Страница 1 от 1

Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 12:28
от a_todorova
Здравейте.
В нашата фирма имаме закупен MS Office 2013, но е ужасен и не искаме да работим с него. Та го махнахме и инсталирахме MS Office 2003, който по ни приляга за работа. Само че за него нямаме лиценз.
Въпросът ми е: в нарушение ли сме в този случай? Инсталацията е направена само на един компютър, новата версия не е инсталирана никъде, т. е. пак ползваме само едно копие на програмата.
И по принцип легално ли е да закупиш нова версия на някакъв софтуер, а да използваш стара, която вече няма как да купиш? Като си помисля, по този начин не ощетяваш производителя - ти си закупил от него един лиценз за неговата програма и ползваш едно копие, него едва ли го бърка коя точно версия ползваш.
От друга страна пък за да инсталираш старата версия, реално използваш незаконен начин да я активираш с разни хакерски методи.
Питам и по принцип, зашото и новия Windows хич не ни харева и искаме да сложим 7-цата.
Странно защо никой производител на софтуер не иска да продава стари версии на продуктите си, всички продават само последната версия.

Re: Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 21:16
от jhoro
Съвсем формално - да, в нарушение сте. Защото на фактурата е посочена една версия, с един регистрационен ключ, а вие ползвате нещо друго.
Производителите на софтуер не продават стари версии, щото искат да продават новите. Но - за операционни системи има (продават се) регистрационни ключове - и OEM, и обемно лицензируеми - и за Win 7, и за Win 8.1.
Конкретно за офис пакет - препоръчвам Ви OpenOffice или Office Libre. Безплатни са, вършат същата работа, а интерфейса не е много по-различен - бързо ще свикнете.

Re: Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 21:33
от ivanov_p
OpenOffice или Office Libre.


И двата са много добри и се чудя как хората влизат в екшъни вместо да ги свалят?

Re: Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2019, 01:26
от smith7
ivanov_p написа:
OpenOffice или Office Libre.


И двата са много добри и се чудя как хората влизат в екшъни вместо да ги свалят?

Доста стара тема, но подобно изявление може да направи само човек, който е ползвал MS Office за няколко минути и му се привижда, че Open/Libre Office са "много добри" и "почти същото". Един иска Мерцедес, другият му казва - защо да даваш маса пари, вземи си Вартбург, все същото е - пак има 4 врати, 4 гуми, кормило, 3 педала, фарове. Ще ти върши работа. Аналогията е близка!