Страница 1 от 1

Лиценз на физическо лице

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2019, 13:20
от smith7
Дали има проблем или по-скоро дали може да мине за легитимна такава ситуация - някакво помещение наето или собственост на фирма и компютър, на който софтуерът е лицензиран на физическо лице, а не на фирмата? Физическото лице е собственик на фирмата или поне с трудов договор. Една проверка може ли да претендира, защо лицензът не е на юридическото лице, ако компютърът е служебен?

Re: Лиценз на физическо лице

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2019, 22:39
от kociboss
Ако става въпрос за Windows (най-често за това се пита):

Проверката ще провери дали имате Genuine License. След като е във офис/магазин трябва да е бизнес версия на Windows: Professional, Enterprise. Чия собственост е - на физическо или юридическо лице няма значение. Вие като физическо лице можете да сте на свободна професия и без да сте собственик/управител на юридическо лице - това не означава, че не можете да ползвате Windows Business продукти защото сте физическо лице.

В краен случай от Microsoft не могат да проверяват точно каква дейност извършвате от този компютър а дали е "For Commercial or Personal use" - следователно не могат да изискват от вас да работите като физическо или юридическо лице спрямо лиценза на Windows-а :)

Логиката е същата за другите софтуерни продукти, но имайте предвид, че повечето слагат и максимален брой потребители за лиценз. Не може цялата фирма да използва един компютър с лиценз за 1 потребител като предлагат корпоративно решение...