Страница 1 от 1

Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2016, 13:27
от stanistan
Ако снимам един шоколад да речем и публикувам снимката в мой сайт (не говоря за фейсбук), единствено за да критикувам въпросния продукт, възможно ли е производителите да имат някаква претенция към мен и да искат да сваля изображението, защото то съдържа тяхно търговско име или марка? Има ли такова универсално правило или всеки производител си има свои условия, относно ползването на търговско име, което е тяхна собственост?

Re: Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

МнениеПубликувано на: 29 Авг 2019, 17:20
от kociboss
Разбира се че е възможно а и това че ги критикувате, още повече ще ги накара да действат - вие публикувате материал съдържаща регистрирана търговска марка.

Проблемите които бихте могли да имате:

по ЗМГО
ако извършвате публикуването с цел набиране на потребители към вашия сайт (а иначе за какво ли ще бъде друго), могат да предявят иск за нанесени вреди, които трябва да докажат че са претърпели.

по НК
Ако се приеме че логото, дизайна на опаковката и др са авторско право, прочетете НК чл. 172а, критикуването със сигурност ще постави ситуацията и в чл. 172а, ал. 3 с добър адвокат могат да докажа и ал. 4, отделно във вашия сайт вероятно имате поставен някой чужд банер или adsense което да ви носи пари - търговска дейност, чл. 172б, ал.1, ал. 2

Водейски се от по-горе упоменатите проблеми които евентуално бихте имали - помислете отново защото едва ли ще се разминете само с "искане да се свали изображението".

Re: Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

МнениеПубликувано на: 29 Авг 2019, 17:54
от ivanov_p
По принцип законодателството защитава големите фирми, затова избягвайте да критикувате без доказателства и с общи твърдения от рода "в шоколадите на ...има стружки", казва се: в купеният от мен шоколад на … намерих стружки. А принципно избягвайте да слагате в сайта си каквито и да обекти с авторски права.