начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Спор за авторски права

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Спор за авторски права

Мнениеот idevbg » 02 Ное 2016, 16:47

Здравейте,

казусът ми е малко специфичен. Запознах се доколкото мога със ЗЗАПСП.

Извинявам се ако темата ми е в разрез с правилата, запознах се и с тях. :)

Преди около 6 месеца трима души решават да се трансформират в ТВ продуценти на базата на устна договорка с телевизия, че ще им излъчи два от епизодите, за да се пробва рейтинга, в последствие, на което ще се финансира в зависимост от успеха.

Главният "автор" на проекта е момиче, което доколкото ни е известно няма общо с юридическата фирма на другите двама.

При среща на това момиче с мен и още двама сценаристи тя ни изложи идеята си за ТВ сериал, в няколко изречения и имена на главните герои.

В продължение на шест месеца аз и помощниците ми сценаристи написахме два пилотни епизода, като за тези шест месеца има тонове онлайн комуникация и версии на файловете с нашите имена на тях и също толкова свидетели и доказателства, че сме ги писали ние.

Тези дни те решиха да поиздадат намеренията си да не работят с нас, но така и така сценария го има да си го ползват и понеже не искаме да им го дадем ще си снимат "без проблем" по версии, които имат.

Запознах се като цяло с чл.2 ал.1, Чл. 3, ал. 1, т.1, Чл. 6, ал. 1 и чл. 5 от ЗЗАПСП и по моето (непрофесионално) тълкувание, закона в случая е на моя страна.

Въпросът ми е - реално така ли е ако тя реши да снима по нещата написани от нас въпреки забраната от наша страна или си ги присвои и прекръсти на свои. И също така - реално така ли е ако наеме други сценаристи да променят някои детаили от историята и да я припишат като своя?

Горещо благодаря за отделено от ценното Ви време! Ако има професионалисти в областта, които ме консултират мога да се обърна към тях за консултация в офис по темата при евентуално развитие.

На линия съм за допълнителна информация по темата - просто не знаех кои факти са важни, за да не станат два тона инфо.
idevbg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Яну 2013, 17:27

Re: Спор за авторски права

Мнениеот svettoslav » 02 Ное 2016, 23:13

idevbg написа:Здравейте,

казусът ми е малко специфичен.


То всеки казус е специфичен, така или иначе. :)

Хубаво начинание наистина, но продължението е по балкански като че ли.

Възможно е всичко. И трябва да го очаквате.
Доколкото се разбира, момичето с другите двама ли са издали това тяхно намерение ?
Не е съвсем ясно от изложеното каква е ролята на другите двама, които заедно с нея имат първоначална уговорка със съответната телевизия. Вие в случая четвърто лице ли сте? -така да се каже. ..И тези другите двама с тяхната фирма стоят малко встрани от вашите разговори.
Ако правилно разбирам, вие като четвърти субект (заедно с вашите помощници ) сте се уговорили с нея.
Пък и с другите двама души да би било, по - добре за вас.
Но пък знае ли човек кое кога е по - добре. Хубаво е че имате свидетели.
В действителност имате договор с тази жена, а не с телевизията. Така че каквото ще става, ще е с нея. Договорът ви е за създаване на филм,на който филм сте съавтор.Делимо съавторство, доколкото сценария си е обект, който може да се ползува независимо от общия продукт.
Все още не сте съавтор, тъй като няма филм :) Може да станете, ако възникне такъв и резултата от вашия труд е там.
Всички хипотези, от тези, които изброявате, са реално възможни. Няма как да знаете какво ще се случи . Едва ли ще го ползуват 1:1. Но ако вашия труд е там, имате право на възнаграждение, респективно на обезщетение.

Ако имате категорично заявяване от нейна страна и когато го имате, че няма да се работи съвместно, уведомете ги писмено че разваляте договора, за да отпадне и правното основание за ползуване на сценария. Ще разполагате и с доказателства за това. Тъй като обективно, от правна гледна точка, нейното изявление всъщност не е разваляне,а и представлява отказ от договора, но без достатъчно основание. Ако няма нещо друго особено, тя няма абсолютно никакво основание за "оттегляне ". И това е просто едно договорно неизпълнение от тяхна страна. Което поражда определени последици, респективно- възможности за вас.
Имате и други "опции" -да не разваляте уговорката и да си кротувате, като следствие някой ден ще разберете дали е ползуван труда ви или не.
Което пак поставя въпроса за претендиране на обезщетение.
Каквото и да правите от сега нататък, редно е с юрист. Тъй като всяка стъпка поражда конкретни правни,безвъзвратни последици.
Ако искате труда ви да не е на вятъра, трябва да се подбере най - точния ход. Вашия труд е факт и в случая следва да бъде овъзмезден от лицето, с което имате уговорка.
Така щото какво ще стане, ако не го ползуват?
Фактът, че разполагате със сценария, значи ли че непременно ще го инкорпорирате в някое аудио -визуално произведение? Ами тези разходи за ваши помощници и т . н.

В крайна сметка, според подробностите по вашата уговорка, ще се действа. Ако сте се разбрали да ви се плати конкретна сума за сценария, това ви се дължи, без оглед ще го ползуват ли или не.
От това, което давате като информация, на мен ми прилича на уговорка за съавторски продукт, където възнаграждението ще се определи впоследствие между страните.
Най - добре е да се разберете и да платят някакви пари. Те вероятно ще откажат под предлог, че няма да ползуват ваши версии.
Ще се повторя обаче, че дори и да не ги ползуват, те неоснователно (според вашите данни ) , се отказват и във връзка с последното-отговарят за вредите . В определени случаи -и за пропуснати ползи (нереализирана печалба ).
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Спор за авторски права

Мнениеот idevbg » 02 Ное 2016, 23:34

Много благодаря за отговора.

Тримата са бъдещите "продуценти" на филма. Тя съавтор ли се явява при все, че е казала напиши филм за "еди какво си" и аз пиша сценария без нейна помощ?

Определено имат намерение да започнат снимки без ние да искаме този сценарии да се превръща във филм и въобще да се ползва на този етап и при тези обстоятелства.

Между мен и нея уговорката е устна - напиши сериал на тая тема, защото еди коя телевизия търсят такъв сериал. Аз го написвам (дори мина и кастинг за сериала), режисьорът (бъдещият) на филма е помогнал за донаписването на сценария, така че той би могъл да бъде броен за съавтор и той също не иска да се продължава работа по филма на този етап (както всички други участвали в направата на сценария).

Има голямо количество свидетели и доказателства поне по мое мнение. :)

При положение, че нямаме писмен договор трябва ли да направя "документ" (може би в кавички), че развалям устната уговорка и нейното изявление също е устно и го имам записано на аудио запис - така, както ми го е пратила с цитат от сорта на "Дори и да не ми пратите финалната версия аз имам стари ваши версии и мога съвсем спокойно да си снимам по тях".

Да разбирам ли, че ако не развалям уговорката официално (което още не знам дали може да се случи при все, че няма формален договор) тя няма право нито да го ползва без нас, нито да не заснеме сериала въобще, т.е. пропуснати ползи (при все, че нищо на никого не е заплатено на този етап)?

Много благодаря за отделеното време! :)

Ние работим по доста други проекти в момента, но просто това, че жената от злоба иска да реализира нашия сценарии без нас ме подтикна да поразровя как стоят нещата.
idevbg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Яну 2013, 17:27

Re: Спор за авторски права

Мнениеот svettoslav » 03 Ное 2016, 00:05

Сега стана по - ясно.
Съавтори на филма са режисьора, сценариста и оператора, който снима.
Значи тя е този, който ще плаща за окончателния филм.
Щом е продуцент, е на отсрещната страна, така да се каже Има си специални норми в закона уреждащи отношенията между авторите и продуцента от друга страна.
Би трябвало да имате представа обща за тези работи, щом се занимавате.

Щом те нямат връзка с непосредственото създаване на продукта, значи сте обвързани от преддоговорни отношения . Може да мине за предварителен договор, но това не е толкова важно за вас лично, а за юриста, който евентуално ще ви пише каквото ще решите в крайна сметка.
Иначе, самия ,така да се каже,окончателен договор с тоя продуцент си е писмен. Там се пише всичко, касаещо отношенията ви.
Ако не го развалите, както питате, то между вас си остава уговореното - вие с режисьора да направите филма, те като продуценти -да го ползуват и да ви плащат, най - общо казано.
Това остава. Щом вие не желаете да довършвате, никой не може да ползува вашия резултат, освен ако той самия е съавтор(чл 63 ал. 3 ЗАПСП ).
Ако тя не е такъв - няма право.

А това какво ще правите конкретно зависи от причините да се стигне до тук. Ако те заявяват отказ, че не желаят, то явно и вие не желаете -всичко приключва. Хубаво е да имате писмена форма.
Нямат право след това да ползуват версии на сценария.
Дължи се обезщетение, носи се и наказателна отговорност.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Спор за авторски права

Мнениеот idevbg » 03 Ное 2016, 00:12

Тя няма да плаща за нищо - тя е просто организатор, трябва първите два епизода да започнат да се снимат с минимален бюджет от телевизията (или без бюджет или с нейни лични пари евентуално - зависи какво ѝ е в главата вече) и след заснети два епизода да се уговорят с телевизията условията за напред.

Ние искаме да се продължи работа по сериала съвместна. Тя също иска, но да я продължи без нас, там е цялото разковниче. Не е съавтор, но предполагам смята, че ако размести неща в сценария или промени/добави нещо става такъв.

Ще се напише писмен отказ значи. Огромна помощ, МНОГО благодаря! :)
idevbg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Яну 2013, 17:27


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron