начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

kak чуженец може да живее в БГ

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот sonia » 11 Окт 2004, 19:50

моля за съвет:Приятелят ми е чужденец има желание да дойде да живее с мен в Б-ия /без брак/.Какъв е най-удачният вариянт за него да получи статут на постоянно пребиваващ или статут за продължително време?Фирма ли трябва да си регистрира и задължително ли е тази фирма да упражнява дейност?
благодаря Ви!
sonia
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Дек 2004, 18:33

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот ippon » 11 Окт 2004, 20:06

дано не е арабин,турчин,черен,тъмно кафяв,изповядващ исляма.Ако е от бяла държава,провери дали не е диспансеризиран в психиатрично заведение.
ippon
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 28 Авг 2004, 20:54

Това от "Стандарт" вярно ли е ?

Мнениеот вярващ в правосъдието » 11 Окт 2004, 20:15

Съдията от Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова за малко щеше да оглави Районния съд в града на 6 октомври, но Висшият съдебен съвет (ВСС) остави избора за след седмица. Причината за отлагането е, че в последния момент се появи втора кандидатура за поста - тази на Златка Исламова. Тя е председател на Районния съд повече от 10 години. Исламова бе и кандидат за шеф на окръжните съдии, само че не получи одобрението на ВСС. На местните избори миналата година Исламова свали тогата и се кандидатира за кметското място като независим кандидат, подкрепен от БСП, но загуби вота, като дори не стигна до балотаж.


На 1 октомври тази година в Хасковския окръжен съд е внесено искане за задържане под стража с цел екстрадиция на Джелалутдин Исламов. Той е гражданин на Република Дагестан, РСФСР. Обявен е за международно издирване по обвинение в присвояване на 60 млн. рубли ($2 млн.) от клон на руската ДСК. Исламов е задържан 3 дни по-рано в автосервиза "Каспи" АД в Хасково. Фирмата е на Абдусалам Исламов, съпруг на шефа на Районния съд Златка Исламова. Оказва се, че дагестанецът е близък на Исламови и от половин година живее у тях.
Какви ги е вършил Джелалутдин в Дагестан, е проблем на руските власти. За българските е по-интересно кои са приятелите му у нас и с какво се занимават.
Не е известно кога и как Златка Лавчева-Исламова е приета в Юридическия факултет на Софийския университет. Факт е, че завършва задочно през 1989 г., когато е на 37 години. Веднага е назначена за младши съдия, после за съдия и упражнява тази професия вече 15 г. През последните осем от които е председател на Районния съд в Хасково.
През 1992 г. кариерата на Златка Исламова е поставена на изпитание. Тогава е
предложена за освобождаване от длъжност с изрично формулирани мотиви: "аморално поведение и липса на професионални качества". Разминава й се. Четири години по-късно - през 1996 г., председателският пост се овакантява. Всички останали районни съдии в Хасково са с по-малко от 3 г. трудов стаж и опитната Златка им става шеф. Малко след това тя се развежда с първия си съпруг и се омъжва за дагестанеца с българско гражданство Абдусалам Исламов, наричан от приятелите си Славчо.
Той пристига в Хасково преди повече от 10 г. и започва амбициозен бизнес с фирмите си "Каспи" АД и "Брягово" ООД. Интересите на първата са в автотранспорта. През 1994 г. "Каспи" АД придобива градския автосервиз (б. р. - същия, в който е задържан издирваният Джелалутдин Исламов). Второто дружество е собственик на мандра в едноименното пловдивско село.
И двете фирми на семейство Исламови не плащат данъци на държавата. За нарушенията са съставени актове. Но парите така и не са внесени. По всяка вероятност
са отишли в партийната каса на Българската евролевица. Исламов е неин основен спонсор. Кум на семейството пък е проф. Драгомир Драганов.
Докато съпругът върти бизнеса, жена му гледа важни дела в съда. И ги решава - по приятелска и партийна линия. Ето няколко примера.
В началото на юли 1998 г. гръмва скандал с разкрита контрабанда през ГКПП-Ново село. Пет тира с цигари и пилешки бутчета са пропуснати на "вдигната бариера". Стоката е заловена при спецакция на софийски антимафиоти в склад в Хасково, собственост на Тенчо Лилянов (б. р. - от 2003 г. бизнесменът е съдружник на Абдусалам Исламов в "Каспи"). Уволнен е директорът на РДВР-Хасково. Лилянов е обвинен в държане на акцизни стоки без бандерол и е арестуван. Мярката за неотклонение "задържане под стража" се взема от прокуратурата, а съдът разглежда молбите за изменението й в по-лека. В края на юли Лилянов подава молба да излезе от ареста под гаранция. Магистратът Златка Исламова е в болнични, но веднага пристига в съда и притиска съдиите да уважат молбата. Те обаче отказват. След няколко дни Лилянов подава нова молба. Шефката на Районния съд, макар да е все още в болнични, идва на работа за половин ден, разглежда делото, уважава молбата и почти от съдебната зала заминава на почивка в Гърция.
Златка Исламова не отказва и на по-дребни риби като Кръстю Гарев (сега излежава присъда в италиански затвор) и двамата най-известни автокрадци в Хасково Красимир Славов-Чеха и Емил Русев-Мутанта. Общото между тях е начинът, по който са пуснати от ареста. Молбите им първоначално са отхвърлени от други съдии, но след това попадат при Исламова и са уважени. Според последната й заповед тя
сама си разпределя делата и разглежда тези, които си хареса.
За Исламова не е проблем по едно и също време да ползва автомобила на Николай Митев-Геврека и да решава делото му. Просто така - паркира пред съдебната палата, влиза в залата и го съди. После отива да вечеря със семейството си в ресторанта на Геврека "Цар Симеон".
През пролетта на 2003 г. Златка Исламова нарежда от кабинета на районен съдия в негово отсъствие да се изнесе наказателно дело, насрочено за следващия ден. Делото разглежда тя. На непълнолетния подсъдим Добри Пеневски е предложено споразумение, което е одобрено. Половин година по-късно Исламова сваля съдийската тога и се кандидатира за независим кмет на Хасково с подкрепата на БСП. Нищо, че по закон магистратите у нас са деполитизирани и са подписали декларация за това. Кандидатурата на Златка е издигната от инициативен комитет с председател Добри Пеневски - бивша стопанска номенклатура на БКП и дядо на същия подсъдим.
вярващ в правосъдието
 

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот sonia » 11 Окт 2004, 21:30

priateliat mi e holandets
sonia
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Дек 2004, 18:33

Re: kak чужденец може да живее в БГ

Мнениеот sonia » 11 Окт 2004, 21:36

ами аз благодаря за написаното но все пак е ако е вазможно някой да ми каже как да потъпим защото той е взел това решение окончателно въпреки че съм му обяснила за какво става на въпрос в БГ.
sonia
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Дек 2004, 18:33

Re: kak чужденец може да живее в БГ

Мнениеот Гери » 11 Окт 2004, 22:17

Има няколко начина:
- брак;
- инвестиции за 250 000 щ.д.
- регистриране на търговско дружество и разкриване на 10 раб. места
Всъщност каква е точно неговата идея?
Гери
 

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот ippon » 12 Окт 2004, 12:57

Холандец не означама бял човек,там цветните са като скакалци,навсякъде и се размножават светкавично.В Амстердам,например,белите са като затворници в собствените си домове,не смеят да излязат из града след стъмняване.Наркоманите са като комарите,безброй.Въпъреки това,се очудвам,че нормален холандец може да се навие да смени Холандия с България в сегашния и вид и състояние.
ippon
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 28 Авг 2004, 20:54

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот stepenli » 12 Окт 2004, 13:37

Трябва да се има в предвид, че ако е влязъл с туристическа виза, промяната на вида виза (например упражняване на търговска дейност) се извършва от българското консулство в родната за чужденеца държава. Иначе мисля, че отпадна кумулативно и търговско дружество и 10 раб. места. Аз съм живял доста време в Холандия и считам че по критерий "толерантност към чужденци и по - спрециално - българи" холандците са на едно от първите в положителен смисъл места.
stepenli
 

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот sonia » 12 Окт 2004, 17:20

той не се нуждае от виза когато идва в БГ.Идеята му е да получи статут на легално пребиваващ за дълъг период от време и ако не му хареса живота тук ще се върне там.Иска да си направи фирма и да развива търговия.Каза ми 1е има и други холандци които живеят в БГ и че им харесва.А той е бял все пак!!!!
sonia
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Дек 2004, 18:33

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот младежа » 13 Окт 2004, 11:03

Няма проблеми, все повече холанци се преместват в България, омръзнало им е тамошното гадно време и скъпотия.
Да направи фирмичка/ регистрира/ да си подаде след това документи за постоянно пребиваване и готово ,.....къде е проблема....???
младежа
 

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот sonia » 13 Окт 2004, 13:34

благодаря на всички за отговорите!
sonia
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Дек 2004, 18:33

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот МЛАДЕЖА » 13 Окт 2004, 13:46

моля
МЛАДЕЖА
 

Re: kak чуженец може да живее в БГ

Мнениеот Blagorodna » 13 Окт 2004, 16:35

Бих могла да Ви насоча към колега-адвокат, който може да се заеме с Вашия случай. Ако пожелаете ме търсете на blagorodna_makeva@mail.bg.
Blagorodna
 


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта


cron