начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи за с

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи за с

Мнениеот berta0563 » 24 Сеп 2004, 02:23

Бих била благодарна да получа отговор на следния въпрос....Лице има запор на трудовото възнаграждение в качеството си на съдлъжник по банков заем за сума приблизително 6000лв. След налагане на запора е издаден задграничен паспорт. Интересува ме...1. Означава ли това, че когато паспорта е издаден след налагане на запора същото лице не би имало проблем да напуска пределите на страната? 2. В случай, че на границата възникне подобен проблем, какъв документ би следвало да има за да докаже, че може да обезпечи дължимата сума с недвижимо имущество?
....запозната съм с текста на закона и го прилагам за улеснение:)

чл.76 Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават, а издадените да се отнемат на:...............
.................................................................................................................................................
3. лица, които имат парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица, установени по съдебен ред, освен ако личното им имущество покрива задължението или ако представят надлежно обезпечение;
.............................................................................................................................................
Параграф 1 от допълнителната разпоредба т.5 гласи ... "Парични задължения в големи размери" са тези, които надхвърлят 5 000 лв.

А сега ми хрумна и още нещо...не съм го проверила а и до сега не съм се интересувала, но ако някой може да ми каже...банка с над 50% чуждестранно участие спада ли към категорята на българските юридически лица?
Sorry за невежеството:)
berta0563
 

Re: Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи

Мнениеот донна2 » 24 Сеп 2004, 06:49

За да не ви разрешат напускане на страната съдия изпълнителя по искане на взискателя може да ноложи запор върху паспорта ,вижте по изпълнителното дело посочван ли е такъв изп.способ.

Банка с над 50%чуждестранно участие спада към Бг.юл по простата причина ,че е ретистрлирана като българско юл,тоест в съответния окръжен съд , спазани са всички изисквания по нашите закони за издаване на лицензя за извършване на банкова дейност и т. н.
донна2
 

Re: Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи

Мнениеот baicho » 24 Сеп 2004, 09:59

не съшществува такова нещо, като "налагане на запор на паспорт от съдия изпълнител" !!
нямате проблеми човека да излезе от страната , не могат да го спрат, щото имал задължения и запор.
реда е следния: съдия-изпълнител, по искане на взискателя, може да отправи МОЛБА мотивирана до ДНСП, направление " Документи за самоличност и миграция" и САМО ДНСП могже да му отнеме паспорта, за което собственика на паспорта ще бъде уведомен!
baicho
 

Re: Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи

Мнениеот донна2 » 24 Сеп 2004, 10:23

няма никакъв проблем този "способ" да се поиска допълнително ,нищо, че на лицето му е наложен и запор в/у заплатата
донна2
 


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron