начало

Подлежат ли на обжалване актове за откриване на процедури по отдаване под наем на държавни или общински имоти Подлежат ли на обжалване актове за откриване на процедури по отдаване под наем на държавни или общински имоти

Закупуване на имот на лизинг

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Закупуване на имот на лизинг

Мнениеот l_manolova » 12 Апр 2019, 00:32

Здравейте!

Не откривам достатъчно информация относно закупуването на жилище на лизинг. Възможно ли е изобщо? Имаме предложение за такъв като лизинга ще бъде 20г. с месечна вноска 500лв с ДДС. Притеснявам се да не стане така, че 20г. да плащаме за имот, а накрая да бъдем излъгани. Разполагате ли с някакви примерни подобни договори? И изобщо при подписването на подобен (ако е възможно естествено) от момента на подписване до момента на пълното изплащане кой се води собственик и ако това не е купувача, то какви с правата на продавача? Благодаря Ви предварително за информацията!
l_manolova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Апр 2019, 00:25

Re: Закупуване на имот на лизинг

Мнениеот ivanov_p » 12 Апр 2019, 07:28

Явно строителите са измислили нова екзотична форма на продажба, а при покупка на жилище е разумно да се следват скучните, но утвърдени от времето начини. Веща при лизинг е собственост на лизингодателя, който я закупува за лизингополучателя и му я предоставя за ползване срещу възнаграждение. Т.е. в случая страните са три, строител-длъжник, който продава на мошеник, най-вероятно свързано лице, а той я дава на лизинг на глупак. Когато морето се подкваси, т.е. след 20 години вноски, веща става собственост на глупака. Каква е разликата с ипотеката, където един лихвар-разбойник, банката, дава пари на клиента за да си купи апартамент от строителя? При ипотеката апартамента е собственост на клиента, в ИР има вписана ипотека и ако банката фалира или задлъжнее, кредиторите могат само да я заместят в ипотеката, това не влияе на клиента, просто трябва да продължи да плаща вноската на друг. При лизинга апартамента е собственост на мошеника, ипотеки и особени залози върху имота прави той, без да пита лизингополучателя, а всеки кредитор може да наложи възбрана върху имота и да го продаде за задължения на мошеника. Когато не направите вноска по ипотеката, банката продава апартамента за 100 хил., взима си 20 хил., които й дължите, а останалите са за вас. Когато кредиторът на лизингодателя продаде апартамента за 100 хил. направените от вас вноски до момента в размер на 80 хил., минават в графа "наеми" и вие не получавате нищо.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3166
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Закупуване на имот на лизинг

Мнениеот miko_pk » 12 Апр 2019, 08:51

Среща се в практиката, най-вече при сделки между юридически лица. Договорите се оформят като договор за финансови лизинг на недвижим имот, като впоследствие се уговаря и клауза за закупуването на имота и сделката се минава нотариално. Подходящ е за големи търговски обекти- бензиностанции, хотели, като лизингополучателя разработва конкретния бизнес за периода на лизинга и после придобива и собствеността. За жилище не ми се струва удачно.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 187
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron