начало

Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността

Рекламен клип като обект на ЗАПСП

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Рекламен клип като обект на ЗАПСП

Мнениеот mkyuchukov » 28 Май 2016, 17:03

Здравейте! Имам много конкретен и кратък въпрос : рекламният клип как бива третиран по отношение на интеректуалната собственост? Третира ли се като аудио-визуален продукт (като филмите напр.) и авторските му права същите ли са като останалите аудио-визуални продукти? Благодаря предварително за отговорите.
mkyuchukov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Май 2016, 16:58

Re: Рекламен клип като обект на ЗАПСП

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2016, 16:34

Ами какво да е друго.Има картина,има звук-аудио-визуално значи.
Законът казва "филми,както и други аудио-визиални произведения". Могат да бъдат най-различни клипове-на песни,на музиални и др. изпълнения;развлекателни всякаквии т.н.
Защитено е във всеки случай.Но ако работят няколко човека-налице е съавторство.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Рекламен клип като обект на ЗАПСП

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Май 2016, 21:54

Навремето бях мисля по проекта "Столица - в сто лица", по Нова телевизия. Седят нещата така с клиповете - можеш примерно да използваш кадри от "Терминатор" или от който и да е филм - но до определен секундаж. Тоест не можеш да развиеш цял кадър, а просто няколко секунди или просто като флаш. Няма как да използваш Джулия Робъртс или Робърт Де Ниро или Джак Никълсън за реклама - в смисъл да ти станат заставка на клипа. Тоест да са ти част от хапката. В смисъл може да мерне нещо за миг и дотам.

Но вие питате за друго - аз говоря общи приказки, разбира се - интелектуално изкуство е - прочетете ЗАПСП, има си терминологична част, операционни понятия, както се казва. Трябва обаче да сте подплатен със желание за успех и знания също.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4745
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Рекламен клип като обект на ЗАПСП

Мнениеот jhoro » 04 Юни 2016, 04:25

mkyuchukov написа:Здравейте! Имам много конкретен и кратък въпрос : рекламният клип как бива третиран по отношение на интелектуалната собственост? Третира ли се като аудио-визуален продукт (като филмите напр.) и авторските му права същите ли са като останалите аудио-визуални продукти? Благодаря предварително за отговорите.

Не ти е много ясен въпроса. Какъв е казуса с този клип:
- авторски права по отношение на използваните в клипа кадри;
- между съсобственици на авторски права върху клипа; или
- използването на готовия продукт (клип) от трети лица ?

Накратко - кое точно е собствеността и от кого ще бъде защитавана (щом говориш за ЗАПСП)
jhoro
Потребител
 
Мнения: 833
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron