начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Кандидатстване на Д виза от американски гражданин

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Кандидатстване на Д виза от американски гражданин

Мнениеот mmleni » 05 Дек 2014, 15:35

Здравейте,
съпругът ми е американски гражданин. Имаме сключен брак, но на територията на Америка. След 1 седмица пристига в България,но само за да 14 дни и след това планът беше да се върне в Америка. Планът се промени и решихме, че искаме той да остане в България, даже и работа си намери вече. Обаче се сблъскваме с проблема,че съпругът ми трябва да има Д виза преди да дойде в България, т.е. трябва да кандидатства за визата от Америка, но понеже няма време (тъй като след 1 седмица пристига) разбрах,че може да кандидатства за виза във всяко Българско Посолство, няма значение къде. Обадих се в посолството ни в Румъния и те ми обясниха,че е възможно съпругът ми да кандидатства за виза там,но трябва първо да легализираме бракът в България (за което разбрах,че на удостоверението за брак трябва да има апостил и трябва разбира се да е преведен на български) и също така да напишем и-мейл до Министерството на Външните Работи в свободен текст с молбата да се направи изключение и той да кандидатства за Д виза в трета страна (Румъния).
Въпросът ми е какви документи са нужни за да се кандидатства за Д виза при условие,че кандидатстваме на основание брак и след колко време ще му бъде издадена визата?
Благодаря предварително за помощта!
mmleni
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Дек 2014, 15:12

Re: Кандидатстване на Д виза от американски гражданин

Мнениеот kmonev » 16 Фев 2015, 12:20

Здравейте,
първо съпругът ви може да влезе в България с туристическа виза и да уредите нещата по легализация на брака ви, т.е. да се снабдите с българско удостоверение за граждански брак.
второ - едва след това може да отиде до Румъния или Гърция за да подаде документи за виза Д и след получаването й да кандидатства за продължително пребиваване. основния документ е този за брака. има и редица изисквания за доходи, жилище, застраховки и тн.
срока за издаване на визата е около месец, като важно условие когато вече се кандидатства за пребиваване е да е влязъл с нея на територията на страна.
Имайте предвид, че подаването на документите за виза не значи автоматично разрешаването й. Службите правят проверка всичко зависи от резултата й.
kmonev
Потребител
 
Мнения: 157
Регистриран на: 19 Юли 2005, 13:42
Местоположение: Разград

Re: Кандидатстване на Д виза от американски гражданин

Мнениеот nikiboy » 06 Май 2015, 23:11

Гърция или Румъния...ама друг път :)
Съгласно нашето законодателство за виза "Д" се кандидатства по местоживеене. Така че американския гражданин по default трябва да кандидатства от САЩ. Външно министерство понякога правят изключения с Румъния, ама...понякога :D , а последните 2 месеца клони към нула.
Така че това "отивате до Румъния".... би било по-правилно "отивате ако успеете да се уредите" :D И колкото и нелогично да звучи (за нашите ширини), там не става с пари, а според кефа на няколко служители.
Не съм адвокат, a любител на правото !
aldivarna@abv.bg
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron