начало

Борисов за снимките в спалнята: Една прекрасна госпожа нащрака всичките тези работи Борисов за снимките в спалнята: Една прекрасна госпожа нащрака всичките тези работи

Изпълнително дело при друг ЧСИИзпълнително дело при друг ЧСИ

Мнениеот sneja_15 » 16 Апр 2019, 11:35

Здравейте!
Надявам се, че пиша на правилното място. Интересува ме може ли да се премести образувано изпълнително дело от един ЧСИ при друг ЧСИ в същия град? Накратко случаят е следният- мои близки имат изпълнително дело при ЧСИ, платиха таксите, мина срокът за доброволно плащане от длъжниците и те не се издължиха. След това беше подадена молба да се насочи изпълнението към недвижимото имущество на починалия наследодател и ЧСИ писмено отказа. Минаха 2 месеца от отказа, през които нито помощник ЧСИ, нито юристът се свързаха с нас. Общо взето взели са парите и не се интересуват от развитието на делото. Преди това устно юристът каза, че може да се премести делото при друг ЧСИ. Моля да ми кажете в случая може ли да преместим изпълнителното дело при друг ЧСИ и съответно част от платените от нас пари да ни бъдат възстановени, защото ЧСИ не си е свършил работата до край, както ни обещаха. Има направени справки за работодател(и) и изпратена покана до длъжниците-най-вероятно само това. Предполагам, че може да подадем молба свободен текст в случая?
Благодаря предварително за информацията!
sneja_15
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Окт 2011, 18:51

Re: Изпълнително дело при друг ЧСИ

Мнениеот propensity » 16 Апр 2019, 12:43

А защо не сте обжалвали отказа на ЧСИ за изпълнение на движимите вещи и с какви мотиви е резолюцията на отказа му?

Най-вероятно дори с изпълнение в/у движимите вещи няма да се постигне желяния резултаат.
propensity
Потребител
 
Мнения: 221
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутяну

Re: Изпълнително дело при друг ЧСИ

Мнениеот sneja_15 » 16 Апр 2019, 14:29

Движимото имущество е 1/2 част, което е прието по опис от наследниците (деца), но това е много по-малко от дължимата сума. Не сме обжалвали отказа на ЧСИ да насочи изпълнението към недвижимото имущество в съда, защото ни обясниха, че шансът да спечелим е почти нищожен и разходите ще бъдат за наша сметка, а не за сметка на длъжниците. Мотивът за отказ на нашия ЧСИ е следният: "Относно недвижимия имот, индивидуализиран с молба с вх.№..., не следва да бъде насочено принудително изпълнение, тъй като собствеността на имота остава неясна, а същият не фигурира в извършения опис за приемане на наследство от длъжниците." Тоест, първоначално ни казаха, че няма проблем да го обявят за публична продажба, а след това вече ни отказаха и обясниха, че имотът се води на починалия наследодател и евентуално трябва да водим ново дело за приемане на това наследство от децата. Те нищо не можели да направят. Попитахме след като имаме документи, че наследодателят се води до смъртта си собственик на имота и наследството по принцип се приема или отказва изцяло, не може ли да го обявят за продажба и след това длъжниците да се жалват, ако искат и ни отговориха, че ще глобят и тях и нас с огромни суми. Това беше накратко и сега 2 месеца мълчание. Може ли да преместим делото при друг ЧСИ, да си вземем документите, които са извадени и да поискаме възстановяване на част от платената сума, защото не са изпълнили всичко? Благодаря!
sneja_15
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Окт 2011, 18:51

Re: Изпълнително дело при друг ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 16 Апр 2019, 19:58

Чл. 427. (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2017 г.)
(5) По искане на взискателя изпълнителното производство може да бъде продължено от друг съдебен изпълнител в същия район на действие. В този случай извършените действия запазват силата си. Ако поискано изпълнително действие не е извършено, внесените авансово такси се изплащат на съдебния изпълнител, на когото е препратено делото. За изпратеното изпълнително дело се уведомяват длъжникът и третото задължено лице. Разноските, свързани с препращането на делото, остават в тежест на взискателя.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3657
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron