начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Медийна интелектуална кражба

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Медийна интелектуална кражба

Мнениеот burlone » 29 Яну 2016, 21:09

Здравейте, колеги. Дипломиран юрист съм по образование, журналист по трудова книжка. На 26 години. Имам следното питане като човек преди всичко. Струва ли си и има смисъл да сезирам прокуратурата за това ->
http://www.kazanlak.com/news-19369.html , което 2 дни по-късно се трансформира в това -> https://www.youtube.com/watch?v=qHk91Hfss3I . Твърде влиятелен в града ни е собственикът на плагиатите и надали някой ще си признае, че съм присъствал там. Има ли смисъл и какво ще ми коства? Благодаря :)
burlone
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Окт 2008, 11:57

Re: Медийна интелектуална кражба

Мнениеот mamarinov » 03 Фев 2016, 20:15

Струва си и има смисъл, но при няколко условия.
Първо, трябва да имаш търпение, тъй като прокуратурата никак не обича да се занимава с преписки по чл. 172а от НК и ще се заеме със случая с голямо нежелание и вероятно ще го влачи бавно. Но няма къде да ходи, длъжна е да се заеме. Трябва да може да се докаже, че статията в сайта е излязла преди репортажа по ТВ.
Със сигурност прокуратурата ще обяви случая за маловажен и ще предложи дееца за административно наказание, ако въобще го открие, но резултатите от разследването евентуално могат да помогнат при бъдещо гражданско дело. Освен това след решаването на преписката можеш да искаш от прокурора (той трябва да го направи и без да го искаш, но едва ли ще се сети) да започне производство пред съда за налагане на санкция на юридическото лице, собственик на телевизията. Санкцията е по чл. 83а от ЗАНН и е доста солена - до 1 млн. лв., по преценка на съда.
Не те съветвам да започваш директно с гражданско дело, защото там ще е трудно доказването на авторството, дваж по-трудно ще е доказването и на размера на щетата. А ако и собственикът на телевизията е влиятелен, трябва да имаш предвид, че нашият съд лесно се поддава на влияние. Не, че прокуратурата не се поддава, но там ще стане по-голям скандал.
ПП Аз не съм юрист, но имам дългогодишен опит по защита на авторски права, затова си позволявам да дам съвет.
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron