начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Приложимост на чл. 95б от ЗАПСП

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Приложимост на чл. 95б от ЗАПСП

Мнениеот krastinko » 06 Фев 2016, 18:37

Здравейте. Казусът е следният:
Автор на литературни произведения открива свои произведения отпечатани в ежедневен вестник, на който не ги е предоставял (по едно във всеки брой). Като автор във вестника е изписано друго име. Истинският автор завежда иск срещу издателството, като успешно доказва своето авторство. От издателството отговарят: "Ние откъде можем да знаем кой е автора? Другият човек ни каза, че това са негови произведения, ние го приехме на доверие, пишем него като автор, даже и хонорари му плащаме".
Ако това наистина е вярно и издателството успее да го докаже, в този случай приложим ли е текста на чл. 95б от ЗАПСП? Може ли фалшивият "автор" да се счита за нает от издателството? Трябва да се има предвид, че истинският автор, преди да заведе дело, се е обаждал в редакцията и е протестирал срещу публикуването на негови произведения и ги е предупреждавал да престанат, но няма как да докаже това. От редакцията са му отговорили, че те си работят с техния си автор (т. е. фалшивия), имат му доверие и ще продължат да си работят с него.
krastinko
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 16 Ное 2013, 12:59

Re: Приложимост на чл. 95б от ЗАПСП

Мнениеот ivanov_p » 06 Фев 2016, 19:03

Нищо не разбрах! Кажи колко пари искаш да ти платят, правото го остави на адвокатите?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3469
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron