Страница 1 от 1

Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 21:20
от dimitrova_k
Здравейте! Получихме покана за доброволно изпълнение, че баща ми като трето лице - ипотекарен длъжник дължи еди-колко си пари при положение не се е подписвал никъде за това задължение на брат му. Имат само една наследствена къща в едно село. Това ли ще вземат? Та къщата не възлиза на толкова, колкото е задължението. Днес подписах документа, че съм го получила поканата и ни задължават до двуседмичен сок да изпълним доброволно задължението и ако не сторим това, ще пристъпат към принудително изпълнение на ГПК. Може ли да ми кажете какво точно се има предвид при положение, че не е неговот задължението? Брат му ни уверява, че баща ми няма нищо общо със задължението му, а само ще вземат къщата. Но искам да разбера какви са вашите мнения. Притеснява ме, че пише длъжник. Да не стане така че да го търсят и да вземат неговите имоти. Моля да ми отговорите
Благодаря ви предварително

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 22:27
от ivan_lawyer
Кой е имотът - всъщност къщата ли е ипотекирана. Ако няма други клаузи, загадка няма.

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 22:39
от dimitrova_k
Брат му е осъден да заплати задължение над 200 хил лв и за банката и нап. И пише в поканата че като трето лице/ ипотекарен длъжник в двуседмичен срок да изпълните доброволно задължението. Ако не стори това, ще пристъпи към.принудително изпълнение. И е показана сметката. Отдолу пише че на еди коя си дата ще се извършва опис на имот - къща. Тя е наследствена. Баща ми никъде не се е подписвал. Живеем на 400км от брат му.

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 08:56
от sunrise
Човек не може да стане ипотекарен длъжник без да знае. Проверете на място, дали баща Ви е ипотекарен длъжник или трето лице, съсобственик на имота. Това са различни неща и ще има различни права в производството.

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 09:12
от ivanov_p
Изпълнителното дело е срещу чичо ви, а баща ви е получил съобщение като съсобственик на имота, който се продава. Той не е длъжник, неговата част не е ипотекирана, но се уведомява при продажбата като съсобственик. При продажба на дела на брата ще бъде съсобственик с купувача, без да се засяга неговата част. Друг и далеч по-малко вероятен вариант е вашата част да е била ипотекирана, което може да се събори в съда, ако баща ви не е подписвал или давал пълномощно на брат си за това. Трябва да отидете при ЧСИ и да проверите за какво точно е станало.

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 09:22
от dimitrova_k
Съсобственик е на наследствената къща. Сигурно ще вземат къщата и с това ли приключва? Защо пише в поканата че до 2 седмиици трябва да изпълни задължението, т.е. да плаща?

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 09:27
от dimitrova_k
ЧСИ е в Добрич, а ние получихме писмото от пловдивското ЧСИ. Баща ми не се е подписвал, само преди 8-9 години май направи пълномощно да се продаде къщата, но не съм сигурна. Все пак ако се отнася само за къщата, да я взимат. Но да не задължава баща ми да плаща тази сума, тъй като пише до двуседмичен срок да плати доброволно.

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 10:51
от ivan_lawyer
Нямате някакви проблеми - доколкото можете да артикулирате събитията има учредена ипотека - с което дългът се погасява, ако е така обаче - де да знам честно. Има ли начин да звъннете в кантората на ЧСИ в Пловдив - на добра воля ако дадат информация, ако дадат - дадат - ако не ...... му. Вариант е да дадете възражение - ама това е граната с опасно действие - по-добре се опитайте да изкопчите информация - разузнаване по вертикала - до какво се отнася - питате само.

Така става - всъщност нямате необходимост от специална помощ - все пак не предприемайте някакви ходове - питайте ги просто.