начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Наборна служба и виза

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Наборна служба и виза

Мнениеот Mancho Manchev » 11 Юни 2005, 10:45

Здравейте,

Имам следния въпрос:

Имам възможност да работя в чужбина (съвсем легално), но ме притеснява че не съм отслужил наборната си служба (вече съм на 25). Може ли това да бъде пречка за издаването на визата ми? Може ли да не ме "пуснат" да замина само поради този факт?

За работодателя ми това видимо не е проблем, защото на интервютата до сега не е било поставяно като някаква пречка. Остава ми само едно интервю, на което ще се договарят условията по договора ми.

Моля отговорете ми.
Благодаря предварително.
Mancho Manchev
 

Re: Наборна служба и виза

Мнениеот *** » 11 Юни 2005, 16:55

Няма такъв вариант "да не те пуснат", защото ти предстои наборна военна служба. Това е по отношение на Българската държава.
Издаването на визите обаче не става от орган на БГ, а от съответното посолство или консулство на държавата, където искаш да работиш. Какви са техните правила за издаване на визи, те си знаят, но предполагам че няма да имаш проблем заради военната си служба. В крайна сметка тях това малко ги засяга.
***
 

Re: Наборна служба и виза

Мнениеот Gosho » 13 Юни 2005, 15:11

Колега (ако сте такъв),

повдигате един много важен въпрос - който интересува около 10-тина хиляди донаборници според мен. Поздравявам ви за работата, която ви се отваря.

Според мен единственият проблем, който може да се случи, е ако се забавите прекалено и не заминете преди навършването на 26г., но и тогава не съм убеден. Преди промените в закона, максималната възраст беше 30г, ако не се лъжа, но си спомням, че хората можеха да се отлагат до 1 година преди 30г., след това военните ги прибираха на общо основание, без да се съобразяват с "последния държавен изпит" или нещо друго... Ако се наложеше ги издирваха с военна полиция!
Сега обаче нямам информация кога настъпва "Видов ден" - дали при навършването на 26г. или 26 и половина, или друго. Споделете подробности относно това: каква е точната ви възраст (25г. и колко месеца) и кога се очаква да вземете визата и кога планирате заминаването? А също споделете дали сте завършили вече висше образование изцяло (имате дипломата и т.н.) и ако сте, на какво основание още не са ви подгонили военните - влезли сте да учите магистратура, второ висше, докторантура и т.н.? Ако още учите, нямат никакво основание да ви спират, но ви препоръчвам да проучите нещата много внимателно, най-добре с вътрешни хора от системата на отбраната, които да ви посъветват как точно да заминете: може да се наложи да отидете на 1 небрежна екскурзия до Гърция, или Европа за 4-5 дни, а билетът за вашата цел да тръгва от съответната столица или някоя друга съседна европейска държава! По този начин за пред военните ще сте изряден, но пак повтарям, ако по същото време сте навършили 26г. може да възникне проблем...

Очаквам отговори и нови въпроси, ако имате
Gosho
 

Re: Наборна служба и виза

Мнениеот mmanchev » 15 Юни 2005, 21:30

Здравей Гошо,

Няма шанс да не замина преди 26 години, защото навърших 25 само преди два месеца, а най-дългият период за издаването на визата ми е 4 месеца. Вече си подписах договора с фирмата и другата седмица започвам да си вкарвам в ред документите за визата. Завъшил съм висшето си образование и нямам основание за отлагане. Мога да намеря такова (страдам от алергична хрема, а това май според новия списък с болести отлага от служба), но нямам много време в момента да се занимавам с прегледи и военни глупости. Най-късно ще замина някъде септември, защото от компанията ми казаха, че макс период за виза е 4 мес. но не отнема повече от 2 - 2 1/2 мес.

Вече военните започнаха да ме търсят, за да си получа повиквателната. Не съм се явил. Бивш висш военен ми каза, че докато не се подпиша за повиквателната нямат основание да ме издирват или да ме водят дезертьор ;) Но ме търсят у нас вече два пъти. Сега се крия сякаш съм убиец, но няма значение аз си работя по моите неща.

И така към новите ми въпроси ида този: възможно ли е да ме обявят за национално издирване или подобна глупост, преди да съм си взел повиквателната и преди да съм навършил 27 години?

Благодаря много.
mmanchev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2005, 11:26

Re: Наборна служба и виза

Мнениеот Gosho » 15 Юни 2005, 23:50

Не мисля, че могат да ви обяват за национално издирване за момента, но не е добре, че сте завършили. Помислете дали не е добре да кандидатствате в някой университет за магистратура, или второ висше и т.н., но гледайте съответното учебно заведение да е признато все пак. А като влезете в университета ще имате основание да кажете, че продължавате учението си. Никъде в закона не е казано колко висши образования могат да се учат преди да се навърши 27г. Много интересно е, че от една страна мъжете, навършили 27г. се освобождават от военна служба, а ако учат до 27 г. биват отлагани!!! С други думи няма такъв период, в който да могат да ви приберат в казармата, ако не учите...
Във вашия случай се опасявам да не ви спрат на границата поради неминаване на военната служба... Вие ще си прецените, но ако сте сигурен, че с болестта може да ви се размине действайте светкавично, за да не ви отложат заминаването в чужбина поради туткавостта им.

Успех
Gosho
 

Правното основание

Мнениеот aHgpeeB » 16 Юни 2005, 00:42

Ако някой се сеща за правното основание, на което на ГКПП биха спряли младеж, неотбил наборната си военна служба, моля да го посочи.
Спомням си, че преди доста години, при издването за задграничен паспорт, искаха документ от наборните центрове за отбиване на наборната военна служба. Сега чувам, че май пак искали такова, но не ми се рови, за да търся правното основание в ЗБДС.
aHgpeeB
 

Re: Правното основание

Мнениеот mmanchev » 16 Юни 2005, 19:12

Здравей, аз прегледах подробно закона за документите за самоличност и там не е засегната въобще темата с наборната служба. Т.е. няма правно основание да ти откажат да ти издадат задграничен паспорт. Също така в документите необходими за издаване на паспорт никъде не се споменава справка от военното окръжие или нещо подобно.

С две думи няма да ти издадат паспорт само ако си престъпник.
mmanchev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2005, 11:26

Re: Правното основание

Мнениеот mmanchev » 16 Юни 2005, 19:13

Основание да не те пуснат в чужбина няма и в закона за отбраната...ами май няма никакви основания....
mmanchev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2005, 11:26


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron