начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

виза за България

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


виза за България

Мнениеот valery_an » 21 Ное 2008, 20:38

Здравейте , имам следното питане .Живея в Естония с приятелката ми която е руски гражданин постоянно живеещ в естония от 30 г.След като приеха естония в шенген на основание това че е постоянно живееща в страната с личната си карта ........не с руски паспорт тя пътува по целия шенген без визи без проблеми .Та на какво основание искат виза нашите власти и приглашение на постоянно живеещ гражданин в шенгенска страна ? И другия момент е че разговарях с нашето консулство в С.Петербург и казах че сме регистрирани като съвместно живеещи или как там по правному се нарича те не са запознати ...един казва може да влезе в БГ без виза друг казва може да влезе с виза която ще получи безплатно като чуждестранен гражданин постоянно живеещ в страна на съюза и придружаваща български гражданин ....Къде е истината ?
valery_an
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 21 Ное 2008, 14:29

Re: виза за България

Мнениеот kalahan2008 » 21 Ное 2008, 20:56

valery_an написа:Къде е истината ?

Истината е "някъде там" :wink:
Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета
от 29 април 2004 година
относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
Член 2
Определения
За целите на настоящата директива:
2) "Член на семейство" означава:
а) съпруга/съпругата;
б) партньор, с когото гражданинът на Съюза е сключил регистрирано съжителство въз основа на законодателството на държава–членка, ако законодателството на приемащата държава–членка третира регистрираното съжителство като равносилно на брак и в съответствие с условията, посочени в приложимото за случая законодателство на приемащата държава–членка;"
3) "Приемаща държава–членка" означава държавата–членка, в която гражданинът на Съюза се движи, за да упражни своето право на свободно движение и пребиваване.

Българското закнодателство не третира фактическото съжителство (все още), но гласуваните на първо четене изменения в Семейния кодекс третират и фактическото съжителство, което се въвежда именно с оглед тази директива и казуси като Вашия. Така че изчакайте малко да влезе в сила новият СК и тогава всичко ще е наред.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3658
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: виза за България

Мнениеот valery_an » 21 Ное 2008, 21:05

Много благодаря за бързия отговор ! Все пак малко съм далече и не мога само по едни новини ....на спътниковата да съм в течение на всякакви промени в законодателството :-) а иначе ше чакаме кво да правим :-) чак догодина следващо гостуване в БГ . А извинявам се какви документи трябва да предоставя за да удостоверя че деиствително живеем съвместно ? Защото тука в Естония всичко е в компютър и в електронната лична карта ....не требват никакви документи на всички служби ако им требва някаква информация поглеждат си в компа и знаят за тебе всичко :-) а за нашите власти все пак требва нещо на хартиика написано и подпечатано :-)
valery_an
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 21 Ное 2008, 14:29

Re: виза за България

Мнениеот kalahan2008 » 21 Ное 2008, 21:14

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
Директива 2003/109/ЕО на Съвета
от 25 ноември 2003 година
относно статута на дългосрочно пребиваващи граждани от трети страни
:D
Член 8
Разрешение за пребиваване на дългосрочно пребиваващ в ЕО
1. Статутът на дългосрочно пребиваващ е постоянен, като се спазват условията на член 9.
2. Държавите-членки издават на дългосрочно пребиваващия разрешение за пребиваване на дългосрочно пребиваващ в ЕО. Това разрешение е със срок на валидност най-малко пет години, като при изтичането му може да бъде автоматично подновено, а при необходимост това да става след представяне на молба.
3. Разрешението за пребиваване на дългосрочно пребиваващ в ЕО може да бъде издадено под формата на винетка-стикер или отделен документ. То се издава в съответствие с правилата и образеца, предвидени с Регламент (ЕО) № 1030/2002 на Съвета от 13 юни 2002 г. относно единния формат на разрешенията за пребиваване за гражданите на трети страни [6]. В графата "категория на разрешението за пребиваване" държавите-членки вписват "дългосрочно пребиваващ в ЕО".
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3658
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: виза за България

Мнениеот valery_an » 21 Ное 2008, 21:18

НЕЕЕЕ НЕ МЕ РАЗБРАХТЕ май :-) аз питах какъв документ за пред нашето посолство или гранични власти трябва да вземем евентуално за да докажем че живеем в фактичаско съжителство ? а тя иначе си има необходимия документ ID карта естонска на дълговременен или както при нас постоянен жител в естония .
valery_an
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 21 Ное 2008, 14:29


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron