начало

И Прокурорската колегия иска да знае дали и кога ще ваксинират магистрати И Прокурорската колегия иска да знае дали и кога ще ваксинират магистрати

Заплата преведена на ЧСИ след вдигане на запорЗаплата преведена на ЧСИ след вдигане на запор

Мнениеот badluck » 16 Фев 2017, 10:24

Здравейте,
Имам доста заплетен казус и бих искала да потърся предварителен съвет как да постъпя при няколко възможни развоя на събитията. (Още не е ясен развоя, но искам да съм подготвена за всякакъв).
Наложен ми е запор на заплата по изпълнително дело към наследодател, който ще оспоря на основание отказ от наследство, т.е. е въпрос на време запорът да бъде вдигнат. Но:
1. Какво се случва ако първо бъде преведена сума от заплатата на ЧСИ, а после бъде вдигнат запора?
2. Какво се случва ако работодателят ми преведе пари на ЧСИ след вдигане на запора?
Кой трябва да се 'разправя' (защото всички знаем, че това е ад) с ЧСИто?
От моята човешка гледна точка работодателят е направил неоснователна удръжка и трябва да ме компенсира, пък ако реши да си гони парите от ЧСИ. Но все пак това е правен казус и човешката ми гледна точка не е от значение.
3. Какви са сроковете за вдигане на запора от ЧСИто: да издаде документа (2 седмици?) + да документа да стигне при работодателя (?).
4. Какви са сроковете (ако има такива) да възстанови надплатената сума (в случая цялата сума би била надплатена)?
5. Има ли начин работодателят да 'превърти' парите през моята банкова сметка (на която получавам заплатата си) така, че реално при ЧСИ все едно са дошли от мен и така да се освободи от отговорност?
(Примерно да направи платежно към мен за цялата сума придружено с второ такова за превода към ЧСИ.
Много ми е съмнително тъй като второто платежно би било за превод от МОЯТА сметка, ама знам ли: да си питам.
Благодаря за помощта!
badluck
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Фев 2017, 01:09

Re: Заплата преведена на ЧСИ след вдигане на запор

Мнениеот kalahan2008 » 18 Фев 2017, 00:11

1. Може да си искате парите обратно от ЧСИ, а ако ги е превел на взискателя - и от него.
2. Вие трябва да се "разправяте" с ЧСИ. Работодателят е длъжен да изпълни запора. Работодателят не е длъжен да преценява законосъобразността на наложения запор и действията на ЧСИ. Тук работодателят няма вина, а евентуално ЧСИ, доколкото не Ви е дал срок за приемане на наследството по реда на чл. 51 от Закона за наследството. Възможно е и да сте приел(а) наследството по конклудентен начин, което обаче е въпрос на доказване.
3. Няма срок в закона. При липса на срок вдигането на запора трябва да се осъществи в разумен срок.
4. Няма срокове. Уведомявате ЧСИ за отказа от наследството с молба, в която го каните да Ви възстанови сумите по посочена от Вас банкова сметка и му давате разумен срок за това (7 дена е разумен срок). След изтичане на този срок ЧСИ изпада в забава и може да претендирате обезщетение за забава от него.
5. Не.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3739
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Заплата преведена на ЧСИ след вдигане на запор

Мнениеот badluck » 18 Фев 2017, 11:04

Здравейте!
Много благодаря за конкретния отговор!
Имам уточняващ въпрос само по втората точка.
Ясно разбирам частта, че
kalahan2008 написа:Работодателят е длъжен да изпълни запора. Работодателят не е длъжен да преценява законосъобразността на наложения запор и действията на ЧСИ.

Това в моя случай е фактът, че не могат да не направят запора на база на това, че им казвам, че ще го оспоря и е за отказано наследство.

Но не съм убедена, че правилно разбирам следното:
kalahan2008 написа:Тук работодателят няма вина...

Ако работодателят е получил официалното съобщение за вдигане на запора (с дата, входящ номер и т.н.), а след това направи превод към ЧСИ, няма ли вина от правна гледна точка?
За мен това си е просто реципрочно на алтернативната ситуация, в която ако получи запорното съобщение, а не наложи запора - има вина.
Ако от правна гл. т. не са реципрочни, моля за някакво простичко обяснение на причините.

Що се касае до вината на ЧСИто - за мен стартира от това, че нямам покана за доброволно изпълнение, което щеше да ми даде още 2 седмици за оспорване преди налагане на запора.

Доколкото мога да преценя като не-правист, не съм го приела конклудентно: не съм взимала никакви движими вещи от наследството. Недвижими нямаше, защото обитаваното жилище от самото закупуване е на името на друг наследник - това уточнение направих, за да е видно, че дори съм нямала физически достъп до движимите вещи...
badluck
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Фев 2017, 01:09


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron