Страница 1 от 1

Давност при предварителен договор под условие

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 17:36
от NikolaArabadjiev
Здравейте,
искам да се допитам до още няколко човека освен информацията, която намерих и ми беше казана от адвоката ми. Става дума за предварителен договор за замяна (които е сключен от мои братовчеди със строителна фирма и нямам представа от какви съображения са сключили точно пр.договор за замяна вместо пр.договор за прехвърляне на право на строеж) пред 2005 година. Уговаря се замяната на парцел в София срещу апартамент и офис в построената сграда. В договора има и условие, че влиза в сила след като се подпише от съсед и роднини на братовчедите ми. Условието не ги обвързва, т.е. не се иска те да уговарят подписите или да се задължат да ги вземат (не е задължение по чл.23 от ЗЗД). Впоследствие е подписан анекс към договора (отново не разбирам защо им е трябвало да го подписват, но е станало), според който братовчедите ми трябва да закупят апартамент в друг район от същата строителна фирма, а фирмата да им го продаде. Братовчедите ми след това не харесват много детайли по новия апартамент и решават да се откажат от цялата сделка, защото има и много лични елементи на заплаха и опит за измама от страна на строителната фирма. Въпросът ми е важи ли давността от 6 месеца за договор под условие, което не се е изпълнило и могат ли заради нищожността на предварителния договор да искат връщането на даденото капаро по анекса за закупуване на втория апартамент?

МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2007, 11:16
от ignatius
Ако условието не се е сбъднало и твоите хора не са попречили на това, договорът не произвежда последици.Не е нищожен,но другата страна не може да иска изпълнение.
Аз не разбрах точно какво са договорили с анекса.Само е променен апартамента,който ще се замени,ли?Или от договор за замяна са преминали на дог.за продажба?