начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

Какво гражданство ще има дете?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Какво гражданство ще има дете?

Мнениеот soaniste » 23 Май 2014, 13:42

Какво гражданство ще има дете,

което е родено на територията на Италия от баща Австриец и майка Българка ?

1.ако не са омъжени?

2.ако са омъжени?Благодаря ви предварително!
soaniste
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Май 2014, 13:39

Re: Какво гражданство ще има дете?

Мнениеот borovinka » 23 Май 2014, 14:05

Зависи. :)
Детето ви може и да е с тройно гражданство - българско, австрийско и италианско (За италианското зависи дали Италия е признала jus soli - принципа на почвата, който е вторичен).

Със сигурност става български и австрийски гражданин обаче, независимо дали родителите са в брак или не.
Важно е да знаете, че за гражданството по рождение действат два принципа - jus sanguinis - принцип на кръвта, който е първичен и ще рече, че с каквото гражданство са родителите, с такова е и роденото дете и втори принцип - jus soli - принцип на почвата, който е вторичен и се прилага само ако роденото дете не придобива друго гражданство по силата на принципа на кръвта.
Във вашия случай, детето ще има право да придобие българско и австрийско гражданство.

Ето малко по темата:

Възникването на двойното гражданство в редица случаи е неизбежно. То е неизбежно, когато детето е родено от лица с различно гражданство. В този случай държавата на всеки от родителите има равното право да приложи принципа на кръвта (jus sanguinis), в резултат на което детето автоматически придобива двойно гражданство, т.е. гражданството както на единия, така и на другия родител. Детето ще има двойно гражданство и когато родителите му са с еднакво гражданство, но е родено не в тяхната страна, а в страна, в която се прилага безусловно принципът на почвата (jus soli), т.е. детето става гражданин на държавата, в която е родено, независимо от гражданството на своите родители. В комбинации на двата принципа може да се стигне дори и до тройно гражданство. Множественост на гражданството може да възникне и в резултат на натурализацията, на сключването на брак, на осиновяване и др.
Обстоятелството обаче, че възникването на двойното гражданство в редица случаи е неизбежно, не означава, че то е желано държавноправно състояние. Напротив.
Двойното гражданство поражда редица въпроси както за съответното лице, така и за съответните държави. Възникват въпросите за дължимата към всяка държава военна повинност, данъчна повинност и редица още въпроси, уреждането на които изисква нарочно внимание.
Негативното отношение към двойното гражданство намира ясен израз в Европейската конвенция за намаляване случаите на двойно гражданство и военната служба при случаи на двойно гражданство.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Какво гражданство ще има дете?

Мнениеот portokal » 23 Май 2014, 14:11

Майката си представям да е омъжена, виж, бащата... само в малкото все още държави, които го допускат.
Отговорът зависи от уредбата освен на нашето законодателство, още и от това на Италия и Австрия, и от правилата, които уреждат евентуалните колизии между тях. Едва ли може да се отговори бързо и наизуст.
Ако италианският и австрийският закони са като нашия, детето би имало българско и австрийско гражданство, без италианско. Ако не са - зависи какви са.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5408
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron