начало

Върховният съдия Евелина Стоянова се пенсионира Върховният съдия Евелина Стоянова се пенсионира

Интелектуална собственост във ВУЗ

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Интелектуална собственост във ВУЗ

Мнениеот vargeorg » 02 Май 2020, 19:56

Здравейте,

Имам следния казус. Един университет има електронна платформа на която качва лекциите и упражненията си, която е достъпна само за студентите, които учат в него. Група преподаватели от една от катедрите обаче отказват да предоставят упражненията си с довода, че презентациите за упражненията представлявали интелектуална собственост. Тези презентации са били предадени като материал на студентите, т.е. те са ги виждали вече и напрактика съществува вероятност част от тях да са ги записали по време на предаването. В самите файлове обаче има изобилие от графични изображения от Интернет за които съм убеден, че не притежават право да ги използват.

Мога ли да се позова на ЗАПСП по някакъв начин, за да поискам да ги предоставят на студентите, защото от наличието на тези материали зависи целия изпит…
vargeorg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Юли 2016, 17:44

Re: Интелектуална собственост във ВУЗ

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Май 2020, 20:44

Аз съм професионален адвокат - тоест - виждам - както всеки хищник - черно-бяло, тоест монохромно - ако щете този израз - трябва да знам на коя страна помагам - лъжата е в кръвта ми - не мога да говоря обективно, трябва да знам - къде да се шмугна, съжалявам и безкрайно се извинявам, от адвокатите има нужда - аз обаче ако знаете какъв спокоен сън си спя с личността си.

Плагиатството - трябва да се свързва с основна идея, но - може да е основна идея - с напластяване на изречения.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4943
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Интелектуална собственост във ВУЗ

Мнениеот vargeorg » 02 Май 2020, 22:44

ivan_lawyer написа:Аз съм професионален адвокат - тоест - виждам - както всеки хищник - черно-бяло, тоест монохромно - ако щете този израз - трябва да знам на коя страна помагам - лъжата е в кръвта ми - не мога да говоря обективно, трябва да знам - къде да се шмугна, съжалявам и безкрайно се извинявам, от адвокатите има нужда - аз обаче ако знаете какъв спокоен сън си спя с личността си.

Плагиатството - трябва да се свързва с основна идея, но - може да е основна идея - с напластяване на изречения.


Здравейте,
Благодаря за отговора. Но не разбирам какво искате да кажете. В случая не става дума за някакъв тип плагиатство, а върху какво мога да се базирам, за да осигуря достъп до тези вече преподадени материали на колегите ми. Защото според мен преподавателите нямат авторски права върху тези презентаци, не са ги заявили никъде, в тях е пълно с картинки сваляни от интернет и в този смисъл не е редно да възпрепятстват достъпа ни до учебни материали.
vargeorg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Юли 2016, 17:44

Re: Интелектуална собственост във ВУЗ

Мнениеот jhoro » 03 Май 2020, 11:25

vargeorg написа:Здравейте,
Благодаря за отговора. Но не разбирам какво искате да кажете.

Здравейте!
Неразбирането ви не е изненада - понякога се мисля, че и самия ivan_lawyer не се разбира сам. Но пък отговаря с добри чувства!

Колкото до „авторските права“ - отговора е в самия термин. Когато някой претендира за „АВТОРски права“ - трябва да докаже, че е автор.

Добре, че навремето не се е обръщало внимание на тези неща. Иначе - ако Св. св. Кирил и Методий бяха „запънали крак“ - учениците им Климент, Наум, Ангеларий, и всички след тях ... още щяхме да пишем „на латиница“. А „История славянобългарска“ щеше да е в един екземпляр.
Не напразно Нютон е казал - „Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти.“

Така, че - в областта на образованието - да си криеш преподавания материал, е меко казано пародия!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2052
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Интелектуална собственост във ВУЗ

Мнениеот vargeorg » 03 Май 2020, 15:15

jhoro написа:Колкото до „авторските права“ - отговора е в самия термин. Когато някой претендира за „АВТОРски права“ - трябва да докаже, че е автор.

Благодаря за отговора.

На първия слайд на всяка презентация има логото на университета и името на преподавателя, но не е указано по недвусмислен начин, че той е авторът. Самите "автори" (доколкото изобщо са такива) са използвали снимки и илюстрации от интернет без да ги цитират. Отделно от това, част от тези презентации (около 50%) вече бяха качени и след известно време свалени. При качването им и съответно предоставянето на достъп, презентациите бяха непълни, с липсващи слайдове от тях.

Но мога ли аз, като един обикновен студент по медицина, да поискам по някакъв начин от ръководството на университета да принуди катедрата да предостави презентациите си за упражненията? Има ли някакъв член от ЗАПСП или друг нормативен акт върху който мога да се позова?
Търсих в закона за авторското право и сродните му права и си мисля следните опции:

- "Презентация за упражнение" изобщо попада ли в предметите, изброени в закона? Защото това е електронна презентация направена на PDF документ. Евентуално да се тълкува като произведение, създадено по трудово или служебно правоотношение (по чл. 41)? Тогава би трябвало университета като работодател да упражни правото си по чл. 42, ал. 2 от ЗАПСП и да ни предостави материалите?
- Тъй като в "презентацията за упражнение" има анонимизирани данни на пациенти, референтни стойности на изследвания и т.н. (т.е. неща, които не са "научни открития") то може ли изобщо този материал да е изключение по чл. 4, т. 4 от ЗАПСП (защото това са все пак данни)?
- Ако все пак презентацията е предмет на този ЗАПСП, може ли чрез чл. 24, т. 8, т. 9 (защото те вече един път са публикувани и след това премахнати), т. 11 ние студентите да получим достъп до тези материали?

Цялата работа е, че катедрата иска догодина да започне да принтира тези презентации и да почне да ги продава нелегално (както вече доста катедри в уни правят) и използват довода за "интелектуална собственост", за да не им подбием нелегалния бизнес догодина :D
vargeorg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Юли 2016, 17:44


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron