начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Авторско право: видео и снимки в Интернет

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Авторско право: видео и снимки в Интернет

Мнениеот adobovs » 26 Апр 2011, 22:18

Здравейте! Скоро ще заснемам видеоклип, за който са ми нужни снимки и видео от Интернет.

Въпросът ми е следният:
Ако ми трябват кадри, например от новинарските емисии на някоя телевизия, трябва ли задължително да се уговорят авторските права с дадената телевизия, и ако е така, може ли да се избегне това по някакъв начин?

И още.. ако се редактира даденият материал, например видеото се изреже, така че да не се вижда от коя телевизия е, или дадена снимка от интернет също се поизреже, как стоят нещата?
adobovs
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Апр 2011, 22:12

Re: Авторско право: видео и снимки в Интернет

Мнениеот TheOldMan » 27 Апр 2011, 20:39

А ако някой вземе твоя заснет клип, поизреже го малко (особено в частта с 'водния знак' и надписите за авторство) и после го публикува от свое име в нета или участва с него в конкурс, ти ще имаш ли нещо против?
макар че е достъпно свободно в интернет, съдържанието на клиповете и снимките е подвластно на закона за авторските права и ползването му (особено ако съдържанието се "редактира") трябва да става само със съгласието на собственика/автора.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1610
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron