Страница 1 от 1

отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2017, 11:34
от hector
Здравейте на всички!
Имам нужда от съвсем малко информация, всъщност достатъчен ми е отговор с да или не.
По реда на заповедното производство има издадена заповед за изпълнение срещу мен, и написан изпълнителен лист, по които е образувано изпълнително дело. По редица причини аз нямах представа за това , мои роднини дори са приели и подписали съобщението с приложената заповед, без да ме уведомят, и аз научавам в един много закъснял момент, когато почти нямам средства за защита.
Въпросът ми е - мога ли да използвам възможността по чл. 303, ал.1 от ГПК за отмяна на съдебни решения, в чиито срок още се вмествам , или при заповедното пр-тво това е абсурдно, тъй като там крайният акт изобщо не е решение? Въпросът е и че ме набедяват за вземането и моето желание е случая да се гледа отначало по реда на общия исков процес.
Благодаря предварително!

Re: отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2017, 13:02
от katerinakuch
Всъщност, да, може да се пробва този способ.

Re: отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2017, 15:33
от ivanov_p
Да се пробва може, но едва ли ще стане, особено при редовно връчени книжа. В случай, че вземането не съществува или документът, на който се основава ЗНИ и ИЛ е неистински има друг ред за защита, но той е трудно осъществим от ентусиасти.

Re: отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2017, 17:57
от hector
Благодаря Ви за отговорите!
Ще опитам и ще споделя резултата.
p.s. ivanov_p - трудно осъществим имате предвид 439 ГПК оспорване чрез иск ли? Мисля също че може чрез връчването ми на поканата за доброволно изпълнение да се оспорва вземането, на втора инстанция...

Re: отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2017, 21:34
от ivanov_p
Имам предвид, че трябва да се обърнете към читав адвокат, на който да покажете всички документи и да кажете защо смятате, че не дължите, а той да реши според видяното какво да се прави.

Re: отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2017, 23:15
от Melly
ivanov_p написа:Имам предвид, че трябва да се обърнете към читав адвокат, на който да покажете всички документи и да кажете защо смятате, че не дължите, а той да реши според видяното какво да се прави.

Пейчо, признавам - тук си прав!

Re: отмяна на заповед за изпълнение

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2017, 09:04
от todor72
Здравейте, отмяната на заповедта за изпълнение е възможна, но не в хипотезата на чл.303 ГПК, която касае възобновяване на влезли в сила решения по граждански дела, а при условията на чл.423 ГПК. Необходимо е да докажете пред въззивният съд, че заповедта за изпълнение не ви е връчена надлежно, съответно не е била налице възможност да възразите в законоустановения срок. В производството са допустими свидетели.
Трябва да ви кажа, че процедурата не е лесна, защото съдиите неохотно дават нов срок за възражение по заповедта, но не е невъзможна.
За безплатна консултация - адвокат Мангъров, София.
http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg