начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот yassi » 20 Окт 2018, 21:30

Добър вечер,

Харесал съм един имот, пуснат на ПП от ЧСИ.
Изтеглих справка от имотния регистър и тя е от най-новото (последното) вписване към най-старото:

1.Подновяване/новиране на договорна ипотека
Кредитор - Банка
Длъжник лице1
Длъжник лице 2

2.Възбрана
Кредитор лице1
Длъжник ЕООД

3.Договорна ипотека
Кредитор лице 1
Длъжник ЕООД

4.Продажба
Продавач лице 1 и лице 2
Купувач ЕООД

5.Договорна ипотека
Кредитор Банка
Длъжник лице 1 и лице 2


Това е от справката.
В обявлението на ЧСИ нищо не се споменава за ипотеката на банката.
Написано е следното: За удовлетворяване вземането на взискателя лице 1. Върху посочения имот има вписана възбрана, искова молба и договорна ипотека в полза на взискателя лице 1.

Това, че в обявлението ипотеката на банката не е споменато какво означава?
След търга, ако е успешен какво следва? Преди търга е ясно какво се прави, но след него търсих и нищо не открих. Кой какво прави и в каква последователност? Какво правя аз и какво прави ЧСИ? Какво от горните ипотеки и възбрани ще бъде заличено и какво няма и какво означава това за мен като купувач?
Друго, което ми направи впечатление е времето за оглед. Виждал съм време за огледи в определени дни от седмицата, или всеки ден ако има човек в имота или след уговорка с ЧСИ. В случая има определено време от 30 минути за една дата за целия период от 30 дни.

Благодаря!
yassi
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Авг 2018, 23:25

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот kalahan2008 » 21 Окт 2018, 16:41

Обърнете се към адвокат, всеки случай е индивидуален и е несериозно да се дават общи абстрактни отговори, без да има яснота за конкретиката.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3659
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот yassi » 21 Окт 2018, 20:27

Благодаря!
yassi
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Авг 2018, 23:25

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот teogeo » 21 Окт 2018, 23:40

Колегата е прав. Често са много пипкави нещата при публичните продани и проблеми дебнат отвсякъде. ЧСИ-то го интересува да "шитне" имота, за да си прибере "комисионната". И дотам. Ипотеките и възбраните са Ви най-малкия проблем. На публична продан имотът се купува "чист" от ипотеки (опитвам се да го обясня житейски). В момента, в който го купите, всички ипотеки се "отписват". Ако се притеснявате, че ще трябва да плащате по тези ипотеки и че ще Ви висят - не, няма.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот kalahan2008 » 22 Окт 2018, 01:18

На мен много ми прилича на публична продан по искане на фиктивен ипотекарен кредитор (с втора по ред ипотека). Това означава, че има вероятност банката (която има първа по ред ипотека) да провежда паралелна публична продан при друг съдебен изпълнител. Ако това е така, има голяма вероятност купувачът да влезе в приключение - предварително разпределение по чл. 495 ГПК, после обжалване на 2 инстанции, после пък обжалване на постановлението за възлагане и т.н. И накрая - може да бъдат издадени две паралелни постановления за възлагане и да има спор кой от двата купувача е собственик. За капак може и ЕООД-то да влезе в несъстоятелност.
Аз затова казах, че така общо зададени въпросите не могат да получат конкретен смислен отговор.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3659
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Окт 2018, 07:54

За мен няма проблем сделката, няма етажност на ипотеката, то каква етажност - първата ипотека бие останалите след нея.

Новиране не е правилен термин - налице е подновяване на вписване. Вписване е поостаряло като термин - защото вече е на компютър - но ясно е какво казвам. Има три състояния на вписването - вписване, отбелязване и заличаване на вписването. На практика - едно обстоятелство може да бъде първоначално вписано - това е един вид вписване. Впоследствие към тази "виртуална" вече книга на вписванията може да се наложи отбелязване. Тоест това отбелязване се "наслагва" към вече вписаното. А по-късно може и направо да се наложи заличаване.

Новация няма - а има подновяване на ипотеката. Има прекрасна монография на проф. Венедиков, която е точно с това име - "Вписване, отбелязване и заличаване на ипотеката". Новация е - когато вдъхваш нов живот на старо отношение. Има отново двуволие - тоест пак се срещат две насрещни воли - докато при подновяване ипотеката - има едностранно - по усмотрение на кредитора нареждане към Агенция по вписванията - Имотен регистър да отбележи - ето това е ефекта - отбелязване.
В практиката съм работил с невписани - ненанесени в Регистъра актове - ама там има едни член, дето не е ясно точно какво - ама не води нищожност.


Свръх-предпазливост няма да е решението в случая - смело скачайте в играта - имате евикционна защита - чист имот няма - то е като митологията по автокъщите - "Тази кола е карана само два пъти". Всеки имот има биография.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот yassi » 22 Окт 2018, 10:03

Благодаря Ви и на тримата! За мен е много полезно това, което сте написали.
Относно термина „Новиране“, написал съм точно каквото излезе в справката:
„Подновяване/новиране на договорна ипотека“, нищо не съм променял.
Аз не съм адвокат, а математик. На мен това ми изглежда като математическа задача с частично съществуващи факти и условия, и липсващи такива. Както и математическата задача, така и тази юридическа не може да се реши докрай, но може да се направят определени изводи от съществуващите факти.
Както виждате потрудил съм се да си извадя справка от АВ. Отделно по имената намерих и гражданско и търговско дела с решенията на съдилищата между лице 1 и ЕООД и двете в полза на лице 1. На мен от тези решения долу горе ми стана ясно какво се е случило, но не мога да си направя никакви изводи по отношение на публичната продан.
Не знам дали имам право да публикувам тези решения, за да е пълна информацията с която да разполагате, за да се реши юридическата задача. Такъв човек съм, правя това само което знам, че ми е разрешено да правя, а това за което не знам, просто не го правя. Не знам дали няма да накърня хората, независимо, че имам интерес към имота. За мен принципа всичко на всяка цена не важи. Това го пиша, за да знаете защо не съм дал по-конкретна информация. Иначе, ако по закон мога, ще ви дам и номерата на двете дела. Там има много информация, която аз не мога да определя важна ли е или не, а вие като професионалисти веднага ще видите важните неща. Отделно не искам да Ви губя времето, както на всички останали и вашето време е важно, да не говорим, че тука помагате на хората.
Тези въпроси ги зададох не защото няма да си наема адвокат и да си спестя за него. Точно обратното, задължително ще си наема. Питам това за да си създам обща представа и да видя голямата картина. Въобще трябва ли да се впускам в това приключение. От там нататък, адвокатът е професионалист и тя/той ще намери пътя за да се стигне до положителен край. Детайлите и проблемите тя/той ще ги знае и аз ще й/му вярвам напълно.

„Ипотеките и възбраните са Ви най-малкия проблем.“
Точно това е въпросът. Кои са големите проблеми?

„Това означава, че има вероятност банката (която има първа по ред ипотека) да провежда паралелна публична продан при друг съдебен изпълнител.“
Към днешна дата няма друга ПП на този имот. Това се проверява лесно в сайта за ПП на ЧСИ.
Отделно не знам дали е важно, но от тези дела видях колко е ипотеката на банката. А тя е много малка сума (не знам имам ли право да пиша сумата), и за 10 години ако са плащани вноски е останало незначителна сума.

„първата ипотека бие останалите след нея.“
Вчера се рових и четох и стигнах до този термин. Първата ипотека е тази най-старата във времето, в случая на банката? Правилно ли го разбрах? И ако може какво означава „бие останалите след нея“? Може би разбирате откъде идва объркването ми. Ако първата ипотека е на банката, а тя не е обявена като взискател в обявлението на ЧСИ какво се разбира? Банката съгласна ли е? Много въпроси станаха.
За да завърша ще кажа кое ми е странно, поради което ви помолих за съвет.
1. Първата ипотека на банката не е в обявлението и банката не е записана като взискател
2. Цената на която се продава е доста ниска. Първа продан е, а по агенциите все още има обяви на цена 2,5 пъти по-голяма
3. За 30 дена има обявени само 30 минути за оглед, като имота е на лесно място
4. Става въпрос за къща. Живея наблизо и често минавам оттам. От много време входната врата е широко отворена, на нивото на земята, без навес. Очевидно никой не живее там и няма хора. Идва дъждовния сезон, а да не говорим че в района има много котки. Кой знае колко котки са влезли вътре.

Последен въпрос: Мога ли да напиша двете съдебни дела (решения) или нямам право? Така предполагам, че ще добиете пълна представа за случая, а не да се чудя кое е важно и кое не, какво мога да пиша и какво не и така да ви губя времето.
Благодаря отново.
yassi
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Авг 2018, 23:25

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот yassi » 22 Окт 2018, 12:38

Въпрос 3 отпада.
Прегледах всички обявления на същия ЧСИ. В 90% от обявленията има само по 30 минути за оглед. Това означава, че 30-те минути нямат нищо общо с конкретния имот, а това е практиката на ЧСИ.
yassi
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Авг 2018, 23:25

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот kalahan2008 » 22 Окт 2018, 17:11

yassi написа:Тези въпроси ги зададох не защото няма да си наема адвокат и да си спестя за него. Точно обратното, задължително ще си наема. Питам това за да си създам обща представа и да видя голямата картина.


И за какво Ви е това? Ако искате да разберете всичко в детайли, явете се на кандидатстудентски изпити, запишете право, изкарайте 5 годишно обучение, после и поне още толкова практически опит натрупайте и чак тогава ще Ви се изясни "голямата картина".
До тогава най-добре да зададете всички въпроси на адвоката, който ще ангажирате, вкл. и тези, които задавате тук. Иначе ще излезе, че си "сверявате часовника" и сравнявате това, което евентуалният имагинерен адвокат ще Ви каже, с това, което ние Ви кажем.
Разберете, няма как да се отговаря на сложни правни въпроси в интернет форум. Някакви конкретни прости въпроси може, но въпроси, касаещи имоти и един куп детайли - това е несериозно. Щом сте математик, значи знаете, че сложността на една задача се повишава с броя неизвестни величини. Е, в конкретния случай има твърде много неизвестни, за да Ви се даде смислен и точен отговор. Може само да си градим хипотези и теории, а в това аз не виждам никакъв смисъл.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3659
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот yassi » 08 Ное 2018, 17:52

Добър вечер,

Не знам дали съм мнителен, но си мисля, че нещо не е наред.
Днес отидох в кантората на ЧСИ с разпечатаното обявление. Влязох в първата стая и казах учтиво, че искам да прегледам книжата по тази продан и съответно подадох листа. Жената учтиво ми каза да отида в еди коя си стая, там била колежката, която се занимавала с продажбата. Отидох в посочената стая и отново казах, че искам да прегледам книжата като подадох обявлението. Жената също много любезна ми каза да седна и да изчакам, а тя ще ги донесе книжата. И аз чаках 10 минути. През това време видях на стената голям надпис, че документи се преглеждат само след представяне на документ са самоличност. Докато чаках си извадих личната карта и 24 лева приготвих да платя, както е написано в обявлението. Жената дойде и ми даде една малка папка от гъвкавите, прозрачна отпред и червена отзад. На мен ми се стори много малка, а и нямаше никакви реквизити по нея за да покаже, че това е делото. Както и да е, подадох си личната карта, жената каза че не трябва и аз й показах надписа на стената. Тогава тя ми каза, че това се отнасяло само ако съм страна по делото. И аз си прибрах картата, въпреки че се учудих как може да знае страна ли съм или представлявам някоя страна. И така отворих папката, в нея само 7-8 листа. И всичките са оценката на имота. Единственото което ме заинтересува бе, че оценката е направена отвън. Всичко друго са сметки, които не ме интересуват. След две минути казах на жената, че съм готов и че това е само оценката на имота, други документи няма ли попитах. Жената каза, че няма други документи и аз казах добре. Попитах трябва ли да заплатя 24 лв, жената каза не и аз си тръгнах.
yassi
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Авг 2018, 23:25

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот Melly » 08 Ное 2018, 20:05

yassi написа:Добър вечер,

Не знам дали съм мнителен, но си мисля, че нещо не е наред.
Днес отидох в кантората на ЧСИ с разпечатаното обявление. Влязох в първата стая и казах учтиво, че искам да прегледам книжата по тази продан и съответно подадох листа. Жената учтиво ми каза да отида в еди коя си стая, там била колежката, която се занимавала с продажбата. Отидох в посочената стая и отново казах, че искам да прегледам книжата като подадох обявлението. Жената също много любезна ми каза да седна и да изчакам, а тя ще ги донесе книжата. И аз чаках 10 минути. През това време видях на стената голям надпис, че документи се преглеждат само след представяне на документ са самоличност. Докато чаках си извадих личната карта и 24 лева приготвих да платя, както е написано в обявлението. Жената дойде и ми даде една малка папка от гъвкавите, прозрачна отпред и червена отзад. На мен ми се стори много малка, а и нямаше никакви реквизити по нея за да покаже, че това е делото. Както и да е, подадох си личната карта, жената каза че не трябва и аз й показах надписа на стената. Тогава тя ми каза, че това се отнасяло само ако съм страна по делото. И аз си прибрах картата, въпреки че се учудих как може да знае страна ли съм или представлявам някоя страна. И така отворих папката, в нея само 7-8 листа. И всичките са оценката на имота. Единственото което ме заинтересува бе, че оценката е направена отвън. Всичко друго са сметки, които не ме интересуват. След две минути казах на жената, че съм готов и че това е само оценката на имота, други документи няма ли попитах. Жената каза, че няма други документи и аз казах добре. Попитах трябва ли да заплатя 24 лв, жената каза не и аз си тръгнах.

Е и....????

То на тук списващите, че е ясно, ясно ни е. Какъв е въпросът?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7802
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Ное 2018, 03:59

Няма какво да гледате, ако се интересувате от имота - можете да го купите.
Скрити проблеми - не че няма, това цялата проблематика идва от факта, че като се продава имот се натрупват 100 паразита. Образно казано. ЧСИ от частници се превърнаха в обикновени чиновници.

Играят с пари.

Но - пак повтарям - доколкото съм адвокат с бистра мисъл - правото е една хармония - правото - това са законите - купуваш - плащаш, пробутват ти грешно имот с недостатъци - имаш си права на ниво съдебно отстранение.

Дори да ни се иска всичко да е съвършено - няма как.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот yassi » 09 Ное 2018, 09:50

ivan_lawyer написа:Няма какво да гледате, ако се интересувате от имота - можете да го купите.
Скрити проблеми - не че няма, това цялата проблематика идва от факта, че като се продава имот се натрупват 100 паразита. Образно казано. ЧСИ от частници се превърнаха в обикновени чиновници.

Играят с пари.

Но - пак повтарям - доколкото съм адвокат с бистра мисъл - правото е една хармония - правото - това са законите - купуваш - плащаш, пробутват ти грешно имот с недостатъци - имаш си права на ниво съдебно отстранение.

Дори да ни се иска всичко да е съвършено - няма как.

Благодаря за отзивчивостта адвокат Ivan_lawer!
Аз отидох за първи път в живота си в кантора на ЧСИ вчера. На знаещите какво им е ясно и какво не, аз не знам. Не разбрах защо някои обаче се ядосаха от това без причина, че споделих? Както и да е.

правото е една хармония - правото - това са законите - купуваш - плащаш, пробутват ти грешно имот с недостатъци - имаш си права на ниво съдебно отстранение.

Така е, и аз мисля така, такава е системата, има закони, стане нещо незаконно има си съответен ред да се възстанови законността.
Понеже ме питат по-горе какъв е въпросът, аз го зададох: Твърде мнителен ли съм за това, което ми се случи вчера? Не ми дадоха книжата, не ми взеха 24лв, не ми провериха личната карта.
Ще задам конкретни въпроси:
Това практика ли е, коректно ли е, законно ли е?
Един прост отговор като: Практика е, но не е коректно - напълно ми е достатъчно. Както казах, един единствен път съм ходил при ЧСИ. Ако моят въпрос е много глупав за някои, просто да го игнорират. Малко толерантност в нашия живот не е ненужна.
От друга страна си мисля за един казус. ЧСИ не ми дава документите. Аз се отказвам от търга защото си мисля, че нещо не е наред. Прави се търга, някой печели. Но имота не е възложен на най-високо предложената цена, тъй като никой не знае дали, ако участвах нямаше да дам по-висока цена. Предполагам, че след търга нищо не може да се направи, но преди него може. Не че ще правя нещо. Сега някои ще ме попитат ами тогава защо питам? Да отговоря направо, ами интересен ми е казуса. На който не му е интересно просто да игнорира.
Друг казус. Публична продан е. Искам да присъствам не като купувач, а като наблюдател, зрител или както искате. Не бъда допуснат до залата въпреки, че има места. Това го питам по следната причина: Накоя от страните иска да провали търга. Вика си хора и те не бъдат допуснати. После следва жалба, че търгът не е публичен и т.н. Благодаря!
yassi
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Авг 2018, 23:25

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот miko_pk » 09 Ное 2018, 15:03

Сериозно ли толкова много си се филмирал?
Пич, ако имаш парите кеш, за мен възниква въпроса на какво основание си ги сдобил, "с тоя акъл дето го влачиш...."
Ако не знаеш как си се озовал с тях, логично е да не знаеш и какво да ги правиш и как да го направиш.
Всъщност, повече от ясно е че няма нищо да направиш, но ако понечиш да направиш, ще разбереш колко много хора си изкарват хляба с тая работа и че си далеч на опашката.
Други неща подлежат на преценка, но като гледам, далеч не са ти по възможностите.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 211
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Какво трябва да се направи след търг за ПП от ЧСИ?

Мнениеот astika » 11 Дек 2018, 19:48

Искрено се позабавлявах с терзанията на yassi

Има нещо гнило в Индия! Не са ти взели 24 лева, защото е очевидно, че книжата са твърде малко и твърде тънки. Освен това, в тънките книжа са само сметки (които тебе не те интересуват).
Имам един клиент - може да сте роднини с него. Той ми проверява изготвените от мен книжа и документи и сравнява това, което съм писал с данни от нета. При тебе явно е същото положението.

Големият проблем ще излезе, когато не успееш да заличиш ипотеките (след като си закупиш имота), тогава ще падне писане във форума.
astika
Потребител
 
Мнения: 116
Регистриран на: 04 Фев 2015, 18:21


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron