начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Разноски по изпълнително дело по обезпечаване на бъдещ искРазноски по изпълнително дело по обезпечаване на бъдещ иск

Мнениеот mamarinov » 17 Сеп 2016, 18:11

Здравейте.
Съдът ми издаде обезпечителна заповед за обезпечение на бъдещ иск - запор на банковите сметки на бъдещия ответник. Съответно образувах изпълнително дело, като по това изпълнително дело направих разноски - адвокатски хонорар и таксите на ЧСИ. Адвокатът ми каза, че когато запорира сметките на бъдещия ответник, ЧСИ ще го покани да ми заплати направените по изпълнителното дело разноски, а ако не ги плати доброволно, щу му ги изтегли от сметките. ЧСИ запорира сума, равна на цената на бъдещия иск, но отказа да ми преведе разноските по изпълнителното дело, като каза, че те ще ми бъдат присъдени от съда, когато разглежда бъдещия иск. Адвокатът обаче твърди, че в бъдещото дело ще ми бъдат присъдени разноските, направени по самото обезпечително производство, но разноските по изпълнителното производство ЧСИ трябва да ми ги преведе още в рамките на самото изпълнително производство. Всеки от двамата продължава да държи на своето.
Та ... кой от тях е прав, на кого да вярвам?
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30

Re: Разноски по изпълнително дело по обезпечаване на бъдещ и

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Сеп 2016, 17:38

Адвокатът Ви е прав.
Обезпечителното имате разноски - 40 лева за такса и евентуално адвокатски хонорар, но няма как да постановят и осъждане за разноски, защото делото е спорно още.
По изпълнението следва да преведат още сега.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Разноски по изпълнително дело по обезпечаване на бъдещ и

Мнениеот svettoslav » 20 Сеп 2016, 22:05

Не знам дали е правилно да се превеждат сега. Все пак това ИД е висящо и не се знае как ще свърши самото то.
Предмета по него е запора. Възниква въпроса дали и разноските да са запорирани :? Сигурно има практика по въпроса,няма начин. Ако се гледа самата обезпеч. заповед -само за тази сума-стриктно погледнато.
Но и разноските да се включат-защо да се превеждат ? Като прерастне в изпълнително по събирането-тогава ще се включат и те. :?

Иначе не е прав и ЧСИ-то,тъй като съда по исковото не се занимава с разноските в изпълнителното,а само в обезпечителното. Те при ЧСИ-то може постоянно да варират. В тая сметка няма достатъчно,в другата..и т.н. може да проверяваш 25 банки,да доплащаш на адвоката и т.н.

Налагай си парцалите там сега и чакай делото. Щото ако ги вземеш тия пари от сметката,при отрицателен резултат от процеса,ще ги връщаш именно с дело и разноски по него.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Разноски по изпълнително дело по обезпечаване на бъдещ и

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Сеп 2016, 23:26

Наистина е спорен теоретично спорът - но разносъчни лихви по спор не текат - тоест - лихви по разонски не се начисляват.
Така, че упражненията са безплатни, но не ги препоръчвам, просто така си мисля.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron