начало
Доживотен затвор без замяна за руснака Герман Костин за убийство на дете Доживотен затвор без замяна за руснака Герман Костин за убийство на дете

уведомление за цесия от цесионераRe: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот vasilevvv » 29 Юни 2018, 17:01

Здравейте, нов съм във форума. Изчетох всички коментари по темата и следва да изразя, че съм напълно съгласен neutralen въпреки наложилата се напоследък практика на ВКС в обратния смисъл.
Считам за недопустимо задължението на цедента, да бъде превърната в право на лицето (цесионера), което да упражни чуждото задължение в своя полза. Макар и да не е изрично изразена последователността на действията в чл.99, ал.3 от ЗЗД считам, че потвърждаването на прехвърлянето следва да е последното от задълженията на цедента, тъй като именно в това се състои логиката на потвърждаването - цедентът да е уведомил на длъжника, след което да потвърди настъпилото прехвърляне. Иначе каква е ролята на потвърждаването ?, т.е. защо законодателят е вменил да бъда потвърдено прехвърлянето, ако е достатъчно само сключването на договора и предаването на книжата ? В този смисъл ми се струва, че е налице злоупотреба с права, противоречие с "добрите нрави" и заобикаляне на закона, поради което ВКС в този случай тълкува превратно закона, погазвайки основите на правото в полза на банковата система. Друг е въпроса, че цесиите с колекторите са очевидно симулатевни, тъй като целят съвсем друг ефект.
Бих поставил обаче въпроса, дали въпросните пълномощни следва да са нотариално заверени и евентуално защо ?
От една страна, формата на договора за цесия не е нотариална, съответно не се изисква и пълномощното да е в такава форма, но от друга страна, пълномощното не е за сключване на договор, а за представителство пред трето за цесията лице - длъжника ?
И отделно от това, дали въпросното пълномощно изобщо би породило действие, ако не е датирано ?
vasilevvv
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Юни 2018, 16:23

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот neutralen » 29 Юни 2018, 17:58

Да, разбира се донякъде сте разбрали написаното от мен. Само искам да ви обърна внимание върху факта, че упълномощаването/чл.39 ЗЗД/ има предвид представителство пред "трети лица", а Длъжникът НЕ Е "трето лице" а СТРАНА по Договора за кредит с Кредитора-Цедент ! :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2550
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот ivanov_p » 29 Юни 2018, 18:15

Длъжникът не е страна по договора за цесия. Съобщението за цесията има две валеизявления по което се различава от овластяването по 75 ЗЗД. Първото е, че със съобщението кредиторът прави отказ от вземането, с второто волеизявление той посочва на кого трябва да бъде изпълнено. Ако при 75 ЗЗД изпълнението е точно и към кредитора и към овластеното лице тук е така само към цесионера. Длъжникът не е страна по прехвърлянето и то не го касае, променя се само лицето на което трябва да се изпълни. За да изпълни точно длъжникът трябва да да знае към кого да изпълни и да е получил волеизявление във вид, който да му позволи да отблъсне последващ иск на първоначалния кредитор. Затова съобщението се прави от цедента, но то може да се направи от него и чрез пълномощник, който да съобщи на длъжника за цесията от името на цедента, като представи и пълномощно, в което конкретно е посочено задължението и цесионера. Така, при плащане към цесионера, длъжникът ще може да се защити при иск от цедента за същото вземане. Когато съобщението и пълномощното се връчат с исковата молба, то те са редовно връчени и без да са заверени нотариално. Защитата на длъжника при такова връчване е да е платил на цедента преди това.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3072
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот neutralen » 29 Юни 2018, 22:01

ivanov_p написа: Когато съобщението и пълномощното се връчат с исковата молба, то те са редовно връчени и без да са заверени нотариално. Защитата на длъжника при такова връчване е да е платил на цедента преди това.

Кой е пълномощника на Цедента - това е въпроса. Ако има съобщение от Цедента към ИМ, за какво е пълномощното. Очевидно е че става дума за ИМ към която е приложено съобщение за цесията от Цесионера до Длъжника и Пълномощно от Цедента за Цесионера да уведоми Длъжника. А както на няколко пъти ви обяснявах Цесионера не може да бъде Пълномощник на Цедента в този случай, тъй като Длъжника не е "трето лице" а СТРАНА в договора за кредит с Кредитора-Цедент. Задължението за уведомяване на Длъжника от Цедента е помощно задължение по договора за цесия към Цесионера, а не към Длъжника. Длъжника не е страна по Договора за цесия. Толкова прости неща, как не може да ги разберете. :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2550
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот ivanov_p » 30 Юни 2018, 10:39

Задължението за уведомяване на Длъжника от Цедента е помощно задължение по договора за цесия към Цесионера, а не към Длъжника.


Съобщението за цесията има две валеизявления по което се различава от овластяването по 75 ЗЗД. Първото е, че със съобщението към Длъжника кредиторът прави отказ от вземането, с второто волеизявление той посочва на Длъжника на кого трябва да изпълни.


Съобщението не се прави от цесионера или друго лице, защото всеки може да се представи за цесионер и да прибере парите, а след това те да бъдат поискани и от цедента. Законодателят разрешава този проблем като задължава цедента да направи съобщението, за да ме може след това да си иска парите втори път. Всичко което ще доведе до същите последици е разрешено. С ИМ цесионера представя договор за цесия (който дори не е нужен), пълномощно, изрично или в договора, с което упълномощава друг да направи съобщението, в случая цесионера и самото съобщение от името на цедента, подписано от цесионера-пълномощник. Длъжникът може да поиска пътвърждение от цедента, оспорвайки представените документи (аз винаги представям съобщението в оригинал за страната и копие за съда), а ако не поиска и плати на цесионера ще е защитен от представените в съда документи при иск на цедента срещу него за същото вземане. В това е смисълът на занятието.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3072
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот neutralen » 30 Юни 2018, 13:41

Ivanov_p, както и да се въртиш,задника ти винаги остава отзад - продължаваш да настояваш, че Цесионера има право да уведоми Длъжника за цесията с пълномощно от Цедента. Цитирания от теб чл. 75 ЗЗД няма нищо общо с цесията. В случая се прилага чл. 99, ал. 3 от ЗЗД. Прилагането на договора за цесия към ИМ не може да замести съобщението на Цедента до Длъжника. Договора за цесия обвързва само Цедента и Цесионера и не поражда никакви задължения на Длъжника нито към Цедента, нито към Цесионера. За пореден път ти обръщам внимание че в случая става въпрос за два договора - договор за цесия и договор за кредит. Страни по договора за кредит са Кредитора и Длъжника. Страните по този договор в отношенията си не могат да се представляват от трети лица, освен при цесия, съобщението за което се прави лично от Цедента до Длъжника/чл. 99, ал. 3 от ЗЗД/. :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2550
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот ivanov_p » 30 Юни 2018, 15:25

Не разбираш смисъла на съобщението и от там са ти грешките. Винаги съм казвал, че длъжникът има едно право - да плати точно. Съобщението е за да не плаща два пъти. Ако представените документи са достатъчни длъжникът да отблъсне иск на цедента - съобщението е редовно, ако не са - то е нередовно. Напр. в договора цедента упълномощава цесионера да уведоми длъжника по правилата на пълномощието - от името на цедента. Ако това се направи цесионера действа от името на цедента и съобщението е редовно, както щеше да е редовно ако беше направено от който и да е пълномощник. Ако обаче цесионерът уведоми от свое име, то съобщението е нередовно, цедентът не е дал пълномощия за това, а и няма как да даде, което му дава право да си поиска парите от длъжника ако последния плати на цесионера. Тук договора за цесия не играе, длъжникът не е страна по него и не може да се защити дори да го представи, длъжникът не е получил редовно съобщение с което цедента сочи на кого трябва да изпълни, защото вземането вече не е в неговият патримониум.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3072
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот neutralen » 30 Юни 2018, 16:58

ivanov_p, плащането не е право а задължение на Длъжника. Ако Кредитора-Цедент не съобщи на Длъжника за цесията, Длъжника няма да плати нито на Цедента, нито на Цесионера/чл.99, ал.4 ЗЗД/.
ivanov_p написа:Напр. в договора цедента упълномощава цесионера да уведоми длъжника по правилата на пълномощието - от името на цедента. Ако това се направи цесионера действа от името на цедента и съобщението е редовно, както щеше да е редовно ако беше направено от който и да е пълномощник

Много важно, че има такава клауза в договора за цесия - тя не е елемент от фактическия състав, по принцип е нищожна, тъй като противоречи на императивна правна норма- чл. 99, ал. 4 от ЗЗД и не може да се противопоставя на Длъжника. Очевидно облигационното право не е силната ти страна. Все пак става въпрос за елементарни правни знания, а не за нещо сложно, примерно както "погасителната давност" или Заповедното производство в което вече 10 години се прилага чл.417 и част от Заповедите за изпълнение и съдебните решения по чл. 422 са нищожни. Но това е друга тема :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2550
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот ivanov_p » 01 Юли 2018, 07:49

ivanov_p, плащането не е право а задължение на Длъжника. Ако Кредитора-Цедент не съобщи на Длъжника за цесията, Длъжника няма да плати нито на Цедента, нито на Цесионера/чл.99, ал.4 ЗЗД/.


Плащането е задължение, правото е да се плати точно. Длъжникът няма други права освен тези, които му осигуряват точно плащане, вкл. и да плати на истинския кредитор. Ако цедента не съобщи за цесията на длъжника, то длъжникът трябва да плати на него, ако съобщението е пристигнало ще плати на цесионера. Договорът за цесия няма отношение към длъжника, нито го ползва, нито му създава задължения, той трябва да плати точно това, което дължи, единствената промяна е да плати на друг, а не на първоначалния кредитор. Съобщението за цесия, а не договора е правопораждащо за длъжника, защото съдържа волеизявления насочени към него. За да се разбере това трябва да се разберат пределите на овластяването по чл. 75 ЗЗД, вкл. и въз основа на недвусмислени обстоятелства и разликата с 99, ал. 3. В първият случай длъжникът може да плати на овластеното лице, но може и на кредитора. Когато е защитен от овластяването плащането ще е точно, а ако такова овластяване няма плащането няма да е точно, и в двата случая вземането си остава на кредитора. Със съобщението по 99, ал.З кредиторът не овластява някой да получи вземането му, той казва на длъжника:
"Това вземане вече не е мое и ти нямаш работа с мен, от тук насетне ще изпълняваш на новия кредитор". Това са на практика две волеизявления на кредитора, отправени до длъжника и те трябва да са направени по изискванията за волеизявление - да са от истински кредитор и да достигнат до адресата. Кредиторът може да направи това сам, може и чрез пълномощник. На доказване подлежат и двата елемента - връзката на съобщенията да е непрекъсната между първоначалния кредитор и длъжника и получаването на съобщението от длъжника. От момента на получаване той разбира, че старият кредитор се е отказал от вземането в полза да друг и може да плати само на другия. И пак 75 ЗЗД - ако там длъжникът плати на овластен, той се освобождава от задължението, а искът е на кредитора към овластения. Ако при 99 ЗЗД длъжникът плати преди да е получил съобщението, но след публично "овластяване", напр. съобщение в медиите, че банка е прехвърлила вземанията си на колектор (а не, че го е овластила да ги събира), то той ще продължи да дължи на първоначалния кредитор и ако плати на "овластения" исковете ще са първоначален към длъжник и длъжник към цесионер.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3072
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: уведомление за цесия от цесионера

Мнениеот neutralen » 01 Юли 2018, 12:34

За да се води този спор, проблемът не е в колекторите и техните адвокати, а в съдилищата, включително ВКС, които формират порочни съдебни практики contra lege, вместо да прилагат закона. Няма как тук да посочим конкретни причини защо един или друг съдия при постановяване на решение не прилага точно закона - дали защото се намира в извънпроцесуални отношения с някоя от страните, или нейни адвокати, по някакъв начин е стимулиран да наруши закона в полза на неизправната страна, или просто не притежава нужните правни знания.
Тезата на ivanov_p е теза на адвокатите на колекторите. Те няма да се откажат от тезата си, щото те години наред въвеждат в заблуждзение колекторите, че колекторите-цесионери имат право да уведомят длъжника за цесията, ако имат пълномощно от цедента. Но не им обясняват какво пише в закона.
Освен всичко, което написах по темата, мога още да добавя и това че трябва да се прави разлика между понятията "узнаване за цесията" и "съобщение за цесията". Цесионера, упълномощен от Цедента може да уведоми Длъжника за цесията, но от това не настъпват никакви правни последици за Длъжника и третите лица, тъй като има изрична разпоредба на закона - ЗЗД - чл. 99, ал. 4 - "Прехвърлянето има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника от деня, когато то бъде съобщено на последния от предишния кредитор".
Съобщението на Цедента до Длъжника за цесията е едно от помощните задължения на Цедента спрямо Цесионера/чл. 99, ал. 3 ЗЗД/, а не спрямо Длъжника, както неправилно считат някои юзъри. Ако няма съобщение от Цедента до Длъжника, прехвърлянето има действие само между Цедента и Цесионера, но не и спрямо третите лица и Длъжника/чл. 99, ал.4 ЗЗД/ и Длъжника си остава задължен към Цедента, правните последици от което са че давността тече и даже е възможно задължението да се погаси по давност. :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2550
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron