начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Новата Директива за авторското право и проблемът с нея

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Новата Директива за авторското право и проблемът с нея

Мнениеот danslesbalkan » 28 Мар 2019, 16:42

Онзи ден Европейският парламент гласува новата директива, чиито разпоредби будят доста страхове, що се отнася до правото за споделяне на съдържание от редови потребители и "малки" медии. Според адвокат Ана Лазарова, национален координатор на Creative Commons България и председател на управителния съвет на сдружение "Цифрова република", Директивата само ще усложни законодателството в сферата, без да успее да въведе реда, който цели. ПОнеже е директива, тя само ще зададе определени насоки, но ще отвори пътя за законодателни разминавания в държавите членки.

Освен това директивата дава различни задължения на "доставчиците на онлайн услуги" от тези, които им вменява директивата за е-търговията, защото последната не ги задължава да следят съдържанието, качвано от потребителите. С новата пък се оказва, че доставчиците на услуги ще носят отговорност. Тя обаче въвежда и много изключения - малко на парче, за да не удря по Уикипедия, Фейсбук, Ютюб...

Дава се ограничена свобода и на стартъпите - те са освободени от някои задължения, но ако кумулативно отговарят на три изисквания - да са създадени преди по-малко от три години, да имат по-малко от 10млн. евро оборот и под 5 млн. уникални потребители всеки на месец. Когато някое от условията бъде нарушено - задълженията падат и върху тях с пълна сила. И оттам следва, че ще трябва да сключват договори с всички лицензоносители, за да няма нарушения от потребителите им.

За да се защити авторското право при търсене, търсачките ще трябва да плащат лицензи за съдържание като снипети и картинки, което се показва при търсене по ключови думи. Т.е. върху него има авторско право, а гугъл го показва на потребителите. Но дали потребителите ще ползват търсачките по същия начин, ако виждат само линкове, без извадка от текст и/или изображение?

В общи линии директивата ще доведе до това да освободи правоносителя от задължението да си защитава правата сам, а ще го прехвърли на платформите, които ще трябва да платят предварително лицензии и да не допускат никое евентуално нарушение. Така няма да се налага да се преследват и отделни потребители, качили защитено съдържание, а исковете директно ще се насочват към платформите. И тъй като платформите не могат да предвидят всички възможни нарушения, те вероятно ще въведат филтри, за да се качва само определено съдържание. Но филтрите са автоматизирани, което ще доведе до фалшиви съвпадения и много ненарушаващо принципите съдържание ще бъде сваляно. Това, в крайна сметка, ще промени съществено достъпа до информация на редовите потребители и възможността да качват дори авторско съдържание, когато в него са ползвани елементи от чуждо съдържание, за което е платено.
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: Новата Директива за авторското право и проблемът с нея

Мнениеот ivanov_p » 28 Мар 2019, 18:20

Докато в САЩ и Западна Европа не се променят законите за наследството и най-вече размера на данъците, ще е така.
Най-лесният изход - не се занимавайте с произведения със защитени авторски права.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3472
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron