начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Псевдоним. Регистрация и ползване в Авторското право.

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Псевдоним. Регистрация и ползване в Авторското право.

Мнениеот ester_azrael » 01 Юли 2010, 11:52

Привет!
Искам да ви попитам дали се води някакъв държавен регистър, че даден псевдоним принадлежи на дадено лице. Примерно, ако си издам нова лична карта и напиша в бланка Псевдоним:(псевдонима) дали законно ще се води на мое име?
И също дали подписвайки се с този псевдоним като писател на дадено лично произведение, ще имам права над творчеството си.
Благодаря предварително!
ester_azrael
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:37

Re: Псевдоним. Регистрация и ползване в Авторското право.

Мнениеот kontrol » 06 Юли 2010, 03:56

Въпросите са 2 отделни:

- псевдонимът може да се впише в л.к., но само след като сте доказали пред Съда, че сте известен така - чл. 14 ЗГР.

- правата Ви над творчеството не зависят от това дали сте подписали с име или с псевдоним (като ако е неизвестен би трябвало както при анонимните - имаше известни права/ задължения на публикувалия); нито пък зависят от това дали псевдонимът Ви е измислен/ световно неизвестен или вписан в ЛРК/л.к. Единствено би могло да има известни проблеми с доказването.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49

Re: Псевдоним. Регистрация и ползване в Авторското право.

Мнениеот funcy » 09 Авг 2010, 00:15

Псевдонимът може да бъде обект на регистрация като такъв в Регистъра за наименованията на артистичните групи към Министерството на културата или да е обект на търговска марка, както това се случи с Лили Иванова(макар нейното да не е псевдоним). Много подробна информация можете да прочетете тук: http://www.iusauthor.com/Avtorskopraven ... onimi.html
адвокат Костов, кантора "ЮСАУТОР"
funcy
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 10 Юли 2006, 12:38
Местоположение: Пловдив


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron