начало

Магистрати и служители са поискали и от ваксините „Спутник“ и „Джонсън и Джонсън“ Магистрати и служители са поискали и от ваксините „Спутник“ и „Джонсън и Джонсън“

Разноски по продажба на запориран автомобилРазноски по продажба на запориран автомобил

Мнениеот mamarinov » 04 Ное 2015, 11:34

Здравейте.

Взискател съм по изпълнително дело. На длъжника е запориран личния автомобил. Смятам да поискам от ЧСИ да насочи изпълнението върху него, т. е. да го продаде ан търг. Въпросът ми е: какви разноски ще понеса за тази продажба? Те твърди ли са или зависят от стойността на автомобила?
Питам, защото длъжникът има огромни задължения към държавата и аз реално няма да взема нищо, само ще платя разноските по продажбата.
И още един въпрос: ако след като започне процедурата по продажбата, възможно ли е длъжникът да реши да си плати дълга, за да си спаси автомобила? Все пак стойността му е много по-голяма от дълга му към мен (но доста по-малка от дълга му към държавата). Т. е. обратима ли е процедурата или веднъж обявен за продажба, автомобилът няма как да не се продаде?

Благодаря предварително.
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30

Re: Разноски по продажба на запориран автомобил

Мнениеот gudio » 08 Ное 2015, 19:24

Понякога смисълът да притесняваш длъжника, подслонил се под "данъчен чадър", демек дължащ толкова много на НАП, че никой да не може да го пипне, защото няма да получи нищо от осребряването на имуществото му - всичко ще отиде за НАП, е именно това - да го стимулираш да си уреди дребното задължение извънсъдебно, за да спаси имущество, което НАП така или иначе не е тръгнала да продава и не възнамерява. Уверете се обаче, че няма запор, сложен и от НАП върху това МПС. Таксите биха били: за опис 1,5 % от цената на колата + ДДС (= 1,8 %), възнаграждение за вещо лице - оценител на колата, както и такси за връчване на съобщения по описа и разгласяване на проданта, двете последни зависят от съдебния изпълнител и от броя лица, на които трябва да се връчат съобщенията. Уместно е колата да се вдигне с "паяк" или репатрак и да се остави някъде за пазене, НЕ на длъжника, защото мистериозно изчезва (открадва я някой, бря да му се не види) или внезапно тежко се поврежда след проданта :lol: Това също са разноски - паяк, авто-ключар, охраняем паркинг и т.н., които варират според мястото, модела на колата и т.н. Ако длъжникът "е загубил" ключа, пак в зависимост от марката и модела (може да се наложи препрограмиране - там транспондери, имобилайзери и т.н.), нов ключ може да излезе на цената на колата (пр. стара S-класа) :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron