начало

ВСС: Не е необходим специален обвинител, който да разследва главния прокурор ВСС: Не е необходим специален обвинител, който да разследва главния прокурор

Проблем с колекторска фирмаПроблем с колекторска фирма

Мнениеот hristov3 » 23 Дек 2016, 15:02

Здравейте, току що отново ми вдигнаха нервите и искам да попитам дали нямам някакво законово право да противодействам на подобен вид глупости, които ми се говорят по телефона и разни видове заплахи и тонове, дето ми държат. Сега ще ви запозная по-подробно със случая:

Преди около 2, а може би вече и 3 години подписах договор с Глобул или сегашния Теленор и предоставих картата на мой приятел, който да я ползва, което е голяма грешка, но за сметка на това пък си плащам за грешката. След като той спря да я плаща на мен ми беше начислена неустойка в рамките на 320 лв, която започнах по малко да погасявам. Тъй като не желая да им давам толкова пари наведнъж, ходя през известно време и плащам разни малки вноски, докато не ги изчистя. Естествено звъняли са ми много пъти, с какви ли не заплахи, но при положение, че плащам не разбирам какъв е проблема. Днес получих някакво много странно обаждане, обади ми се някакъв ядосан смешник, който ми обясни, че бил даден отказ за плащане от моя страна и той се интересувал единствено дали моя отказ бил категоричен? Аз му казах, че не разбирам за какво говори изобщо и къде и пред кого бил даван отказ, при положение, че през ноември месец тази година аз отидох и платих поредната сума, след която ми остават 30 лв. Обясних, че откази и подобни неща не съм давал и не разбирам какъв е проблема, при положение, че ходя през месец, през два и плащам по малко... получих обяснение, че не съм имал законово право да правя това и кой ми бил казал да плащам по малко. Много странно, понеже по-рано се бях консултирал с адвокат, който ми обясни, че могат да ме търсят или да искат нещо от мен по закон, ако са минали 3 месеца след последното ми плащане, което в случая не е така, също така там ясно се вижда, че аз ходя и плащам пари... както и да е, въпросния сърдит смешник, който се опитваше и някакъв тон да ми държи, почна да ми обяснява някакви негови работи там, след което го прекъснах и го попитах какъв е проблема, при положение че плащам. Казах му, че в момента съм безработен, официално регистриран и всяка сума, от която не зависи живота ми е важна и давам пари, когато имам възможност (като в същото време следя да няма периоди от 3 и над 3 месеца, без плащане), този ми заяви, че му било писнало и не искал да се занимава и нямало да слуша повече и ми затвори телефона...

Та въпроса ми е, правя ли нещо незаконно, по начина, по който си плащам задълженията? Втори въпрос, имат ли право тези хора да ми се обаждат и да ми държат тон? Трети въпрос не мога ли да заведа дело, да пусна жалба или да противодействам по какъвто и да било начин за това, че ме притесняват и че ми говорят невярни неща (ако това е така разбира се) по телефона? Ще съм благодарен да чуя вашите мнения по въпроса, благодаря на всички предварително!
hristov3
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Май 2016, 17:50

Re: Проблем с колекторска фирма

Мнениеот ipn_1975 » 23 Дек 2016, 17:28

По реда на въпросите:
1.Имате договор, който не сте изпълнили и имате санксия за това, която не се платили. /Някой на вас ако ви дължи 320 лв и ви се лигави 1-2 год с плащането, въобще няма да се изнервен/.
2.Ами кво да ви правят, да ви оставят на мира да си живеете живота? /вие на тяхно място, какво бихте направили?/
3.В какво ще ги обвините? Че си търсят дължимото ли?
Обобщение: Като не искате да ви притесняват изпълнете задължението си.
ipn_1975
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 01 Юни 2013, 17:39

Re: Проблем с колекторска фирма

Мнениеот bludniq_sin » 23 Дек 2016, 17:54

Та въпроса ми е, правя ли нещо незаконно, по начина, по който си плащам задълженията? - Не давате достатъчно информация, но оставам с впечатлението, че сте в нарушение на договора си и сте в забава спрямо теленор /глобул/.

Втори въпрос, имат ли право тези хора да ми се обаждат и да ми държат тон? Имат право. А вие имате право да им затваряте телефона или да не им вдигате, или да си настроите телефона /ако има възможност/ да пренасочва обаждането към несъществуващ номер или например да затваря автоматично на този номер.

Трети въпрос не мога ли да заведа дело, да пусна жалба или да противодействам по какъвто и да било начин за това, че ме притесняват и че ми говорят невярни неща (ако това е така разбира се) по телефона? Можете да заведете дело и да се жалите за всичко - дали искането ви /жалбата/ е основателна ще реши съответния решаващ орган - според мен няма да бъде уважена. За сметка на това ако не е изтекла предвидената в закона давност, от своя страна теленор могат по всяко време да заведат дело срещу вас за оставащите задължения с което сумата от 30 лв, която дължите в момента напълно законно може да нарастне до около 360, а ако преди да ги платите образуват дело при частен съдебен изпълнител може да се увеличат и с още 200-300 лв.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 955
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Проблем с колекторска фирма

Мнениеот hristov3 » 23 Дек 2016, 19:05

Аз питам какво казва закона в случая, при който имам задължение от около 340 лв, което за период от около година и половина се е стопило до 30 лв, след плащания от моя страна, при положение, че никъде, пред никой не съм говорил за никакви откази, камо ли някой си да ме пита по телефона дали съм бил категоричен в отказа си. Почнахте да ми четете морал и да ми обяснявате как милите оператори, дето пращат договорите по куриер на възрастните хора и куриера им посочва къде да се разпишат, а после се чудят на кой да си прехвърлят задълженията и как да заплашват тоя и оня били много прави, а ние всички хора, който от сутрин до вечер не седим и не четем закони сме много неправи. Да, от правна гледна точка може и да изглежда точно така, но не разбирам какъв е проблема, при положение, че 90% от плащането вече е платено с времето и никъде не съм казал, че няма да платя или няма да дам парите, просто ще стане тогава, когато ГИ ИМАМ. Отделно това не си спомням някъде да съм казвал, че съм се бил крил, не съм вдигал телефони или съм пренасочвал някой си някъде, моя телефон се вдига винаги и нямам от кой и от какво да се крия, но както и да е... благодаря за помощта, живи и здрави и весели празници на всички!
hristov3
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Май 2016, 17:50


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron