начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

Съвет относно една проверка за Windows 8.1 Ent и Office 2007

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съвет относно една проверка за Windows 8.1 Ent и Office 2007

Мнениеот dragoonski » 28 Апр 2015, 14:29

Добър ден, пиша от зор заман ... ако може някой да даде някакъв съвет какво да правя ще съм му благодарен!
На 23.03.2015 около 17:30 часа ... със лека танцова стъпка влизат в офиса 3 образа и казват "Добър ден, ние сме от министерството на Културата" " заповед еди коя си и тука една проверчица". Ползва се на шефа лаптопа, който е с операционна система Ubuntu. Аз си нося лаптопа като няма хора да си цъкам на една игричка.
Та влизат тези 3-мата и една проверчица ... единия си седна на лаптопа ми (личния) разцъка си хубаво ... снима с ТЕЛЕФОНА си лепенката със серийният номер и модела, както и това че има инсталиран Windows 8.1 Enterprice активиран (от замунда мисля е) и Office 2007 Enterprice със сериен номер едикакъв си.
След многократно уточняване че това не е служебен лаптоп, а моя личен въпросния тип ми заяви "Като е личен какво прави в офиса?" и писаха един констативен протокол, след което ми обявиха че трябва на 27-ми април 2015 г. да представя документите за съответните продукти.
Лаптопа е на 4 години горе долу ... гаранцията му е минала съответно не я пазя! Питам това са 4 години ... какво става ако не мога да му намеря документите (възражения не съм писал), господинът със доста подигравателен тон ми казва "ха ха ... ами ще пишем", което към момента чесно казано не знаех как да тълкувам.
Стигаме до момента на 27.04.2015 когато трябваше да се разходя до София, Министерството на културата за да ме нарисуват хубаво. Отивам документи не бяха открити дори и гаранционната карта ... доста вероятно да е на буклука. Два часа висене опред пред отдел "Авторски права и сродните му права". Излиза този същия образ който ми провери лаптопа и ми хвърля пред мене 2 екземпляра на предварително написан АКТ ... и ми каза със тон все едно е Саурон от "Властелина на пръстените" ... "ЧЕТИ"!
Аз нали ОК .. чета какво да кажа "Акт номер на "мене" във фирма еди коя си със управител еди кой си намерен лаптоп лична собственост на служителя със Windows 8.1 Enterprise със сериен номер еди какъв си и Office 2007 Enterprice със сериен номер един какъв си" дотук добре и по надолу ... се почват едни членове, едни алинеи ... 5-6 броя които аз съответно не знам какви са и какво значат и гледам умно.
Излиза въпросния и ме подканва "прочете ли го" и аз .... да. Влизам аз и ми се казва подписвай и си готов.
Аз вече изумен от наглостта на въпросния ... незнам човек ли е или не, "Ама как ще подписвам нещо което не знам какво значи ... обяснете ми тия членове и алинеи които са написани тук ... да знам в какво съм обвинен и тогава може да подпиша" отговора беше покъртителен "Аз да не съм информация"! Викам добре нали ... дайте ми копие от този АКТ да го види адвокат и тогава ще си говориме. Отговора беше "Подпиши и ще получиш копие, не подпишеш ли няма копие за тебе"!?!?! Да не сме 8-ми клас втория срок ... тва прилича на изнудване ... демек аз не мога да се консултирам какво подписвам преди да го подпиша ?!?! Казвам им "Аз няма да подпиша нещо което не разбирам ... + това аз тук не виждам цифра колко ще ми е глобата (това го било решавало административния съд), вие после може да ми кажете че дължа едни 200 000 лв. ... аз кредит ли ще тегля от вас ?!?! Казаха че глобата била от 2000 до 20 000 лв. мене ми причерня (все пак бачкам за 500 лв на месец.) та попитах какви са тези колосални суми за частно лице ... аз такива пари не мога да извадя пък няма да работя за тях 5 години да изплащам глоба! Отговора гласеше "Мен това какво ме интересува" и "Сърди се на работодателя си не на нас"?!?! Обадиха се на шефа си та се подписаха на акта и ми казаха че ще се видим като излезело наказателното постановление ... а аз подпис не съм слагал !

Та да се консултирам за следните неща:
1. Това е моя личен лаптоп ... имат ли право да го проверяват без съдебна заповед с името ми на нея ?
(да не говорим че докато го обърне да му снима серийния номер, голямо тръшкане беше ... направо се чудя как не можа да ми спука матрицата на дисплея).
2. При условие че лаптопа се използва да се разцъква Diablo III на него в свободното време и с него не извършва нищо водещо до материални (финансови) облаги ... това нищо ли не значи. Нещо което е за лично ползване и не се използва с цел печалба, а искат да ме глобяват за него.
3. Това грубо, нахално и арогантно държание от страна на младежите в Министерството на културата + отказа да ми дадат всякаква информация за това в какво ме обвиняват (всичките членове и алинеи) които така и не разбрах какво означават и за капак че не ми дадоха и копие от акта да се консултирам в какво съм обвинен защото не съм се подписал ?!?! А може да са писали че съм сериен убиец. :)

Не съм юридическо лице но ми се струва малко пресилено за един Windows и Office така да се опитат да ме скалпират. Приемам съвети и идеи всякакви ... :)
dragoonski
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Апр 2015, 13:03

Re: Съвет относно една проверка за Windows 8.1 Ent и Office

Мнениеот vaskovasko » 28 Апр 2015, 14:58

1. Имат право да те проверяват - чл.97 и 98 от Закона за авторското право и сродните му права.
2. Законът не прави разлика дали го използваш за лични или служебни цели. Основното е, че имаш незаконно притежавани програми на компютъра тоест в това те обвиняват.
3. Трябвало е да подпишеш акта и да си го вземеш. Същия ще бъде съставен в твое отсъствие на основание едни членове и алинеи от ЗАНН и пак ще ти напишат наказателно постановление за глоба.

Не са длъжни да ти дават правни консултации. Още повече, че наистина си в нарушение.
Съвета ми е да се обърнеш към адвокат по най-бързия начин и да се молиш да има съществено процесуално нарушение.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 155
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Съвет относно една проверка за Windows 8.1 Ent и Office

Мнениеот crossbike » 30 Апр 2015, 14:32

Аз пък си мисля, че първо трябва да се установи чии са тия лаптоповете, видеата, радиата, жиесемовете и прочие думи от софийският английски и чак после да се търси отговорност.
А и за какви лаптопове става дума?
Де са те?
Де пише че са мои?
И от де съда да знае, че тия хора не са си ги донесли с тях?
А ако тия лаптопове не са мои, аз от де знам законни ли са видеата?

ПП
А и една мома по тевизоро като ни съобщава, че времето ще е СМЕСЕНО и по ВИСОКОТО ще вали, а температурата ще е КЪМ 5 грдуса и прочие, а се чудя с какво ще е СМЕСЕНО времето, колко е високо ВИСОКОТО и КЪМ 5 градуса отдолу или отгоре...това законно ли е?
Всеки ден измисля по някоя нова фразичка.
crossbike
Потребител
 
Мнения: 196
Регистриран на: 24 Фев 2014, 16:28


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron