Страница 1 от 1

Нелицензиран софтуер

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 18:33
от lachko
Направих сайт в който имаше опъвания за това как да се ползва софтуерен продукт за различни неща. Също предлагах опция за хора които не искат да натискат всяка страница да свалят цялото съдържание в pdf срещу заплащане. От фирмата производител на продукта ми писаха емайл в който искаха да затворя сайта. Аз затворих сайта и веднага и им отговорих че сам удовлетворил техните изисквания. Те ми отговориха че искат да знаят как сам направил съдържанието и да им изпратя копие от лиценза на програмата. Аз нямам лиценз за този продукт и не знам какво да правя и дали да им отговоря. Как бих могъл да разреша този проблем без стигане до съд?

Re: Нелицензиран софтуер

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 21:44
от Гост.
Няма нужда да се стига до съд. Модератора на този сайт е специалист в тази област( малцина са, като него)- пишете му лично съобщение. Винаги с радост помага воден от ....да го наречем любов ( неразбираемо е) към питащите.

Re: Нелицензиран софтуер

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2010, 00:49
от lachko
Аз съм модератора на сайта и сам премахнал съдържанието. Проблемът е че от въпросната френска фирма искат да им дам копие от лицензът, а такъв нямам. Още във първият си емайл ме заплашват със съд и имам ултиматум да им отговоря до 22 ноември.

Re: Нелицензиран софтуер

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2010, 13:23
от teogeo
lachko написа:Аз съм модератора на сайта и сам премахнал съдържанието. Проблемът е че от въпросната френска фирма искат да им дам копие от лицензът, а такъв нямам. Още във първият си емайл ме заплашват със съд и имам ултиматум да им отговоря до 22 ноември.


Ще ти/ни е полезно ако покажеш "License agreement"-а на въпросния софтуер.

Re: Нелицензиран софтуер

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 14:44
от lachko
Имате ли препоръка към някой адвокат практикуващ в тази сфера?

Re: Нелицензиран софтуер

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 12:45
от goldie
lachko написа:Направих сайт в който имаше опъвания за това как да се ползва софтуерен продукт за различни неща. Също предлагах опция за хора които не искат да натискат всяка страница да свалят цялото съдържание в pdf срещу заплащане. От фирмата производител на продукта ми писаха емайл в който искаха да затворя сайта. Аз затворих сайта и веднага и им отговорих че сам удовлетворил техните изисквания. Те ми отговориха че искат да знаят как сам направил съдържанието и да им изпратя копие от лиценза на програмата. Аз нямам лиценз за този продукт и не знам какво да правя и дали да им отговоря. Как бих могъл да разреша този проблем без стигане до съд?

да, те са в правото си, а Вие сте в нарушение. за да ползвате даден продукт трябва да имате лиценз. липсата на такъв лиценз и използването на програмата за генериране на доходи прави тези доходи незаконни и води до правни проблеми.

как можете да се справите зависи от тяхното желание да са "добрички" спрямо Вас.
ако са решили да Ви обесят за назидание, имат пълното право да го направят и снишаването е една от работещите тактики. но пък винаги може да Ви спипат в някой бъдещ момент и тогава нещата ще са още по-зле.
ако гонят парите, можете да сключите писмено споразумение, с което те да Ви оневинят за неправомерното използване на програмата. но ще трябва да им "заплатите" с авторското право върху създаденото от Вас съдържание и досега събраните приходи от сайта.


п.п. следващия път четете по-внимателно лицензните споразумения и ситния шрифт в тях - те са договор с производителя! в света има достатъчно програми с отворен код, чийто лиценз е безплатен и предпазват от такива ядове.