начало

Конституционният съд обяви конкурс за правни експерти Конституционният съд обяви конкурс за правни експерти

Процедура за дарение на част от имота на общината

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот anelya1984675 » 26 Окт 2020, 22:47

Имам следния въпрос, предстои да закупя имот който е 980кв,м, УПИ, но 100кв.м от него трябва да се дарят на общината за пътя и така да стане 880кв, ,, иначе нямало да дадат разрешение за строеж
Архитектът и геодезична фирма,която ще прави проекта за уведнаквяване с казаха че процедурата е стандартна, лесна 2 месеца - 3 отнема, защото не се уреждат сметки със съседи и не се търси обезщетение от общината, а е дарение,и нямало начин да има усложнение

Все пак се притеснявам, тъй като струва не малко пари и да се окаже че поради някаква причина няма да ми дадат зелена светлина за строеж.
Има ли някой който го е правил, би ли споделил?
anelya1984675
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Окт 2020, 22:36

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот jhoro » 27 Окт 2020, 07:44

Здравейте!
Честно казано - виждал съм, да се правят и по-големи глупости!
Като чуя „трябва” и знам, че … не трябва. Просто на някой му се иска, ма не му стиска. Да го направи по нормалния начин.

За „дарение” - определението от ЗЗД:
Чл. 225. С договора за дарение дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно нещо на дарения, който го приема.
Дарението на движими имущества трябва да стане в писмена форма с нотариално заверени подписи или чрез предаване, а на ценни книжа - по надлежния начин за прехвърлянето им.
Чл. 226. Обещанието за дарение не произвежда действие.
Дарението, доколкото се отнася до бъдещо имущество, е нищожно.
(Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожно е и дарението, когато то или мотивът, единствено поради който то е направено, са противни на закона или на добрите нрави, а така също и когато условията или тежестта са невъзможни.


Направете си изводи.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2204
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот anelya1984675 » 27 Окт 2020, 09:10

Честно казано нищо не разбрах от коментара ви, препорчитайки си и вие едва ли ще се разберете.
Че не може да се прави дарение ли е?
Тук говорим за процедура за дарение на в полаза на Община, което е по бързо от очуждаването. Има нов регулационен план, през единия край на имота минава улица и тя трябва да се дари, за да стане общинска собственост
Интересува ме смата проецдеура, не дали е нищожна, мотивирана и тн
anelya1984675
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Окт 2020, 22:36

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот bkamenov » 07 Ное 2020, 15:35

jhoro, що за безполезен коментар? Жената пита каква е процедурата, за да знае дали да купува или не. Ясно е , че тя не смята да дарява нещо, което не е купила. На мен ми предстои същата процедура само за 9 квадрата при лице 23 м! Аз имам виза и там пише, че трябва да се приложи регулацията. На мен ми каза геодезистът, че трабва да се отделят тези 9 кв.м. с отделен нов идентификатор, но при това големият имот също ще смени своя номер. От надзорната фирма ми казаха, че не е желателно да се сменя идентификатора на големия имот, а геодезиста твърди, че нямало как. Ако се бил сменил номера се издавала някаква скица за идентичност и нямало проблеми. Какви са стъпките? Например: 1. Проект за отделяне, направен в геодезията. 2. Входиране в кадастъра. 3. Заявление за дарение на Московска 33? После как се разбира дали дарението е "минало"? В общината какво им трябва като документ, за да кажат, че регулацията е приложена? Тази тема никъде не е изкоментрана.

Госпожа, накарайте собственика да реши проблемите вместо вас преди да купувате! Много нерви се хабят. Ще се окаже някой скрит чеп и после ще ревете като мен. Аз 2 години се блъскам с кадастри, НАГ, общини, адвокати, защото уж били кратки процедури и за 5-6 месеца всичко щяло да е наред и то в общината питах и пак се прецаках. Това е някакъв ужас, не си го причинявайте, ако можете. Ако има как, купувайте имот с действаща виза и без неуредени сметки по регулация, за да не пиете успокоителни после.
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот jhoro » 07 Ное 2020, 21:19

bkamenov написа:jhoro, що за безполезен коментар? Жената пита каква е процедурата, за да знае дали да купува или не. Ясно е , че тя не смята да дарява нещо, което не е купила.

Оф бе!!! Процедурата (като ред на действие) е проста!
Отива дарителя при нотариус и си носи - документ за самоличност (за да докаже, че е той), и документ за собственост (за да докаже, че има право да се разпорежда с веща) и надарения - с документ за самоличност.
Нотариуса изповядва дарението и готово!
Разните декларации (за липса на задължения към бюджета и прочие) няма да коментирам. Нотариуса ще обясни на място.
Ако нещо в документите за собственост не е наред - оправя се предварително.
bkamenov написа:На мен ми предстои същата процедура само за 9 квадрата при лице 23 м! Аз имам виза и там пише, че трябва да се приложи регулацията. На мен ми каза геодезистът, че трябва да се отделят тези 9 кв.м. с отделен нов идентификатор, но при това големият имот също ще смени своя номер. От надзорната фирма ми казаха, че не е желателно да се сменя идентификатора на големия имот, а геодезистът твърди, че нямало как. Ако се бил сменил номера се издавала някаква скица за идентичност и нямало проблеми.

Пълни глупости!
Има два имота - твоя и друг (големия). Ако „тези 9 кв.м.“ са с отделен идентификатор - това означава ново УПИ! Обаче - има минимални размери за лице и повърхност!
§ 5. 12. "Индивидуализиране на новообразуван урегулиран поземлен имот" по чл. 16, ал. 6 е описване на границите и определяне на идентификатор на имота.

Просто - въпросните 9 кв.м. се придават към големия имот - нормална процедура, при „изправяне на граници“ и други подобни промени на ПУП!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2204
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот bkamenov » 07 Ное 2020, 23:41

Не си разбрал. Имам голям имот от него 9 квадрата трябва да се отчуждят в полза на СО. Да хвана Йорданка Фандъкова като надарен за ръка да я водя при нотариус ли?

Казусът е същия като тук: https://gplawbg.com/ulichna-regulacia-prilojenie/ Фигура 1 и 2. Фиг.2 в червено са моите 9 метра, както и на госпожата 100-те метра, за които пита.
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот ivanov_p » 08 Ное 2020, 10:04

Слушайте архитекта. Трябва да отделите тези 100 м2 в отделен парцел, защото върху тях по ОУП е предвидена улица. Тези 100 м2 си остават ваши, като парцелът ще бъде отреден за "първостепенна/второстепенна...улица". Когато обаче решите да сторите на вашия парцел, от общината ще поискат да дарите парцела за улица.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3523
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Процедура за дарение на част от имота на общината

Мнениеот bkamenov » 08 Ное 2020, 19:24

ivanov_p, благодаря Ви!
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron