начало

Изборът на нов ИВСС остава за следващия парламент Изборът на нов ИВСС остава за следващия парламент

Възложител на частично изменение на Общ Устройствен План

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Възложител на частично изменение на Общ Устройствен План

Мнениеот bravo359 » 14 Окт 2020, 14:03

Здравейте!
В хода на производство по частично изменение на ОУП и изготвяне на ПУП-ПЗ с цел промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди възникна спор между три институции, кой е възложител на плана за ЧИОУП.
Едната институция счита, че е собственика на имота, позовавайки се на чл. 135 от ЗУТ („Лицата по чл. 131 могат да правят искания за изменение на устройствените планове с писмено заявление до кмета на общината, .... „) във връзка с чл. 131 от същия закон („Заинтересувани лица в производството по одобряване на подробните устройствени планове и на техните изменения са собствениците, носителите на ограничени вещни права и концесионерите според данните от имотния регистър, ...“).
Другите две институции отхвърлят този мотив и твърдят, че възложител на ЧИОУП е единствено и само общината, тъй като няма изрична норма, която да указва кой е възложител на такъв план. Те изхождат от нормата на чл. 124, ал. 1 от ЗУТ („Общинският съвет приема решение за изработване на проект за общ устройствен план по предложение на кмета на общината, придружено от задание по чл. 125“) съгласно, която приемат за възложител на ОУП общината, и следователно на ЧИ възложител е пак само общината, отхвърляйки нормата на чл. 135 от ЗУТ.
Какво е вашето мнение?
bravo359
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Окт 2020, 13:48

Re: Възложител на частично изменение на Общ Устройствен План

Мнениеот jhoro » 14 Окт 2020, 19:56

Здравейте!
И какво значение има, кой е възложителя?
Важното е - чии права са запазени, чии увеличени и чии - засегнати. И каква е реакцията на страните.
Другото е бош-лаф!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2036
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Възложител на частично изменение на Общ Устройствен План

Мнениеот bravo359 » 14 Окт 2020, 23:45

За един инвеститор, това е от съществено значение.
Ако приемем, че общината се явява възложител, то тогава инвеститора(собственика на имота), който също е възложител, трябва да снабдява всички становища от съответните институции заедно с общината. Освен това, ако собственика сам провежда процедурата, то тя може да е много по-кратка и евтина, отколкото с участието на общината. А това много често е от съществено значение за среден и малък бизнес, тъй като стойността на процедурата може да надхвърли разумната инвестиция. Освен това процедурата не е никак лесна и не съм сигурен дали общините биха провеждали многократно тази процедура, особено когато става въпрос за малки имоти и малки инвестиции.
Относно реакциите:
Държавната администрация изпрати указания до инвеститора и до общината. Няма краен административен акт, който да се обжалва. За сега се чака реакцията на общината, дали ще се присъедини към собственика на имота в процедурата по ЧИОУП.

П.П. Това е процедура, която след кратка проверка в различни общини се оказва, че се процедира по един и същ начин-без участието на общините като възложител. Т.е. в момента една държавна институция се опитва да промени процедура, която е в компетенциите на общината.
bravo359
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Окт 2020, 13:48

Re: Възложител на частично изменение на Общ Устройствен План

Мнениеот lagerta » 27 Ное 2020, 04:38

Интересно. Коя е общината?
lagerta
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 12 Окт 2019, 20:25


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron