начало

Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността

Приложимо право при спор за домейн

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Приложимо право при спор за домейн

Мнениеот bludniq_sin » 09 Авг 2016, 10:47

Не съм много убеден, че темата е в правилния раздел, но все пак .. домейнът е .bg защитен е и е регистриран от търговско дружество със седалище в българия. Претенция да се премахне регистрацията предявява дружество регистрирано в ЕС. Някой може ли да ме насочи как ще се определи приложимото право и компетентния съд в случай, че въпросът не бъде разрешен само с комуникация (фирмата от ЕС няма да иска арбитражно производство пред регистър.бг където е регистриран домейна).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 954
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Приложимо право при спор за домейн

Мнениеот ivanov_p » 09 Авг 2016, 12:05

За да се каже са нужни конкретни данни. Пусни ми на съобщение името на бг. домейна, с основание ли е регистриран, имено на чуждия, в коя страна е регистриран и кога?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3236
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Приложимо право при спор за домейн

Мнениеот bludniq_sin » 09 Авг 2016, 15:05

домейнът е в бг. защитен домейн е и е регистриран с основание. съвпада с името на чуждата фирма, която е много стара. двете фирми имат различен предмет на дейност. едната е в БГ другата е в германия (оспорващата). Това би трябвало да е достатъчно като инфо ;)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 954
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Приложимо право при спор за домейн

Мнениеот teogeo » 11 Авг 2016, 11:18

bludniq_sin написа:домейнът е в бг. защитен домейн е и е регистриран с основание. съвпада с името на чуждата фирма, която е много стара. двете фирми имат различен предмет на дейност. едната е в БГ другата е в германия (оспорващата). Това би трябвало да е достатъчно като инфо ;)


Тук е малко спорно дали става въпрос за защита авторски права (ЗАПСП) или за индустриална собственост (каквито са търговската марка и име).

Ако е за авторски права:

Компетентност - чл. 2 от Регламент 44/01. Демек - местожителството на ответника.
Ако германците имат някаква дейност на територията на България (за искова като тези по чл. 94-95 от ЗАПСП за обезщетение) - пак там (местожителството на ответника), защото се търси закрила на територията на Република България.

Приложимо право - чл. 99/1/1/ от ЗАПСП (той е синхронизиран с ЕЗак, затова ви соча с пръст към него).

Ако е за индустриална собственост (по-вероятното) - не мога да кажа на един дъх. Имаше там някакъв си регламент...
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1472
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Приложимо право при спор за домейн

Мнениеот teogeo » 11 Авг 2016, 11:30

bludniq_sin написа:домейнът е в бг. защитен домейн е и е регистриран с основание. съвпада с името на чуждата фирма, която е много стара. двете фирми имат различен предмет на дейност. едната е в БГ другата е в германия (оспорващата). Това би трябвало да е достатъчно като инфо ;)Сега като се замисля, регистрацията на всеки домейн на национално ниво се обвързва с валидна регистрация на име на юридическото лице на територията на държавата. Тоест, германците няма какво да претендират, след като те нямат регистрация на юридическото си лице в България първи или въобще.
Виж, ако си беше направил домейн с .eu или .de с името на тази германска фирма - това вече е съвсем друга бира.

Така че няма какво да претендират германците. Шамарен ессен битте? Джанкен сливен дрислиии-вен !!!
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1472
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron