начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот milan0v » 28 Сеп 2020, 10:27

Привет,

искаме да си изкараме виза за строителство за парцел в с. Кокаляне. Там има действащ ПУП, но той се разминава много с кадастъра и най-вече с действителността. От 2015 мисля се работи по нов ПУП, като миналата година е бил върнат за доработване заради много постъпили жалби от собственици, и няма ясен краен срок кога ще влезе в сила. В нашия случай единия край граничи с път, който по регулация обаче минава през имота.

Въпросът ми е как да процедираме за издаване на виза, по "бъдещия" ПУП? Ако може - в коя институция да се пита за стъпките (НАГ/АГКК/МО)? Ако ли не, как се процедира и изобщо има ли разумен ход? Да говорим с фирма, която се оправя с тези казуси?
milan0v
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Сеп 2020, 09:59

Re: Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот jhoro » 28 Сеп 2020, 11:18

Здравейте! Много „странен“ въпрос!
Странното е не, че го задавате, а че отсрещната страна се прави „на ощипана мома“!
Такова нещо, като „бъдещ нормативен акт“ НЯМА! Има действащ в момента. Бъдещия ПУП е само проект, който освен че не е приет - би могъл да бъде оспорен и обжалван.

В момента в публичното пространство се коментира проект за нова Конституция. Това означава ли, че няма нужда да спазваме сегашната? Поне текстовете, които се предлага да се променят?
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2204
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот milan0v » 28 Сеп 2020, 15:00

Привет,
разбирам, че не съм се изразил правилно. Очевидно не ми е най-познатата материя.

Остава тогава въпросът какво може да се направи в случая? Гледахме в общината обявления, че са били променяни части от ПУП-а (за конкретни парцели), така че да съвпадат с текущата разработка за нов ПУП. Това ли ни е посоката на действие? Най-малко към коя от институциите да се обърнем.
milan0v
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Сеп 2020, 09:59

Re: Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот bkamenov » 07 Ное 2020, 16:05

Поредните безсмислени отговори...

Питате много ясно. Когато регулационните линии се разминават с имотните се прави следното:

1. Отивате при геодезист да ви направи задание в текстова форма за изработка на ПУП-ИПР (ПЗ или ИПРЗ, но това вече ще го каже той), както и ще ви изготви мотивирано предложение (кои дворищни регулационни линии да се махнат, а новите да минат по реални имотни граници с изключение на уличната - там е друга процедура).
2. След това входирате в общината мотивираното предложение и заданието заедно с нот.акт, скица и комбинирана скица.
3. След 1-2-3-4-5-6 месеца ще ви допуснат да правите проект и ще издадат заповед, която се обявява на таблото в общината. Може, обаче, и да ви откажат! Не плачете - има решения.
4. Със заповедта за допускане, правите проект. Той е същото като мотивираното предложение, но с друго заглавие. Това чудо се съгласува с ЧЕЗ и Софийска Вода и водните духове дават скица откъде минава водопровода. Съветвам ви да дадете пари да ви го направят по-бързо тия от Софийска вода, защото иначе е 1 месец поне чакането.
5. Входирате проекта в общината аналогично на това за допускането (скици, актове и прочие).
6. След 2-3 месеца проектът се обявява на всички съседи, които някак се допират до регулационните линии които се променят. Това може да са десетки лица наследници! Ако се оплаче някой, общината най-вероятно ще отхвърли мрънкането като неоснователно, което е добре.
7. Обявяването отнема 1-2 месеца общо с всичкото туткане на общината, нищо, че реално е 14 дни. Става по-лошо, ако не си получат уведомяването по пощата (след 25 дни се получава обратна разписка за недоставено писмо). Тогава служител закача обявлението на съседния имот и се чакат 14 дни, т.е. става 14 дни за едните + 20 дни пощи + 14 дни обявление + Х дни мотане.
8. Минало е обявяването на проекта. След 3-4-5 месеца ще издадат заповед, с която ПУП-ИПР ще е одобрен. Тя се обявява по същия начин като проекта, но ако някой се оплаче от съседите, отива на съд и 2-3 години забравяте за този имот! Четете заповедите! При мен допуснаха явна фактическа грешка и чаках заповед-корекция още 3 месеца! Ако има грешка, вие веднага изискайте поправка в общината!
9. Честито! Имате регулация по имотни граници! Още сте жив? Добре сега трябва да оправяте уличната регулация. Тук пак геодезиста помага. Точно какво се прави не знам. И на мен ми предстои сега. Горното го минах за 1 година и 8 месеца, но през НАГ (гл.арх. на София), защото моя район ми намери 100 причини да не ми допусне процедурата. Затова резервен вариант ви е НАГ, но там е мега бавно. В общините съм виждал подобни процедури да минават за 5-6 месеца, но реалността сега заради ковид е друга.

Съчувствам ви и ви желая успех.

Ако строяхте в резерват или на плажа Росенец, щеше да е лесно, ама не ви е там имотът. Смотана държава...
bkamenov
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Юли 2017, 08:51

Re: Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот lagerta » 18 Дек 2020, 03:33

Здравейте!
В подкрепа на гореказаното: не ходете повече по институции на този етап. Обърнете се или към архитект, който да е с опит в градоустройството (изготвяне на ПУП-ове), или към урбанист, или към геодезист-поектант. Имате възможности.
Успех!
lagerta
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 12 Окт 2019, 20:25

Re: Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот probcho » 18 Дек 2020, 23:10

lagerta написа:В подкрепа на гореказаното: не ходете повече по институции на този етап. Обърнете се или към архитект, който да е с опит в градоустройството (изготвяне на ПУП-ове), или към урбанист, или към геодезист-поектант. Имате възможности.

Или просто да му се издаде виза по действащият ПУП! ( а не по разработката на ОУП)
probcho
Потребител
 
Мнения: 927
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron