начало

Конституционният съд обяви конкурс за правни експерти Конституционният съд обяви конкурс за правни експерти

Промяна на ПУП

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Промяна на ПУП

Мнениеот mralexander » 29 Авг 2020, 14:10

Здравейте, надявам се да сте добре в тези времена.

За начало ще започна с това, че не съм добре запознат с темата и всякакво съдействие и съвет биха били добре дошли.

Казуса е следния:
Законен собственик съм на имот който за мое съжаление и нещастие попада в зона "Зп", "Зона за градски паркове и градини" според Общия градоустройствен план на София.
Според този документ https://www.parliament.bg/pub/StenD/201206-prilozenie1.pdf "допуска се застрояване със сгради и съоръжения за дейности, свързани с отиха"
Интересното е, че в около имота има застрояване от блокове и една бензиностанция (не са непосредствени съседи на имота, предполагам за тях е бил променен ПУП за съответния район?)
Бърза справка в кадастъра показва "община Столична, гр. София, район ********, ул. ********, вид собств. Частна, вид територия Урбанизирана, НТП Ниско застрояване (до 10 m), площ 729 кв. м"

Какво бих желал да постигна ?
Моето желание да си построя законно къща в моята собственост.

Имайки предвид горното имам няколко въпроса:

1. Всички знаем как "стават" нещата, аз бих желал всичко да е законосъобразно, дали би било възможно?

2. Възможно ли е да се смени статуса на конкретен имот от "3п" на нещо което би позволявало да се построй къща?

3. Има фирми/хора които се занимават с този процес (не, че нямам желание, но съм много "бос" на тази тема)?

4.Ако стоеж на къща не е възможен какви варианти ми оставят за оползотворяване на земята? "допуска се застрояване със сгради и съоръжения за дейности, свързани с отдиха" какъв е регламента за тези разрешени сгради/съоръжения ?

5. Дали това начинание би било финансово разумно?

Благодаря, ако някой проявява интересен би могъл да се свърже с мен за повече детайли и конктретика.
mralexander
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Авг 2020, 13:33

Re: Промяна на ПУП

Мнениеот ivanov_p » 29 Авг 2020, 16:02

Нищо не може да строите. Вариантите са да уредите да ви го отчуждят или да ви разрешат преместваем обект, който да давате под наем.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3523
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Промяна на ПУП

Мнениеот lagerta » 18 Дек 2020, 05:12

Здравейте!
По сега действащия ЗУТ можете в имота си да изградите подземен паркинг при условие, че възстановите площта над него в първоначален вид. Квадратурата не е голяма, но със сигурност в съседство има и други късметлии като Вас, с които може да се комбинирате, за да поделите като разходна площ рампите - единият имот да е вход, а другият- изход и в зависимост от това в кой квартал сте, може да се окаже не лоша инвестиция в гаражи, а отгоре - платени площдки за спорт, детски площадки с кафенета или подобни.
Имате и друг малък шанс, тъй като при определени условия - например достатъчен процент озеленяване на квартала, наличие на общински площи, които могат да се озеленят вместо Вашия имот, невъзможност на Общината да изкупи имота по пазарни цени, както и да го озелени, можете, след изтичане на 15-годишния срок, считано за София от 2009 г, да предявите претенция и промените статута. Със съвсем скорошно решение на Конституционен съд, се очаква Народното събрание да приеме промяна в ЗУТ и да намали този 15-годишен срок, който е обявен за противоконституционен, но не е ясно все още кой срок точно е конституционен за т.н. частни градинки и колко кървава ще е после борбата чии градинки първи да бъдат обезщетени или променени....
Търпение и успех!
Поздрави!
lagerta
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 12 Окт 2019, 20:25

Re: Промяна на ПУП

Мнениеот probcho » 18 Дек 2020, 22:39

lagerta написа:Здравейте!

До тук добре!
lagerta написа: Квадратурата не е голяма, но със сигурност в съседство има и други късметлии като Вас, с които може да се комбинирате, за да поделите като разходна площ рампите - единият имот да е вход, а другият- изход и в зависимост от това в кой квартал сте, може да се окаже не лоша инвестиция в гаражи, а отгоре - платени площдки за спорт, детски площадки с кафенета или подобни.

т.е. искате да кажете "свързано застрояване в три имота"? Как точно развивате идеята си? (защото ми се струва, че липсва такава)
lagerta написа:Имате и друг малък шанс, тъй като при определени условия - например достатъчен процент озеленяване на квартала, наличие на общински площи, които могат да се озеленят вместо Вашия имот, невъзможност на Общината да изкупи имота по пазарни цени, както и да го озелени, можете, след изтичане на 15-годишния срок, считано за София от 2009 г, да предявите претенция и промените статута. Със съвсем скорошно решение на Конституционен съд, се очаква Народното събрание да приеме промяна в ЗУТ и да намали този 15-годишен срок, който е обявен за противоконституционен, но не е ясно все още кой срок точно е конституционен за т.н. частни градинки и колко кървава ще е после борбата чии градинки първи да бъдат обезщетени или променени....

Това локум с орехи ли е или баклава? (не ми отговаряй те! не ми е необходимо)
probcho
Потребител
 
Мнения: 927
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron