Страница 1 от 1

Преотстъпване на авторски права онлайн

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2020, 19:42
от entrepreneur7
Здравейте, не съм юрист и не разбирам от право. Занимавам се с обработка на видео и youtube. Ще разкажа накратко какво правя - намирам клипчета в интернет и питам хората дали мога да използвам техния клип и събирам от много хора клипчета, обработвам ги и ги качвам в youtube и facebook и това го правя с цел печалба от реклами.
Въпросите са 2
1 - Ако някой ми даде позволение да ползвам видеото, но той ми го дава на съобщение или коментар в интернет и след време може да изчезне, а не смятам, че е доказателство един коментар.Затова искам да питам има ли някаква декларация за отстъпване на авторски права върху видеосъдържание, която да попълня, за да имам наистина доказателство и право да използвам клипа ? И може ли да се попълни онлайн, тъй като хората са от различни градове и дори държави няма как да стане на хартия.
2 - Намирам клип и питам собственика да ми даде право да ползвам видеото и дори попълваме документ, но как да съм сигурен, че това е реалния собственик на видеото. И в един момент може реалния собственик на видеото да намери клипа и да подаде оплакване, че ползвам видеото без негово съгласие. Как да знам, че това е собственика на авторските права на видеото.