начало

Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие

Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Мнениеот mdimitrova44 » 16 Авг 2014, 14:56

Имам близки от гр. Донецк в беда - страдат от размириците в града. Искат да потърсят закрила в България. Лошото е, че лично ние не можем да им помогнем (и ние сме зле, а става дума за семейство с 2 деца). Искат съвет, какъвто се затруднявам да дам - как е най-добре да дойдат в България, с някаква виза ли (и каква, ще им трябва ли покана от нас); имат ли основание да получат статут на бежанци или хуманитарен статут поради реална заплаха за живота им. Фактите, които могат да докажат: домът им е разрушен, имат загинали съседи, нямат роднини в Русия. Порових в сайта на Държавната агенция за бежанците, ясно е обяснена самата процедура, но ми е трудно да се ориентирам и се страхувам да не ги подведа по основния въпрос - имат ли реални шансове да се установят в България, на какво основание (това чудо в Източна Украйна не е точно война, но има военни действия, от които животът на хората е реално застрашен, да не говорим, че няма къде да живеят; на какво да се позоват - въоръжен конфликт, размирици ...?), как да влязат в България?. Ще съм благодарна за всякакви съвети.
mdimitrova44
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 29 Яну 2014, 19:58

Re: Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Мнениеот chadel » 19 Авг 2014, 12:16

Да вземат всички възможни документи - паспорти, актове за раждане, адресна регистрация, трудови договори, сметки за ток и парно и т.н., да дойдат в България и на границата да кажат, че са бежанци от военен конфликт и да пуснат молба за бежански статут. Добре е да ангажират адвокат, който да следи за процедурата и да обжалва, ако администрацията извърши нещо безумно (което при бежанците се случва често).
Мисля си, че имат шансове.
chadel
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 12 Апр 2006, 20:10

Re: Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Мнениеот nikiboy » 18 Окт 2014, 22:33

Интересно ми е, ако дойдат със самолет - кой ще ги пусне да напуснат Украйна без визи за България? На летищата дори искат двупосочен билет при напускане.
Ако тръгнат с автомобил - кой ще ги пусне да минат транзит през Румъния отново без българска или румънска или шенгенска виза???

Вариант е да си извадят виза чрез туроператорска фирма или чрез покана декларация от български гражданин, и вече след като влязат законно в страната с виза да отидат в ДАБ и да подадат документи за закрила. След 90 дни обаче ще получат отказ :wink: и ще трябва или да си ходят, или да обжалват в съда и малко да забавят заминаването си. През това време ще трябва чрез разни фирмички и именували се "юристи" рускоговорящи "специалисти" да им уредят шенгенски визи от някоя държава и да могат още малко да постоят тук.
Не съм адвокат, a любител на правото !
aldivarna@abv.bg
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron