начало

Прокуратурата повдигна 7 обвинения на Васил Божков и го обяви за издирване Прокуратурата повдигна 7 обвинения на Васил Божков и го обяви за издирване

Прекратяване на изпълнително дело за издръжкаПрекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот ivan_mirchev » 14 Окт 2019, 20:04

Здравейте,

Като длъжник (във връзка с наказателно производство по чл.183 от НК) сумата за дължимата издръжка по изпълнителното дело е възстановена. Следва предявяване на разпределение от страна на съдия изпълнителя. Въпросът ми е как може да се иска прекратяване на изпълнителното дело? И може ли това да стане по искане на взискателя?

Благодаря предварително.
ivan_mirchev
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Дек 2013, 12:02

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот kalahan2008 » 16 Окт 2019, 22:06

Изпълнителното дело се прекратява в два случая:
1. Пълно плащане на всички задължения, вкл. и издръжки за текущ и за минал период, лихви и такси;
2. Настъпване на обстоятелства за отпадане на задължението за заплащане на издръжка - настъпване на пълнолетие на детето.

Доколкото издръжката е периодично вземане и всеки месец възниква ново задължение за текуща издръжка, някои съдебни изпълнители отказват да прекратяват изпълнителните дела дори и при пълно погасяване на задължението, до навършване на пълнолетие, с цел да се събират такси. Ако такъв е случаят при Вас, следва да искате издаване на постановление за приключване на изп. дело, а при отказ на съдебния изпълнител - да го обжалвате в 7-дневен срок на основание чл. 435, ал. 2, т. 6 от ГПК.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3447
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот ivan_mirchev » 18 Окт 2019, 19:07

[quote="kalahan2008"]Изпълнителното дело се прекратява в два случая:
1. Пълно плащане на всички задължения, вкл. и издръжки за текущ и за минал период, лихви и такси;
2. Настъпване на обстоятелства за отпадане на задължението за заплащане на издръжка - настъпване на пълнолетие на детето.

Доколкото издръжката е периодично вземане и всеки месец възниква ново задължение за текуща издръжка, някои съдебни изпълнители отказват да прекратяват изпълнителните дела дори и при пълно погасяване на задължението, до навършване на пълнолетие, с цел да се събират такси. Ако такъв е случаят при Вас, следва да искате издаване на постановление за приключване на изп. дело, а при отказ на съдебния изпълнител - да го обжалвате в 7-дневен срок на основание чл. 435, ал. 2, т. 6 от ГПК.[/quote


Благодаря за отговора!

Според адвокатът ми, въпреки че си плащам оттук насетне издръжката /директно на майката/, съдия-изпълнителят ще продължи да търси по изпълнителното дело текущите суми. Това е което не схващам. Майката вече не получава пари от общината. Как е възможно такова положение - не ми е ясно. Решил съм да му изпратя квитанциите от изплатената до момента издръжка.
Относно спирането на изпълнителното дело - в рамките на наказателното производство съм си платил дължимите суми за издръжката, но все още не е ясно как точно ще бъде разпределена сумата. Мисля да платя разноските по делото и лихвите, но според адвоката ми - дори тогава аз не мога да искам прекратяване на изпълнителното дело. :oops: :oops: :oops: Е, това как е възможно? Трябвало майката да иска прекратяване или спиране на изпълнителното дело.

Благодаря на всеки, който се включи.
ivan_mirchev
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Дек 2013, 12:02

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот yonkov » 03 Ное 2019, 04:46

Ще говоря примерно понеже не съм запознат с казуса. Ако сте осъден да заплащате по 100лв. не сте плащал 10 месеца и внасяте по сметката на ЧСИ 1000лв. Но това не изчиства задължението. По такива изпълнителни дела, родителят кому се дължи издръжката за детето е освободен от такси но Вие не сте.казано по друг начин при завеждане на някой и.д. взискателят е освободен и не внася такса за образуване и последващите действия. Това означава, че таксите се дължат от Вас по изпълнителното дело.(за образуване последващо действия и т.н.) Също така давност родител-дете не тече. Титула е стабилен още повече във връзка с Решение на РС/ОС. Давност не тече докато не навърши детето 18г. /Пълнолетен гражданин/ но ако продължи да учи веднага до навършване на 24г. мисля, че беше може да ви осъди да му заплащате издръжка. Ако е получавала издръжка от Общината, Вие /Длъжникът/ възстановява сумите на държавата. Тука нещата са много специфични и т.н...
yonkov
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 24 Окт 2019, 02:11

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот yonkov » 03 Ное 2019, 05:00

А относно прекратяването на и.д. изчиствате си сметките с ЧСИ да ви кажат от кантората му какво дължите (Комуникацията с ЧСИ само ПИСМЕНО!!!) Плащате и пускате молба за прекратяване на и.д. Ако Ви откаже както колегата каза обжалвате постановлението му обжалвате пред съда. Имайте предвид, че ако адвоката на майката на детето Ви я е представлявала пред ЧСИ демек адвоката е занел документите със сигурност е представил и адвокатско пълномощно от 50 до 300лв :) зависи от колегата
yonkov
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 24 Окт 2019, 02:11

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Ное 2019, 08:01

Вече не се дължи адвокатски хонорар - под никаква форма - Наредбата на Адвокатите е отменена и с това се приключи ненормалното поведение на адвокатите - да се тормозят длъжниците. Адвокатите са едно племе - алчно - грозно и зло. Това е най-лошото явление на правото - с всички сили да си оправдаят хонорара (като след това - мажат - лъжат - не се явяват по дела).

Разбира се - понякога има нужда от тези персони - но дано да е все по-рядко. Впрочем - Директивата на ЕС - която обхващаше отменената Наредба на Адвокатурата е приложима и към Закона за ЧСИ и към Закона за Нотариусите, пък и може и да се поспори по въпроса - но - рано или късно смутните кърджалийски времена ще отминат.

С две думи - детето не трябва да страда от белтъчен глад - аз си спомням, че при някои правителства храната стигаше - поне на ниво - представителен концлагер. Тоест - храна и дете е нещо неразривно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4754
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта


cron