начало

Над 630 са кандидатите за 29 места за младши съдии Над 630 са кандидатите за 29 места за младши съдии

АКТ 16

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


АКТ 16

Мнениеот благоева » 27 Яну 2005, 22:05

здравейте,не съм юрист и предварително се извинявам,ако задам въпроса си неправилно! посроих къща на 2 етажа. първият е измазан и обзаведен. вторият не е измазан и е непригоден за живеене. имам ВИК и ток..доколкото разбрах сградата ми се води груб стоеж, тъй като има неизпълнени довършителни работи,макар и с покрив! имам разрешението за строеж, разрешение за ползване на строежа, но нямам нотариален акт именно защото нямам акт 16. как мога да се сдобия с такъв на този етап,който ви описах. мисля, че за акт 16 искат данъчна оценка и скица от общината. но на скицата се вижда само земята,а не и сградата ми, именно защото не била завършена?!..плащам данък сгради, а уж няма сграда??? естествено данъчните не ги интересува, щом деклраираш имот-взимат ти парите!..как да постъпя за акт 16,оттам и нот. акт(при една евентуална продажба напр.)..и моля само да ми разясните и за акт 15 за грубите строежи нещо! благодаря!!!
благоева
 

Re: АКТ 16

Мнениеот благоева » 27 Яну 2005, 23:09

забравих да напиша,че къщата е построена преди 15 години..очаквам поне един да ми даде дори и кратък положителен или отрицателен отговор...
благоева
 

Re: АКТ 16

Мнениеот jrd. » 27 Яну 2005, 23:16

намерете лицензиран оценител, който да ви изготви обяснителна записка за пред нотариус. В нея се описва точно сградата, степента на завършеност и ..... ....
jrd.
 

Re: АКТ 16

Мнениеот е.с. » 28 Яну 2005, 10:32

По принцип не е необходимо да се вади нотариален акт за новопостроена сграда. Ако имате нотариален акт за земята и след това сте построили двуетажната сграда, при спазване на строителните норми, не е задължително да се вади нотариален акт. Разрешението за ползване, което твърдите, че притежавате е напълно достатъчно да ви легитимира като собственик пред данъчните или пред нотариус. При евентуалната бъдеща продажба ще се изготви нотариален акт за договор за покупко - продажба от нотариуса. Самият нотариален акт не е "панацея", не е "самоцел" - той ще легитимира договора.
е.с.
 

Re: АКТ 16

Мнениеот enigma » 28 Яну 2005, 14:42

Нотариален акт можете да си извадите и сега, той не зависи от акт 16 - небоходими са Ви документите за законност на строежа и протокола за груб строеж. Най-добре е обаче да се консултирате с колега, който познава практиката на нотариусите във вашето населено място и знае какво точно изискват.

За акт 16 - явно знаете реда за издаването, но наистина не следва да Ви издадат, ако има "неизпълнени довършителни работи". Питайте съответните служители какво искат да се направи по строежа за да издадат акта и го направете. Или пък се консултирайте с колега, който да прецени след като провери документите, дали е възможно да Ви издадат акт 16 и при това състояние на сградата.
enigma
 

Re: АКТ 16

Мнениеот и.г. » 28 Яну 2005, 18:21

Акт 16 не е условие за издаване на нотариален акт.Акт 16 установява завършеността на строежа и годността му за въвеждане в експлоатация.Той се издава за новопостроени сгради. Във Вашия случай след като сграда е изградена в груб строеж ,по смисъла на ЗУТ има годен обект за прехвърлителна сделка.Издава се специален документ от техническата служба на съответната община ,че сградата е завършена в груб строеж /има покрив/, кои етажи на какъв етап са , всеки етаж самостоятелен жилищен етаж ли е или не и т.н.Това удостоверение е основание за нанасяне на сградата в кадастралната основа ,т.е. да се нанесе в плана , а оттам и на скицата. С тези документи ,одобрените арх.планове и нотариалния акт за собственост на земята следва да направите консултация с нотариус във вашия район. Той ще Ви упъти по-точно,съобразявайки се с това какво точно желаете да правите. Но акт 16 не установява собственост, а нотариалният акт прави точно това. И отново- акт 16 не е условие за издаване на нотариален акт.
и.г.
 

Re: АКТ 16

Мнениеот г.г » 02 Фев 2005, 16:44

Ако 2 етаж от сграда е в груб строеж и пречи на околните вече 15г. без никой да я стопанисва може ли да се придобие по давност от собствениците на 1 етаж.
г.г
 

Re: АКТ 16

Мнениеот enigma » 02 Фев 2005, 18:47

Да, ако основаниято за действие на придобивната давност са налице.
enigma
 


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron