начало

Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите

изгубен задграничен паспорт в чужбина

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


изгубен задграничен паспорт в чужбина

Мнениеот мая » 25 Авг 2004, 11:06

Здравейте на всички, който не се пекат по плажовете. Въпросите ми са няколко и се надявам , не сигурна съм че ще ми помогнете.
1. Може ли капитан на кораб да направи нотариална заверка на пълномощно с което да упълномощи жена си да продаде колата им. Има ли някаква специална форма на пълномощното или е както обикновено.
2. Българин , пътуващ на български кораб, който в момента е в Сингапур си е загубил задграничния паспорт. Какъв е реда за издаване на нов и може ли това да стане там, тъй като той не иска да слиза в България. Може ли да упълномощи майка си да му направи нов паспорт в България.
3. Има ли консулско или дипломатическо представителство на България в Сингапур
мая
 

Re: изгубен задграничен паспорт в чужбина

Мнениеот Анонимен » 27 Авг 2004, 20:13

Прилагав извадка от ЗННД без коментар, а отговорът по т.1 е НЕ

Чл. 81. Лице, което не е нотариус, може да изпълнява нотариални функции само доколкото това е предвидено със закон.
Органи на съдебната власт
Чл. 82. (1) Когато в района няма нотариус, нотариалните действия се извършват от съдията по вписванията при районния съд.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2004 г.) Когато има нотариус, съдията по вписванията извършва нотариалните действия само по наличните в архива на службата по вписванията документи и книжа, както и нотариалните действия при заместване на нотариус.
Органи на местната администрация
Чл. 83. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Когато в населеното място няма нотариус или районен съд, кметът на населеното място, което не е общински център, а ако е общински център - кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник удостоверяват подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.
Български дипломатически и консулски представители
Чл. 84. (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Българските дипломатически и консулски представители в чужбина могат да удостоверяват датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване, верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани, и да съставят нотариални завещания на български граждани. Подписите на чужди граждани се заверяват само ако документът е предназначен да произведе действието си в Република България.
Анонимен
 

Re: изгубен задграничен паспорт в чужбина

Мнениеот донна2 » 27 Авг 2004, 21:29

Според закона за българските документи за самоличност Чл. 36. (3) В случаите, когато паспортът е повреден, унищожен, изгубен, откраднат или страниците му са изчерпани, се издава нов паспорт.
Чл. 43. Паспорт или заместващ го документ се издава по заявление до съответния орган, след като лицето удостовери своята самоличност. Чл. 44. Заявлението се подава лично, а по изключение - от упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно.

Не зная в Сингапур дали имаме консулство ,но ето ви адреса на дипломатическата им мисия и телефоните в Москва/в БГ няма /и се обадете там да питате кои граждани обслужват
СИНГАПУР- 09,00 - 13,00 и 14,00 - 17,30 ч. Канцелария: Москва, пер. "Каменная Слобода" 5 (007095)241 37 02
(007095)241 39 13

ето ви един интернет адрес ако се интересувате от други консулства

http://www.telecom.bg/telguide/telnumber/diplomat.htm
донна2
 


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron