Страница 1 от 1

Интернет портал

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 18:42
от demoniko
Искам да направя интернет портал, т.е. сайт, в който в различни категории са подредени други сайтове. Сам по себе си проблем с поставянето на връзка от моя сайт към друг няма. Потребителите обаче обичат картинки, те са като малките деца. Освен това съдържанието на другите сайтове е предимно изображения, така че това е също довод потребителя да се ориентира добре посредством предоставянето му на изображение от другия сайт. Самото изображение не се намира физически на портала (където се хоства моя сайт), но се визуализира там посредством връзката и браузъра на потребителя, т.е. изображението всъщност се копира в кеша на браузъра на потребителя и оттам той си го гледа. Могат да се случат няколко неща при кликване върху изображението:
- да препраща потребителя към основната страница на другия сайт;
- да препраща потребителя към определена галерия от другия сайт;
- определената галерия, макар и намираща се физически на другия сайт и в нея да съществуват реклами на другия сайт, се виузализира в рамка, около която стоят мои банери (рекламни пана на моя портал);

Нарушавам ли международното право в частта му за авторските права по тези начини? Всъщност, аз правя безплатна реклама на тези сайтове по същество, но съм заинтересуван, защото предоставям на потребителите полезен каталог или полезнен начин на структуриране на информацията и така правя сайта си посещаем, оттам и печеля от реклама. Целият проблем е там, че нямам права върху изображенията, които се визуализират на моя сайт, но аз и не претендирам да имам. Те се показват с лого на другия сайт, ако са поставили, или с воден знак и във всички случаи препращат до страница, от която става видно в кой сайт се намират, като на тази страница има и безброй препратки на другия сайт: към реклами, към основния им сайт, към други галерии.

Ако нарушавам права, как може да ми се търси отговорност? Бих могъл да притежавам собствеността върху портала и като физическо лице, и като еднолично отговорно дружество.

Помощен върпос: това търговска дейност ли е и трябва ли да се регистрирам по ТЗ? Притежаването на сайт и получаването на доходи от предоставяне на част от пространството на този сайт задължава ли ме да се регистрирам по ТЗ или следва само да ги декларирам в годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ и така да бъда обложен?