начало

ВСС: Не е необходим специален обвинител, който да разследва главния прокурор ВСС: Не е необходим специален обвинител, който да разследва главния прокурор

Заповед за изпълнение на парично задължениеЗаповед за изпълнение на парично задължение

Мнениеот bossanova » 02 Мар 2017, 14:07

Здравейте, предварително се извинявам, ако темата е обсъждана, не открих нищо, затова пускам нова. Вчера видях, че на вратата ми е залепена бележка о Софийски районен съд със съобщение, че трябва да се явя в седемдневен срок да си получа съдебни книжа. Днес взех въпросните книжа - става дума за Заповед за изпълнение на парично задължение, изготвена след подадено заявление за издаване на такава заповед по реда на чл. 410 от ГПК. Заявителят е бивш работодател, който твърди, че му дължа определена сума, заради неизплащане на наем за жилище, което ползвах (държавна собственост). Обжалвах лаишки три пъти това негово искане, тъй като през времето, за което се твърди, че искат наем, аз не съм живяла там, но за съжаление доказателствата са единствено сметки за ток, вода и пр. - т.е., видно е от тях, че за тези месеци не са потребявани тези услуги. Причината за моето забавяне е дълга и не мисля да я споделям, но през тези месеци, за които се твърди, че ми искат наем, съответните служители от администрацията бяха наясно, че аз не живея там и можеха да ми предложат вариант за опис и предаване на жилището. Сега тези хора отричат, тъй като няма нищо черно на бяло. Както и да е. Очевидно не мога да оспорвам пред съда, тъй като нямам неоспорими доказателства и явно ще се плаща.
Питането ми е - нормално ли е да се плаща лихва за тази сума (която е в трикратен размер и е почти равна на задължението, което твърдят, че имам)? Какво следва оттук нататък? Как трябва да постъпя - да внеса по банкова сметка парите веднага? Да чакам изпълнителен лист (всъщност, това ли трябва да е следващата стъпка на съда)? Какво да правя аз сега с тая Заповед за изпълнение на парично задължение? Седя и чакам или действам и как?
bossanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Мар 2017, 13:46

Re: Заповед за изпълнение на парично задължение

Мнениеот vaskovasko » 02 Мар 2017, 15:27

Отидете при адвокат и то бързо, за да не изтървете срока за обжалване. Може да стане така, че да не плащате толкова много. Щом лихвата е толкова висока, най-вероятно има изтекли давностни срокове, но трябва да се види има ли прекъсване на давност, как е формулирана претенцията, все неща които няма как да станат във форума.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 155
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Заповед за изпълнение на парично задължение

Мнениеот bossanova » 02 Мар 2017, 16:46

Давност - да, изминали са три години и половина (дори малко повече) от месеците, за които се претендира за наем. Бих могла да се консултирам с адвокат едва следващата седмица, сега през почивните дни няма как да стане. Благодаря за съвета!
bossanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Мар 2017, 13:46

Re: Заповед за изпълнение на парично задължение

Мнениеот ivanov_p » 02 Мар 2017, 19:22

Не сте ли върнали ключа дължите наемите. Давността е три години, но е възможно да ви търсят обезщетение за ползване, където давността е пет години, но върху него не дължите лихва.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3470
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron