начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Как да принудя Дирекция на Полицията да спазва законите на с

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Как да принудя Дирекция на Полицията да спазва законите на с

Мнениеот Rumen.L » 22 Апр 2004, 09:43

Случаят е такъв:
Женен съм за чуждестранна гражданка от две години и нещо. Съгласно "Закон за чужденците в Република България" през първите две години от пребиваването на съпругата ми бях задължен да подавам периодично куп декларации и копия от документи, за да декларирам, че издържам жена си и и осигурявам жилище. Бях задължен също да плащам на държавата несимволични суми за т.нар. "продължително пребиваване" на съпругата си в България. По същия закон, след изтичане на двегодишния срок, жена ми има право на "постоянно пребиваване". В Правилника към "Закон за чужденците в Република България" е посочено, че молбата за получаване на право на "постоянно пребиваване" се подава не по-късно от 60 дни преди изтичане на последното разрешено "продължително пребиваване" от двегодишния период. В същия Правилник е изрично посочено, че Дирекция на Полицията е ДЛЪЖНА да отговори на молбата в постановения 60-дневен срок.
Преди два дни със съпругата ми отидохме в полицейската служба (на "Мария Луиза"), за да получим отговора на "компетентните органи" по подадената преди 60 дни молба за постоянно пребиваване . Отговорено ни беше, че РЕШЕНИЕ НЯМА. Беше ни обяснено, че всъщност тези решения се бавели по 3-4 месеца, поради което сме били длъжни отново да кандидатстваме за "продължително пребиваване" (независимо, че вече сме кандидатствали за "постоянно пребиваване"), отново да пишем декларации и отново да плащаме немалка сума на държавата. Нещо повече - тъй като последният срок на продължително пребиваване е вече изтекъл (а разрешение за постоянно пребиваване все още не е излязло), то съпругата ми се оказва незаконно пребиваваща в страната и освен таксата за продължаване на пребиваването, трябва да плати и глоба (в размер до 1000 лева)!
Какво се оказва? Държавата чрез своята Дирекция на Полицията нарушава Закона (нарушаването на определените в закона срокове е закононарушение, ако не греша). Нарушавайки Закона, Държавата не само не понася санкции, но нещо повече - заплашва със санкции изряден свой гражданин, който не е нарушил никакви закони. Същевременно, Полицията изисква такси без законово основание - защото, ако приемем че се съглася да заплатя още един 6-месечен срок на "продължително пребиваване" и след около месец, макар и със закъснение, получа разрешение за "постоянно пребиваване" (което също се заплаща несимволично) - излиза, че съм платил два пъти за едно и също нещо (без да отчитаме евентуалната глоба).
Ще съм благодарен на всеки, който може да ме посъветва: да приема ли безропотно (като "по-малкото зло") явния рекет на полицията, да платя незаконно поисканата такса и глоба, или да заведа дело срещу Държавата за нарушаване на приетите от същата Държава закони? Има ли някакъв механизъм, чрез който Държавата да бъде ПРИНУДЕНА да спазва Закона, така както тя принуждава гражданите чрез правоохранителните си органи?
Rumen.L
 

Re: Как да принудя Дирекция на Полицията да спазва законите на с

Мнениеот popo45 » 22 Мар 2009, 20:59

Дискриминационното отношение спрямо жена ви е уредено със закон. В момента гражданите на Русия са подложени на натиск в България. Това все по силно ще започне да се усеща в близките години. Ако работата опира до 1000-2000 лева плащайте ги и се покривайте. Таксата за постоянно пребиваване е 150 лева, но и там може да ви минат по тарифата за 1000 лева.
Не се залъгвайте че имате някакви права в България, тя е чужд гражданин не са рекли не са я изритали. Роботата с руснаците е много на кантар, закона го забравете, той е само условен.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Как да принудя Дирекция на Полицията да спазва законите на с

Мнениеот bobi-12 » 22 Мар 2009, 22:20

Тарифа 4 за таксите който се събират в системата на мвр по закона за държавните такси чл.12 ал.2 пише че за разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец ,сключил брак с български гражданин се събира такса 150 лева.Според мен си платете за да си вземе жената лична карта и после си водете дело защото ако не дай Боже се хванат за нещо а те го могат тогава не знам какво ще правите.Толкова хора са в безисходица я виза д ,я пропуснат срок и все те са прави а колко заведени дела с години и пари а за нервите и стреса да не говорим.
bobi-12
Младши потребител
 
Мнения: 43
Регистриран на: 16 Мар 2009, 20:50

Re: Как да принудя Дирекция на Полицията да спазва законите на с

Мнениеот popo45 » 23 Мар 2009, 00:27

То пише 150 лева ама ако ви кажат 1000 лева щото е извън ЕС кво правите. Щото и такива случаи бол.
Не се занимавайте да водите дела, не можете да преборите държавата, освен ако нямате няколко десетки хиляди излишни и няколко петилетки търпение.
МВР тълкуват закона както им дойде, спокойно могат и да не го спазят, и да ги осъдите няма да им спрат заплатите.
Разберете плащайте и се покривайте. Историята познава и по-тежки случаи...вярвайте ми.
Желая успех.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Как да принудя Дирекция на Полицията да спазва законите на с

Мнениеот palnomoshtni » 17 Юни 2009, 03:41

Толкова хора осъдиха държавата в страсбург!!! Призивът е всеки който е прецакан по какъвто и да било начин от държавата трябва да я съди!!!!! Една корумпирана държавомафия само това заслужава, освен това попо как смееш да казваш на хората да си платят 1000-2000 лева тихомълком и да си траят???? Ами ти що не им ги дадеш че да си платят като имаш толкова излишни пари и се чудиш какво да ги правиш. А най-добре дай по хилка на всички хора които са рекетирани от държавата по този мръсен начин! Тези може и да нямат дори за храна тази вечер ама ти ги съветваш "да си платят 1000-2000 и да си траят". Освен това изобщо не е вярно че на руснаците им правели трудности в БГ!!!! Точно обратното на тях най-много им лъскат пода сега и им задоволяват всички капризи!!!! Познавам случаи как на руснаци им оправат положението тук за нула време без никакви спънки само зашото са "велика нация" у зашото имат пари. Това е най голямата гнусотия на ЧАСТ от българите да си дават( и продават) задника на "велики нации" било те руснаци, турци, мерканци и т.н. Всичката тая сган да си ходи обратно във "великите си държави", щом са толкова "велики" какво търсят тук, една толкова "невелика и незначителна страна"???? Истината е че ние сме истинската велика страна щом тук се НАТИСКАТ и НАПЪВАТ да живеят "великите руснаци" и "великите турци" и т.н. Познавам такива и само се оплакват " уууууу вие българите така и така.....уууууу тая страна така и така......". Ми като не ви харесва какво търсите тук???? Ходете си у вашите велики скапани азиатски пустини! Единственото на което дължат своето "световно величие" са природните ресурси които продават на запада като луди да вземат някой и друг нефтен долар. Иначе като хора и култура са пълен провал. Повечето мъже престъпници и повечето жени про-ки нищо друго.....Всички тези азиатци да си стоят в азия! Дано дойде някой и друг Цивилизован европеец да ни цивилизоват най-после. Стига 6 века Азиатщина в България!!!
Последна промяна palnomoshtni на 17 Юни 2009, 19:09, променена общо 1 път
palnomoshtni
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Юни 2009, 01:11


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron