Страница 1 от 1

Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 23:26
от ilian_todorov
Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица неучастващи в изпълнителното дело?

Срещу брат ми има изпълнително дело. ЧСИ е изисквал данните на мен, на баща ми, на покойната ми майка, на дъщерята на брат ми, която е пълнолетна, които включват и постоянните и настоящите ни адреси. Никой от нас, не е длъжник по това изпълнително дело освен брат ми. Има ли право на това ЧСИ и имам ли право аз да се оплача за това негово действие от него в инспектората? :idea:

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2019, 07:25
от ivanov_p
Естествено, че има право. Нали трябва да знае семейното положение на длъжника за да си върши работата. Наличието или липсата на деца е определящо за удръжките от трудовото възнаграждение, родителите за получаваното наследство, вие, за да защитите правата си при продажба на съсобствена вещ и т.н. Длъжникът има едно право - да плаща, други права няма.

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2019, 08:57
от ilian_todorov
ivanov_p написа:Естествено, че има право. Нали трябва да знае семейното положение на длъжника за да си върши работата. Наличието или липсата на деца е определящо за удръжките от трудовото възнаграждение, родителите за получаваното наследство, вие, за да защитите правата си при продажба на съсобствена вещ и т.н. Длъжникът има едно право - да плаща, други права няма.

Брат ми не работи на трудов договор и няма и да работи. ЧСИ иска да му опише движими вещи, но той не живее нито на постоянния, нито на настоящия си адрес. Научих го какво да прави. Бил съм взискател по много изпълнителни дела.
За какво му е да знае постоянните и настоящите адреси на всички нас - аз, баща ми, майка ми, племеницата ми, която е на 27 години? Какво го интересува къде живеем? Иска да проверява дали не живее при нас ли?
Изисквал е справка за семейното му положение и за неговия настоящ и постоянен адрес, което е разбираемо, но защо се интересува от нас? Ние не сме длъжници!
В България длъжникът е свещена крава, но има ЧСИ, които си превишават правата. Виж другата тема, която съм пуснал.

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2019, 18:27
от ivanov_p
Съобщенията с глашатай ли ще ги праща?

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2019, 15:26
от ilian_todorov
ivanov_p написа:Съобщенията с глашатай ли ще ги праща?

На нас ли ще праща съобщенията ЧСИ?
Брат ми си е оставил имейл и телефон, на който да го търсят. Ако се наложи ще отиде в кантората, да си получи съобщенията. Предупредил съм го да ги получава. Добре е да има информация за изпълнителното дело. Ако се наложи хората които живеят на тези адреси (на единият съм аз) ще го предупредят.

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2019, 16:59
от ivanov_p
Няма защо да ги коментираме тези неща. Тази справка е част от правомощията на ЧСИ и е пряко свързана с работата ми.

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2019, 23:32
от ilian_todorov
ivanov_p написа:Няма защо да ги коментираме тези неща. Тази справка е част от правомощията на ЧСИ и е пряко свързана с работата ми.

Взискателят има достъп до делото. Следователно ни разбира личните данни без наше съгласие. Мислиш ли, че е нормално?

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:03
от kalahan2008
Съгласно чл. 431, ал. 3 ГПК съдебният изпълнител има право на достъп до информация в съдебните и административните служби. Той може да прави справки и да получава сведения във връзка с изпълнението, както и да иска копия и извлечения от документи. Личните данни, които ЧСИ има право да обработва, трябва да са на лица, които имат отношение към изпълнението. Принципно връчването на адрес, който не е на длъжника, на лице, различно от длъжника, е нередовно. Въпрос на конкретна преценка на КЗЛД при сезиране е дали обработваните от ЧСИ лични данни имат отношение към изпълението.

Re: Има ли право ЧСИ да иска лични данни за други лица

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 18:42
от ilian_todorov
kalahan2008 написа:Съгласно чл. 431, ал. 3 ГПК съдебният изпълнител има право на достъп до информация в съдебните и административните служби. Той може да прави справки и да получава сведения във връзка с изпълнението, както и да иска копия и извлечения от документи. Личните данни, които ЧСИ има право да обработва, трябва да са на лица, които имат отношение към изпълнението. Принципно връчването на адрес, който не е на длъжника, на лице, различно от длъжника, е нередовно. Въпрос на конкретна преценка на КЗЛД при сезиране е дали обработваните от ЧСИ лични данни имат отношение към изпълнението.

Значи аз и баща ми може да пуснем жалба срещу ЧСИ в КЗЛД за това нарушение, пък те да си преценяват дали има такова?
В случая в делото има "Пълни данни" от "НБД население" за мен, баща ми, майка ми и племенницата ми, която е дъщеря на брат ми. Всичко пише за нас - ЕГНта, адреси, имена... За брат ми дори пише кога се е развел и че е имал само един брак, но той не може да се жалва тъй като е длъжник.