начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Авторско право върху предпечат

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Авторско право върху предпечат

Мнениеот novakov » 14 Май 2010, 23:03

Здравейте, имам следния казус. В момента подготям за печат книга и тъй като от издателството ми казаха, че предпечатът при тях ще стане много бавно, реших да се обърна към частно лице, което предлага такава услуга в кратки срокове. Проблемът е, че след като всичко стане готово, той отказва да ми предостави самия файл, по който работи и подготвя предпечата (работи с Adobe InDesign). Според него накрая е достатъчно да ми бъде предаденa .pdf версия на файла и отпечатано на паус копие, което да се предаде на печатницата и да бъде размножено за книгата. Твърдението му е, че той притежава авторските права върху предпечата (т.е. самия inlay и начина, по който изглежда графичното оформление на книгата) и следователно не мога да имам претенции да получа оригиналния файл, по който се извършва предпечатната подготовка, тъй като след това бих могъл да го редактирам или използвам при нов тираж или предоставя на трето лице за редакция. Позовава се на Закона за авторското право.

Без да отричам авторството му върху предпечата, смятам, че плащам за услуга и е редно след това да получа продукта от нея в пълния й размер. Според мен това предполага и предоставяне на въпросния файл. Вътре в самата книга ясно е записано, че той е притежателят на това авторско право, т.е. то е защитено вече от закона и няма никаква причина част от свършената работа, за която съм заплатил, да бъде задържана и укривана от мен с аргумент, че бих могъл да злоупотребя с това.

Въпросът ми е има ли право въпросният автор да откаже да ми предостави оригиналния файл от предпечата, след като този файл е част от услугата, за която съм му платил. При положение че авторството му върху това е признато от мен като автор на книгата и поръчител на услугата и като такова е изначално защитено от Закона за авторско право, има ли основания той да си гарантира подобна защита, отказвайки ми достъп до части от самия продукт? Кой в крайна сметка е собственик на този файл - аз като автор на съдържанието, поръчал и заплатил изработката му или автора му? Не е ли това форма на изнудване, чрез която аз да се обвържа с него едва ли не доживот и да използвам само неговите услуги занапред, решавайки например да издам втори тираж? Струва ми се че духът на Закона за авторкото право не е точно такъв.

Ще съм благодарен, ако някой може да ми разясни как точно стоят нещата в тази не много позната за мен материя.

Благодаря!
novakov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 07 Ное 2002, 01:49

Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron