начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Питане относно ъсловна присъда и издаване на виза

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Питане относно ъсловна присъда и издаване на виза

Мнениеот Гина Славчева » 11 Яну 2005, 21:02

Здравейте!
Искам да ви попитам дали при положение, че имам изтекла условна присъда(реабилитирана) би ли преставлявало проблем за заминаване в чужбина? Какъв ми е статута сега? Свидетелството ми за съдимост е чисто. По точно, ако се явя на интервю пред съответното консулство могат ли да се заядат за това? Изобщо те имат ли право да проверят за предишни мои провинения? Знам, че въпроса ми може да ви прозвучи доста нестандартен, но се опасявам, че могат да ми откажат виза заради това. Ако ми зададат въпрос дали съм била провинена преди да им обясня как точно стоят нещата(което според мен е мотив за оказ на виза) или да се базирам на свидетелството ми за съдимост(което е доказателство от Дърважата, че съм "чиста"). Благодаря за разбирането.

[%sig%]
Гина Славчева
 

Re: Питане относно ъсловна присъда

Мнениеот plamen1 » 11 Яну 2005, 22:13

Уважаема госпожо, за да Ви дам компетентен отговор от значение е срока на лишаването, както и изпитателния срок на прписъдата. Лишаването може да е до три години, а условния срок до 5 години. Моля Ви, дайте точните данни. Плюс информацията кога присъдата е влязла в сила, както и обстоятелството, реабилитацията пълна ли е или частична, по право, или чрез съдебен акт. Реабилитация чрез съдебен акт означава да сте водили дело. Но има едно общо законово положение, че след изтичане на условния срок трябва да са изтекли три години в които не следва да сте извършвали престъпление наказуемо с ЛОС. Но принципа залегнал в закона за МВР е,че МВР МОЖЕ да разреши на лице осъдено като Вас да напусне страната. Тоест преценката е строго субективна, в зависимост от характера на престъплението, обществената опасност на деянието и дееца, предишни Ваши осъждания и др. А така също и строго субективното отношение на директора на РДВР от който зависи издаването на искания документ...
Желая Ви успех....!!! следовател ПРОДАНОВ
plamen1
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 02 Яну 2005, 22:10

Re: Питане относно ъсловна присъда

Мнениеот Bl » 12 Яну 2005, 00:36

В бюро "съдимост" се пази бюлетин от осъждането. Независимо, че вашето свителство за съдимост е чисто /т.е. настъпила е реабилитация по право, както заявявате/, фактът на предишното осъждане съществува. Според мен няма пречка да Ви проверят, макар и неофициално. Ваш е изборът, какво ще заявите в посолството.
Bl
 

Re: Питане относно ъсловна присъда

Мнениеот Гина Славчева » 12 Яну 2005, 14:56

Г-н следовател Проданов,
моля да ме извините за некоректния въпрос също и за това, че ви подведох в това, че става въпрос за мен самата. Става въпрос за моя син. За да ви дам конкретен отговор днес ходих в съда за да попитам каква всъщност е присъдата(по кой член) и стана ясно, че синът ми няма условна присъда, а само глоба възложена му на самото дело. За по-голяма яснота искам да кажа, че той е осъден по чл.193 т.3 във връзка с чл.195 ал.1 т.3 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.55 ал.1 т.2 буква Б от НК във връзка с чл.54 от НК глоба - 200лв.

От деня на осъждането са изминали близо 7 години. Опасенията ми се крият в това, че при евентуален въпрос дали той е имал проблеми със закона дали да се базира на свидетелството за съдимост или да обясни как точно стоят нещата. В съответния съд ми казаха, че той преспокойно може да каже, че не е, но аз все пак искам да чуя вашия компетентен отговор. Моля ви, не ме разбирайте погрешно, че целта ми е да излъже(въпреки, че по обясненията ми се подразбира това), а просто се опасявам, че това би било главна причина за отказ на виза.
Благодаря ви и отново се извинявам.
Гина Славчева
 

Re: Питане относно ъсловна присъда

Мнениеот plamen1 » 13 Яну 2005, 10:27

От това което пишете става ясно, че сина Ви е осъждан за квалифицирана кражба, извършена в съучастие с други лица. Имайки в предвид размера на наказанието явно са били налице многобройни смегчаващи обстоятелства и той е получил наказание "глоба". Реабилитацията при него е настъпила една година след влизане на присъдата в сила. От гледна точка на нашето законодателство той не би следвало да има някакви проблеми при издаване на паспорт, както и за напускане на страната. Към настоящия момент той е "НЕОСЪЖДАН". Само с едно ограничение - ако документа за съдимост се иска от държавен орган ще пише "реалитиран по право". Той като към настоящия момент сина Ви няма никакви проблеми нито по Закона за МВР, нито по НПК ще получи чист докумнт за съдимост. Навсякъде /вътре в страната и извън нея/, както и пред чужди представителели, той следва да се представя като неосъждан. Това е самата истина към настоящия момент. Дори и да се извърши насрещна проверка /въпреки че няма да има такава/, тя ще потвърди изнесените от държавата данни. Разбира се всичко това при положение, че към настоящия момент е "чист" от наказателно преследване. Няма "висящи" дела, нито полицейски преписки срещу него. Успех!!!
plamen1
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 02 Яну 2005, 22:10

Re: Питане относно ъсловна присъда

Мнениеот Гина Славчева » 13 Яну 2005, 14:07

Да Г-н следовател, синът ми в настоящия момент е "чист". Благодаря, че се наехте да отговаряте на въпросите ми. Благодаря, че ме успокоихте. Желая ви ВСИЧКО най-добро.
Гина Славчева
 

Re: Питане относно ъсловна присъда

Мнениеот 4efo » 20 Яну 2005, 18:45

Щом става въпрос за виза-това си е работа на самото посолство. Те могат да се заядат за всичко, дори и да я нямаше тази условна присъда. Но не виждам как ще стане това Ваше позоваване на тази условна придъда-те си решават дали ще издадат визата или не
4efo
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 18 Май 2005, 22:45


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron