начало

1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС 1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС

Опис на имущество от ЧСИОпис на имущество от ЧСИ

Мнениеот tenev7676 » 12 Дек 2018, 21:31

Здравейте!Синът на жена ми от първия и брак живееше при нас допреди 5 години,но по адресна регистрация се води все още тук.Оказва се ,че осъден от ЧСИ и преди няколко дни се получи известие,че трябва да се осигури достъп до жилището и т.н.,за да описва имущество.При условие,че аз като собственик на жилището нямам никакви взаимотношения с въпросния ЧСИ,не му дължа пари нито на него,нито на някой от колегите му има ли той законово основание да ми разбие вратата и да си изнесе каквото си хареса?Защото точно това ми описа,че ще направи в присъствието на полиция,ако не се осигури достъп.Благодаря предварително!
tenev7676
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Сеп 2013, 18:14

Re: Опис на имущество от ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 13 Дек 2018, 11:12

Първо-нека да разбием за пореден път един мит - ЧСИ не осъжда никого. Той просто изпълнява вече постановен от Съда акт (решение, определение, заповед за изпълнение).
На въпроса - при описа на движими вещи ЧСИ е длъжен да събере данни за собствеността върху вещите. Ако разполагате с фактури, гаранционни карти и др., можете да докажете, че вещите не са на длъжника.
Освен това една голяма част от движимите вещи са несеквестируеми:
Това са:

необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец;
необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца;
машините, инструментите, пособията и книгите, необходими на длъжника, ако упражнява свободна професия или е занаятчия;
на следващо място това са домашните животни на длъжника: две глави работен добитък; една крава; пет глави дребен добитък; десет пчелни кошера; домашните птици; необходимата храна за изхранването им.
вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство:
1. Дрехи и обувки:
по едно горно зимно и есенно палто
една шапка
два костюма
панталони, ризи и жилетки или пуловери - за мъжете
поли или панталони, блузи и жилетки или пуловери, или четири рокли - за жените
работното облекло
употребяваните обувки и бельо
2. Детски храни и принадлежности
3. Легло и завивки:
един креват;
една постелка, една зимна и една лятна завивка;
два ката спално бельо;
4. Мебели:
един двукрилен гардероб;
един кухненски бюфет;
обикновените маси и столове
5. Обикновените домашни и кухненски прибори и съдове и обикновените прибори за хранене.
6. Домашни уреди:
необходимите уреди за отопление и една печка за готвене;
една пералня;
един хладилник
7. Телефон и радиоапарат
8. Лекарствата и изкуствените органи
9. Учебните пособия, книгите и музикалните инструменти.
10. Домашните любимци
11. Семейните и личните ордени и отличия.

Ако липсват данни за собствеността, се гледа владението. Ако ЧСИ не може да установи, че длъжникът владее вещите, той няма право да ги приема за негова собственост, а ако го стори, действията му подлежат на обжалване по реда на ГПК. Установяването на владението може да стане с разпит на свидетели или ако ЧСИ завари длъжника в имота при описа.
Не съществува законова презумпция, че адресната регистрация се отъждествява с владение на вещите, които се намират на адреса. За всеки случай следва да се направи конкретна преценка.
Разбиването на вратата без съгласието на собственика по принцип противоречи на правото на неприкосновеност на жилището (чл. 33 от Конституцията), а ако длъжникът не е собственик на жилището - на правото на собственост (на лицето, което притежава жилището). В ГПК липсва законов механизъм да се иска разрешение от съд за влизане в жилището, а и никой ЧСИ досега не е отправял такова искане във връзка с изпълнение по ГПК. Има практика по АПК, но там има изрична правна норма, която регламентира този ред.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3659
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Опис на имущество от ЧСИ

Мнениеот tenev7676 » 14 Дек 2018, 09:15

Благодаря за изчерпателния отговор!Обадих на въпросния ЧСИ и му обясних,че това лице не живее на този адрес вече 5 години и не е мой проблем,че не си е сменил адресната регистрация.И че не мога да осигуря да има човек в къщи на посочената в залепената на вратата ми бележка дата,тъй като нито аз,нито жена ми можем да отсъстваме от работа.На което той ми отговори отново,че ако не осигуря достъп ще "отвори"(каквото и да значи това) жилището в присъствието на полиция и свидетели.Въпроса ми е има ли законово основани да "отвори" имота и ако не къде мога да подам жалба?
tenev7676
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Сеп 2013, 18:14

Re: Опис на имущество от ЧСИ

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Дек 2018, 11:00

Аз съм адвокат и от опит знам,че това са блъфове. Но може и да дойдат. Но трябва и полицай. Кое е неудобното - че повечето вещи са купувани през годините и не могат да се намерят документи. Според мен само блъфират. Ама - не се знае. Направете набързо един протокол за вещите - опишете ги и какво да направите - или някаква сделка, с Ваш роднина, съсед, каквото може. Но - трябва да има или нотариална сделка или заверка поне на датата или да го изпратите с писмо, ама някак да се вижда датата - например телепоща - открито писмо, което Вие да пратите и някой да получи.

Това би трябвало да послужи.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Опис на имущество от ЧСИ

Мнениеот vtsilev » 15 Яну 2019, 13:54

Здравейте, първо да отбележим , че ЧСИ черпи информация от ГРАО. Второ след като Вие не сте длъжник спокойно в уреченият ден и час може да не ги допуснете в имота, като им представите документ за собственост и трето , ако Ви разбирам правилно Вие нямате роднинска връзка с длъжника? Ако е така не се притеснявайте за нищо , не е Ваш проблем , че някой не си изпълнява задълженията. Просто или мотивирано /черно на бяло/ напишете кратко уведомление на ЧСИ и приложете доказващи собствеността на имота документи /копия/. Изпратете го с куриер, задължително с обратна разписка и подчертайте отговорността на ЧСИ, ако извърши действия без ваше категорично съгласие!!! Обратната разписка Ви е доказателство , че сте го уведомили преди настъпване на датата на описа, да си направи труда да издири реално длъжника. А и най- вероятно след , като длъжника не живее на този адрес не е получил ПДИ, което само по себе си , доказва че лицето длъжник не знае , че са предприети мерки по принудително събиране и е лишен от 14 дневният срок за доброволно плащане.
vtsilev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Яну 2019, 13:31


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron