начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

Мнениеот jurumova » 10 Май 2017, 18:42

Здравейте. Прочетох някои теми в този раздел. Аз нямам никакви правни познания, но имам нужда от малка насока относно моя казус.

Имам сайт, в който публикувам изключително авторски текстове, които са по специфични теми. Съвсем скоро получих предложение да споделям част от статиите си от по-голям сайт. До момента нито аз съм изисквала от тях нещо, нито те от мен.
В мой сайт изрично е упоменато, че всички статии са авторски.
"Всички материали на тази страничка са © на нейният автор, освен ако не е посочен друг.
Copyright: Except where otherwise noted the content of this site is licensed under a
Криейтив Комънс договор
Това произведение е лицензирано под Creative Commons Признание 4.0 International License"

Днес получих съобщение, че съм задължена едва ли не да преотстъпя авторските права върху моите статии.

"Здравейте!
Моля, да ни изпратите Вашите данни, за изготвянето на договор с главния Администратор на ***, за преотстъпване на авторски права от Ваша страна, за да можем да продължим да ползваме статиите Ви в сайта ***."

А мен това малко ме смущава. Аз нямам против да споделят моите статии. А и те винаги оставят връзка към моя сайт и упоменават, че аз съм автор.
Питането ми е дали съм задължена да преотстъпя авторските си права, защото те споделят статиите ми?
И дали няма вариант, в който аз не отстъпвам правата си, но те имат право да споделят моите статии, без да им навредя пред закона?

Те излизат с довод, че са зачестили проверките за авторско право и това налага да преотстъпя авторските права върху статиите си.
Но на мен това ми се вижда малко като изнудване...

Благодаря на всеки, който се отзове. :D
jurumova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Май 2017, 18:23

Re: Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

Мнениеот informator » 10 Ное 2018, 23:42

Трябва да ви уведомя, че почти сигурно сте жертва на неправомерен натиск от страна на въпросното медийно издание.Законът за авторското право визира в своите разпоредби много различни хипотези относно същността, ползването и разпореждането с авторското право върху интелектуална собственост.Дали ще ползвате или ще прехвърлите ваше право върху ваша интелектуална собственост, това може да решите единствено вие и никой друг.Може да прехвърлите правото върху ваша интелектуална собственост, но само след предварително и
и адекватно заплащане.Ако не се договорите за такова възмездно заплащане, вие рискувате по-нататъшно ползване на вашата интелектуална собственост без ваша знание и контрол, а това е доста опасно.
informator
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 21 Ное 2017, 19:53

Re: Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

Мнениеот smith7 » 12 Яну 2019, 13:04

Преотстъпване на авторски права ми звучи като подаряване на правата върху статиите. Нужно е само да напишете лиценз с условия за ползване. Примерно "можете да копирате и публикувате този текст при условие, че запазите частта указваща оригиналният автор ХХХ и линк към първоизточника http://... Някой или иска да злоупотреби или е крайно неориентиран и е формулирал лошо искането си.
smith7
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Яну 2019, 00:39


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron