Страница 1 от 1

Трябва ли да си регистрирам колата в Гърция ако живея там?

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2019, 16:54
от sclass
Здравейте,
Тъй като планирам да се пренеса да живея в Гърция, ме интересува следният казус. Четох в интернет, че ако пребивавам повече от 6 месеца там съм длъжен да си сменя регистрацията на личният автомобил с гръцка и съответно да си плащам данъците там, което разбира се не е оферта, тъй като са огромни.
Въпроса е следният, ако аз не се осигурявам там, т.е. нямам данъчен номер в Гърция, а продължа да си се осигурявам у нас, има ли как да ме хванат, че съм бил повече от 6 месеца на територията им, и изобщо имат ли юридическо право да ме задължат да си сменям регистрацията на автомобила?
Питам защото имам фирма тук и така или иначе нямам планове да се осигурявам в Гърция, а само да живея там. В същото време някъде бях чел, че това с автомобилите важало само за лица с издаден данъчен номер в Гърция, т.е. лица, които се осигуряват там. Така ли е, някой запознат ли е?
В крайна сметка, може ли гражданин на съюза да пребивава неограничено време в държава членка, без да е длъжен да се осигурява там.
В крайна сметка ако си издам от тук безплатно Европейска здравноосигурителна карта, нямам нужда нито от здравните, нито от пенсионните им осигуровки, предполагам.

Re: Трябва ли да си регистрирам колата в Гърция ако живея та

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2019, 12:20
от elpak
Можеш да караш кола с български номера в Гърция. При проверка от гръцки КАТ ти показваш българска лична карта и свидетелство за управление на автомобила и до там. Няма как КАТ да знае кога си влязъл в страната.

Re: Трябва ли да си регистрирам колата в Гърция ако живея та

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2019, 12:30
от dog123
Имаше случаи , да се конфискуват автомобили на туристи в Гърция. Праскат ти глобата, свалят ти номерата , и ти трябва да доказваш че си работил в БГ последните 6 месеца. Опитите за тарикатеене не завършват добре в южната ни съседка!