начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

Мнениеот stanistan » 16 Фев 2016, 13:27

Ако снимам един шоколад да речем и публикувам снимката в мой сайт (не говоря за фейсбук), единствено за да критикувам въпросния продукт, възможно ли е производителите да имат някаква претенция към мен и да искат да сваля изображението, защото то съдържа тяхно търговско име или марка? Има ли такова универсално правило или всеки производител си има свои условия, относно ползването на търговско име, което е тяхна собственост?
stanistan
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 16 Фев 2016, 11:01

Re: Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

Мнениеот kociboss » 29 Авг 2019, 17:20

Разбира се че е възможно а и това че ги критикувате, още повече ще ги накара да действат - вие публикувате материал съдържаща регистрирана търговска марка.

Проблемите които бихте могли да имате:

по ЗМГО
ако извършвате публикуването с цел набиране на потребители към вашия сайт (а иначе за какво ли ще бъде друго), могат да предявят иск за нанесени вреди, които трябва да докажат че са претърпели.

по НК
Ако се приеме че логото, дизайна на опаковката и др са авторско право, прочетете НК чл. 172а, критикуването със сигурност ще постави ситуацията и в чл. 172а, ал. 3 с добър адвокат могат да докажа и ал. 4, отделно във вашия сайт вероятно имате поставен някой чужд банер или adsense което да ви носи пари - търговска дейност, чл. 172б, ал.1, ал. 2

Водейски се от по-горе упоменатите проблеми които евентуално бихте имали - помислете отново защото едва ли ще се разминете само с "искане да се свали изображението".
kociboss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 02 Окт 2017, 14:50
Местоположение: София

Re: Ползване на снимка на търговска марка или търговско име.

Мнениеот ivanov_p » 29 Авг 2019, 17:54

По принцип законодателството защитава големите фирми, затова избягвайте да критикувате без доказателства и с общи твърдения от рода "в шоколадите на ...има стружки", казва се: в купеният от мен шоколад на … намерих стружки. А принципно избягвайте да слагате в сайта си каквито и да обекти с авторски права.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3472
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron